Test Drive Unlimited 2

Test Drive Unlimited 2 ei ole vain autopeli, se on pohjimmiltaan tarina rikkaiden ja pinnallisten elämästä. Se luo maailman, jossa urheiluautot ovat voiman ja menestyksen symboleita.

Test Drive Unlimited 2 -nettikaahaus on ryysyistä rikkauksiin -tarina, joka loihtii parkkiapulaisesta luksuslukaaleja ja -kaaroja omistavan monimiljonäärin. Kaiken huipuksi päähenkilö ei tyydy ostamaan uusia malleja vaan myös deittailee heidän kanssaan.

Modernisti peli ei tee eroa yksin- ja moninpelin välillä, sillä yksinpelikampanjan voi ajaa muiden pelaajien keskellä moninpeliserverillä. Moninpeliä ei edes mieti, sillä se on aina päällä, jos pelitili on kirjautunut verkkoon. Yhdellä saarella (lue: palvelimella) puuhastelee samaan aikaan korkeintaan kahdeksan pelaajaa, jotka saavat häröillä maanteillä ja maastossa oman maun mukaan. Jos ja kun pelaajat kohtaavat, valojen väläyttäminen haastaa kaksintaisteluun, joka ratkaistaan etappikisoilla. Isomman porukan kilpailuja järkätään pääasiassa moninpelivalikon kautta.

Tee omat polkusi

Test Drive Unlimitedin valttikortti on vapaa ajaminen, josta kakkososa poistaa viimeisetkin rajoitukset. Järeällä nelivetomaasturilla metsän siimeksessä rytyyttäminen ja vuorten huipuille kiipeäminen onnistuu helposti. Maastoautolla kuskin ei tarvitse välittää teistä enää lainkaan, joten Test Drive Unlimitedin toinen kierros lunastaa nimen kutkuttavan lupauksen.

Vapaata lääniä piisaa reilusti, sillä asfalttia poltetaan ja rapaa roiskitaan Ibizan bilesaaren ohella ykkösosasta tutulla Oahulla. Aidon makuiset motarit, maantiet ja kinttupolut piirtyvät vakuuttavasti horisonttiin saakka. Turistimiljöössä piisaa nähtävää, jos ajamiselta vain ehtisi vilkaista maisemia. Hitaasti vaihtuvat vuorokaudenajat tuovat kruisailuun oman mausteensa: muun muassa aamutuimaan havainnointia häiritsevät pitkät varjot ja matalalta porottava aurinko.

Upeita maisemia ja tuhansia tiekilometrejä hyödynnetään kilpa-ajon ohella vapaamuotoisessa tutkimusmatkailussa. Maastoon on kätketty saavutuksia avaavia romuautoja ja kiireinen ammattivalokuvaaja kaipaa fotoja Ibizan maamerkeistä tietyissä olosuhteissa. Saaren tutkiminen on puolipakollista, sillä autokaupat, virityspajat ja muut kiinnostavat mestat täytyy paikallistaa ennen ostoksia. Tarina tuo tosin GPS:ään ennen pitkää kaikki tärkeimmät kohteet, joten kukaan ei jää osattomaksi mistään olennaisesta.

Autokisat jakautuvat urheiluautojen, klassikkorassien ja maastoautojen koitoksiin. Tavallisimmat kisamuodot ovat kahdeksan kuskin mies miestä vastaan -väännöt, aika-ajoetapit, nopeuspiste- ja nopeuskamerakisat muunnelmineen. Pistekisassa pojoja tippuu plakkariin sitä reilummin, mitä vauhdikkaammin ylittää määrätyn miniminopeuden. Kamerakisassa ajetaan peltipoliisien ohi mahdollisimman kovalla vauhdilla.

Etappi- ja kierroskisat ajetaan ruuhkattomilla teillä liikenteen seassa. Reitti vaatii tarkkaa tarkistuspisteiden seuraamista. Jos porttiristeys menee pitkäksi, tarkastuspisteelle palatessa putoaa nopeasti koko joukon hännille.

Miljoonan taalan kiesit

Autokaupat tarjoavat toinen toistaan räyhäkkäämpiä urheilu- ja superautoja Spykerien kautta Lamborghineihin ja Ferrareihin. Kauppakassit, bussit ja kuormurit jäävät aiheeseen sopivasti maanteiden statisteiksi.

Muhevasti murisevien masiinoiden arcademaiseen ajotuntumaan vaikuttavat pääasiassa vetävien pyörien sijainti ja teholuokka. Takatuupparit sladittavat helposti ja nelivedot kulkevat kuin junat. Kaarojen tuntuvimmat erot ovat huippunopeus ja kiihtyvyys. Jokaisella autolla voi könytä pellolla, mutta maasturit kyntävät nopeammin ja ne selviävät kaupunkiserkkujaan jyrkemmistä nousuista.

