Telkkari tekee sen paremmin

Haluan nähdä hyvälle käsikirjoitukselle perustuvaa laatuviihdettä. Mitähän elokuvateatterit tarjoavat? Aha. Jään kotiin telkkarin ääreen, tänäänkin.

Nykyään järkevintä ja kunnianhimoisinta av-viihdettä tehdään telkkarin puolella ja ero syntyy nimenomaan käsikirjoituspuolella. Parhaiten tämä näkyy komediatarjonnassa. Milloin viimeksi näit komediaelokuvan, jonka hauskuus perustuu kekseliäälle käsikirjoitukselle, eikä huonolle maulle, seksijutuille ja kakaramaisuudelle?

Twin Peaks muutti maailmaa

Näkeehän sellaisia komedioita toki toisinaan, joskus jopa kaksi kertaa vuodessa. Sen sijaan telkkarissa pyörii viikoittain yli kaksikymmentä sitcom-sarjaa, joista noin viittä voidaan pitää laadukkaina.

Sitcomien lisäksi nauraa voi kotimaiselle Firmalle, Dave Chappellelle ja vaihtuville brittiläisille naurupätkille. Kahdessa viikossa telkkarista tulee enemmän onnistunutta huumoriviihdettä kuin elokuvateattereihin koko vuonna.

Pitkät tv-sarjat antavat myös mahdollisuuden kunnianhimoisempaan tarinankerrontaan. Scifi-sarja Babylon 5:n tarinan kaari kesti viisi esityskautta eli yli sata jaksoa ja kuusi tv-elokuvaa päälle. Nykysarjoista Lost piirtää samanlaista pitkää juonikaarta.

Pitkään ajateltiin, että telkkari on elokuvan äpärälapsi, josta edes oma äiti ei ollut ylpeä. Näyttelijä pääsi tekemään elokuvia ja joutui telkkariin. Säännön poikkeuksia olivat harvat ison rahan tv-minisarjat tyyliin Juuret (Roots) ja Polttouhrit (Holocaust). Tilanne muuttui Twin Peaksin myötä.

Miksi ihmeessä sellainen arvostettu elokuvantekijä kuin David Lynch sekaantui telkkariin? Siksi, että Lynch ei aliarvioinut telkkaria. Päinvastoin, hän näki tv:ssä tilaisuuden tehdä jotain sellaista, mikä ei elokuvissa onnistunut. Twin Peaks myös toteutettiin teknisesti elokuvamaisella tyylillä. Tv-sarjan ei tarvinnut näyttää huonolta vain siksi, että se oli tv-sarja.

Tv-sarjojen elokuvamainen tekninen laatu on nykyään itsestäänselvyys. Siihen ovat vaikuttaneet tekniikan kehittyminen niin tv-tuotannossa kuin ihmisten kotona: kotiteatterin halutaan olevan hyötykäytössä myös muulloin kuin dvd-elokuvia katsoessa.

Fiksuja nuo amerikkalaiset

Viime vuosien tv-draaman laadun parantuminen on ollut vastaisku tosi-tv:lle. Käsikirjoitetut fiktiiviset sarjat tekevät paluuta reality-muodin jälkeen. Tositelkkarin houkuttelevaa pimeää puolta ei voida vastustaa millä tahansa roskalla. Katsojat pitää houkutella takaisin fiktioon tarjoamalla parempaa nähtävää.

Uranuurtajana laatufiktion paluulle on toiminut amerikkalainen HBO-kaapelikanava. HBO on antanut lahjakkaille ihmisille suhteellisen vapaat kädet kehitellä melkein mitä tahansa. HBO:n valtti on, että kanava pitää katsojiaan järkevinä ihmisinä ja kunnioittaa heidän älykkyyttään. HBO:ta on kiittäminen muun muassa sellaisista tv-viihteen merkkiteoksista kuin Sinkkuelämää (Sex and the City), Mullan alla (Six Feet Under) ja Sopranos.

Laatusarjat eivät ole jääneet vain kriitikoiden huviksi, myös katsojat ovat niistä innostuneet. Parisen viikkoa sitten Yhdysvaltain seitsemän katsotuinta tv-ohjelmaa olivat CSI, Täydelliset naiset (Desperate Housewifes), Lost, Criminal Minds, CSI: Miami, Crey's Anatomy ja Kova laki: Erikoisyksikkö (Law & Order: Special Victims Unit). Toisin sanoen hieman yksinkertaisina pidetyt amerikkalaiset ovat katsoneet joukolla erinomaisesti käsikirjoitettuja, älykkäitä ja viihdyttäviä laatusarjoja.

Viisi uutta must-sarjaa

Carnivale

Hitaasti etenevä ja äärimmäisen tunnelmallinen Carnivale on nykyajan Twin Peaks. Suuren laman aikaisessa Yhdysvalloissa tapahtuva HBO:n Carnivale sijoittuu sirkuksen maailmaan ja sekoittaa keskenään luonnollisen ja yliluonnollisen. Canal+:lla pyörivä sarja alkaa Nelosella 25.10.

Deadwood

HBO:n väkivaltainen länkkärisarja Deadwood ei menestynyt heti. Katsojat heräsivät, kun sarja alkoi kerätä virallista arvostusta kriitikoilta ja tv-alan palkintoja. Deadwood alkaa Nelosella vuonna 2006.

House

Lyhyesti kuvattuna House on sairaalamiljööseen sijoittuva CSI. Känkkäränkkä tohtori House (Hugh Laurie) on nykytelkkarin mielenkiintoisimpia persoonallisuuksia. Sarja näkyy Canal+:lla.

Lost

1990-luvulla aikakauden "se" sarja oli Salaiset kansiot (X-Files). Nyt niitä on kaksi: Täydelliset naiset ja Lost. Lost alkaa, kun matkustajalentokone tekee pakkolaskun autiolle saarelle ja henkiin jääneet aikovat pysyä hengissä jatkossakin. Nelonen alkaa näyttää Lostia ensi vuonna.

Rome

HBO iskee jälleen. Tänä vuonna alkanut historiallinen draamasarja kertoo Julius Caesarin valtakauden viimeisistä vuosista. Tämäkin sarja on Neloselle jo hankittu, mutta tarkempaa alkamispäivää ei vielä tiedetä.

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…