Test Drive Unlimited (Xbox 360) – Olen playboy, liukas playboy

Test Drive Unlimitedin valtavasta autokannasta löytyy menopeli joka makuun. Paratiisisaarella nautitaan elämästä alla rotuyksilö Havaijin lukuisista supermalleista.

Unelmaloma Test Drive Unlimitedin Havaijilla alkaa asunto- ja auto-ostoksille. Suppean matkakassan takia Jet Set Willyni joutui tyytymään Audiin ja bungalowiin jossain kälyisessä nukkumalähiössä. Päätin, että keskiluokkaisuuden suosta on noustava mahdollisimman pian, ostettava kämppä Honolulun Westendistä ja alle Ferrari.

Häpesin kansanautoani enkä kehdannut näyttäytyä muille pelaajille Livessä, joten päätin parantaa varusteluani yksinpelitehtävissä. Muutaman tonnin kisapalkkioilla en päässyt tyydyttäville tuntipalkoille, kunnes onnekseni minua pyydettiin kuljettamaan Ferrari korjaamolle. Varsin kohtuullisen 120 000 dollarin palkkion jälkeen minulla oli vihdoin varaa omaan halpis-Ferrariin.

Ennen linjoille lähtöä päätin vielä hankkia menevämmät vetimet. Kruisailin keskustaan luu loistaen ja poimin kadulta kyytiä kaipaavia mallityttöjä. Kissat taisivat kehrätä Ferrariani, sillä kiitokseksi sain kaipaamiani muotiliikkeiden lahjakortteja.

Rantatiellä vastaan tullut Lamborghini haastoi kisaan vilkuttamalla valojaan. Pelimiehenä vastasin haasteeseen, ja nopean kilpareitin sopimisen jälkeen otimme viivaa. Italian orhini jätti tietysti nousukkaan Lamborghini-traktorin huutelemaan perääni jotain duunarisolvauksia.

Aloha Havaiji

Test Drive Unlimited on aurinkoa, palmuja, nopeita autoja ja kauniita kuskeja. Havaijin pääsaari Oahu on mallinnettu tarkasti: teitä on toista tuhatta kilometriä ja saaren ympäri ajaminen kestää nopeimmillakin autoilla lähes tunnin. Karttanäkymä on kuin suoraan Google Earthista. Luo hienoa paikan päällä olemisen tunnetta, kun kartalta autoon palattaessa kuva siirtyy pehmeästi satelliittikartalta ajajanpaikalle.

Vulkaaniselta paratiisisaarella on tiukkoja keskusta-alueita, monikaistaisia moottoriteitä, upeita rantareittejä ja kiemurtelevia vuoristoteitä. Saarta voi tutkia tieverkon ulkopuolellakin, sillä minimaalisella maavaralla varustetut urheiluautot kulkevat pusikossa ongelmitta. Ajoi minne tahansa, peli ei keskeydy lataustaukoihin.

Pelimaailma sulauttaa hienosti yhteen yksin- ja moninpelin netissä minimoiden valikoissa kahlaamisen. Oahulla ajellessa vastaan tulee sekä yksin- että moninpelihaasteita ja kivaa turhaa bonusta, kuten vaatekauppoja hahmon somistamiseen. Peli on käytännössä valtava nettileikkikenttä, jonne kootaan kaikki Test Driven pelaajat yhteen.

Hienoja kaupunkeja on autopeleihin osattu tehdä jo pitkään, mutta Unlimitedissa luontokin alkaa vihdoin näyttää aidolta, sillä puustoa ja aluskasvillisuutta on riittävästi. Ainoastaan meri olisi kaivannut parantelua. Odotin hienoja surffimaininkeja, mutta nimensä mukaisesti Tyynivaltameri ei edes aaltoile. Kokonaisuudessaan peli näyttää joka tapauksessa upealta.

Superautojen suihketta

Autojen ohella pääsee myös moottoripyörän puikkoihin. Menopelit ostetaan ympäri saarta ripotelluista autokaupoista, ja ennen ostopäätöstä voi käydä koeajolla. Lomaparatiisin kauppiaat eivät turhia stressaa. Ryssin koeajo-Mersun mereen, mutta kauppiasta se ei tuntunut haittaavan.

Kilpailut on sijoiteltu ympäri saarta. Kerran ajettuun paikkaan voi kartalta hypätä suoraan. Ne moninpelikohteet, joissa on pelejä käynnissä, on merkitty. Kartalla näkyvät myös kilpailujen ulkopuoliset tyhjäntoimittajat, joita voi haastaa kisaan.