Ajoavut vaihtelevat elektronisesta täyslaidallisesta sportin kautta hardcoreen. Sutimisen salliva sport on sopiva Pleikkapadille ja hardcore-ratille. Full assistancella en alentunut edes ajamaan. Sportilla ja harkkorella holtittomat kiihdytykset päättyvät helposti noloon spinnaukseen. Sössimistä ei tosin tarvitse pelätä, sillä kolareista ja kaadoista ei seuraa autolle pysyvää vahinkoa.

Mainetta ja kunniaa tavoittelevan alter egon kokonaistaso riippuu neljästä osa-alueesta: kilpailut, löytöretket, sosiaalisuus ja keräily. Löytöretkissä huomioidaan muun muassa kauppojen sijainnit, sosiaalisuudessa oman autoklubin menestys ja keräilyssä auto- ja asuntoarsenaali. Mitä korkeampi taso, sitä enemmän kustomointituotteita kauppoihin saapuu ja tärkeimpänä porkkanana Oahulle pääsee vasta tasolla 10.

Test Drive Unlimited 2 on erittäin lupaavaa kaahailuviihdettä, sillä suhteellisen realistisesti mallinnetuissa Ibizan ja Oahun saarissa on kiistatonta vetovoimaa. Näin laajoja ja vapaita virtuaalisia kaahailumiljöitä ei ole missään muualla.

Test Drive Unlimited 2 nojaa vahvasti verkkopeliinsä, joten paljon riippuu siitä, kuinka yhteisö toimii, kun peli ilmestyy helmikuun 11. päivänä.

The Sims uudistuu heittäytymällä keskiaikaiseksi.

Kun mikään arkipäiväinen ei ole The Simsille enää vierasta, Electronic Arts on päättänyt siirtää kotileikkinsä nykypäivän materialismin keskeltä yksinkertaisten ilojen keskiaikaan. Aikakaudelta on turha odottaa puutteen ja tautien näännyttämän maaorjan elämää, sillä The Simsin keskiaikaan kuuluvat uroteot, magia ja hassut hurjat hirviöt. Pelin nimi johtaa siis harhaan, sillä kyse on historiallisen keskiajan sijaan tuiki tavallisesta keskiaikaisesta fantasiasta.

Keskiaikaisen elämän keskipiste on kotilinna ja sitä ympäröivä kylä. Linnaa voi kalustaa aikakaudelle ominaisilla kalusteilla ja maagisilla vempaimilla. Seinälle ei voi sentään ripustaa magialla käyvää plasmatelkkaria.

The Sims Medieval hämmentää tuttua pelikonseptia muutenkin kuin linnanherran kamasetillä. Keskiajan sims-hahmot ovat oman elämänsä sankareita, jotka suorittavat taustakertomusta edistäviä tehtäviä ja keräävät kokemustasoja. Alussa valittu ammatti määrittää tehtävien laadun – ritari puolustaa kuningaskuntaansa, taikuri taikoo, henkiparantaja parantaa, pappi huolehtii seurakunnastaan, bardi musisoi ja seppä nikkaroi pajassaan. Sepän ammattia voi pitää erityisen tärkeänä, sillä pelin ratkaisutaisteluihin ei ole asiaa ilman pajassa nikkaroituja huippuvarusteita. Jos ei ole seppä syntyessään, niin ammattimiehestä on taivuteltava ainakin paras kaveri.

Vaikka The Sims Medieval voi vaikuttaa pintapuolisesti suorastaan roolipeliltä, sen varsinaiset pelilliset aktiviteetit ovat ehtaa Simsiä. Sarjakuvamaisen pölypilven alle peittyviä taisteluita voi vain seurata sivusta ja toivoa parasta. Vastaavasti kristallipalloaan tutkiva taikuri ei tee muuta kuin odottaa suoritusta kuvastavan palkin täyttymistä. Urotekojen suorittamista hidastavat päivittäiset hanttihommat, kuten kylän keskelle kuoppaan vangitun hirviön ruokkiminen. Toisinaan hirviötä ruokitaan kuolemaan tuomituilla rikollisilla – mikä ikävä tapa lähteä!

Jos jotain The Sims Medieval vaikuttaa ainakin virkistävän erilaiselta. Tiedä sitten, kestääkö peli pidempiaikaista pelaamista, jos samat kyläläinen hädässä -tyyppiset juonenkäänteet toistuvat jokaisella pelikerralla.

Lisää aiheesta

 • Shogun 2: Total War

  Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

  Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
 • Killzone 3

  www.killzone.com

  Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

  Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
 • LittleBigPlanet 2

  Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

  Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…