Muita kuskeja vastaan ajettavien kisojen lisäksi pelissä voi ajaa kelloa vastaan, tavoitella huippunopeutta tai kuljettaa ihmisiä, autoja ja tavaroita. Yksinpelissä nopean ajamisen lisäksi pitää usein ajaa huolellisesti, sillä tietyissä tehtävissä törmäilystä tai tieltä suistumisesta sakotetaan kovalla kädellä. Lisäksi pelaajat voivat tehdä omia kilpailuja muiden ajattaviksi. Riku Rikas voi ostaa kerhotalon ja perustaa oman autoklubin kavereilleen hengailupaikaksi.

Suunnistuksessa auttaa gps-navigaattori. Rataa ei ole kisoissa rajattu eikä checkpointteja merkitty, vaan ajettava reitti näkyy navigaattorista. Nuoli sekä puhutut ohjeet neuvovat, milloin tulee kääntyä. Oikeisiin navigaattoreihin verrattuna kaipaisi peliltä hiukan tarkempia ohjeita. Etäisyys risteykseen olisi kiva kuulla, jos kisa on niin tiukka, ettei karttaa ehdi vilkuilla.

Kapeilla teillä ja liikenteen seassa pujottelu on hiuksia nostattavaa hommaa. Vaatii keskittymistä selvitä ajoissa perille, kun tehtävänä on ehtiä 22 minuutissa 70 kilometrin päähän. Moottoritiellä tehtävä ei tuntuisi missään, mutta mutkittelevalla rantatiellä poliisit kintereillä se on jo urheilusuoritus.

Poliisin toiminta on lepsua verrattuna alkuperäisiin Test Driveihin. Kaahata voi vaikka kolmeasataa, sillä muiden autojen peltivauriot ovat ainoa asia, mistä virkavalta välittää. Pienimmällä hälytystasolla koppalakit eivät edes etsi törttöilijää, kun taas täydessä hälytyksessä poliiseja on perässä letkaksi asti ja tiesulkuja tiheässä. Onneksi kauniit ja rohkeat selviävät kaikesta rahalla, vaikka sakot voivat Suomen tyyliin nousta kymmeniin tuhansiin.

Voimalla liikenteen läpi

Ohjaustuntuma häilyy jossain simulaation ja arcaden välimaastossa. Aika lähellä ollaan Project Gotham 3:n sladittelua, jonka tarkkuudesta Unlimited jää jonkin verran. Ajoavut kannattaa kytkeä pois, sillä se parantaa ajotuntumaa eikä kaara enää puske eteenpäin kuin kiskoilla. Tulevaisuudessa Test Drivea pääsee pelaamaan Microsoftin rattiohjaimella ja autokantaa sekä ajotuntumaa viilaillaan päivityksissä.

Fysiikan lait eivät toisella puolella maapalloa ole sitä, mitä nykypeleiltä odottaa. Kun kaksi saman painoista tuhoutumatonta autoa ajaa nokkakolarin, selvästi kovempaa ajaneen matka vain hidastuu.

Koneen ohjaamien kilpailijoiden ja siviiliautojen tekoäly on keskinkertainen. Siviilit tekevät älyttömiä kaistavaihdoksia, mutta muistavat sentään käyttää vilkkua. Jälkimmäistä ei näe oikeilla teillä.

Ruudunpäivitys on pehmeää. Joskus radanvarsirekvisiitta ilmestyy näkyviin liian myöhään ja oikaisuyritys pysähtyy tuhoutumattomiin puskiin. Tiheimmissä ruuhkatilanteissa ruudunpäivitys hidastuu, mutta notkahdukset eivät ole pahoja eikä niitä ole usein.

Trooppinen hiekkalaatikko

Arvostelun aikaan syyskuussa keskusserveri oli useasti poissa pelistä, mutta palvelimen löytyessä moninpelikilpailut toimivat hyvin. Kilpailijat ovat pääosin mukavan tervehenkisiä ja peliseuraa on helppo löytää. Valitettavasti suurin osa haluaa ajaa vain kaikkein nopeimmilla autoilla, vaikka joskus olisi kiva kokeilla muitakin autotallin menopelejä.

Vakavaksi sadasosien hiomispeliksi Test Drivesta ei ole, mutta Havajilla kruisailun maaginen siellä olemisen tuntu ja upeiden autojen keräily toimivat. Tekemistä riittää yksinäisellekin, mutta moninpeli ja muiden kanssa jaettu maailma on niin tärkeässä osassa, että ilman Liveä kokemus jää vajaaksi.

Test Drive Unlimited on todellinen next gen -peli. Elävää maailmaa ei olisi pystytty tekemään aikaisemman sukupolven pelikonsoleilla. Toivottavasti konseptista pidemmälle kehiteltyjä jatko-osia ja kilpailijoita riittää, sillä ideassa on potentiaalia.

88