Tetris DS (DS) – Palikkatestien äiti

Välillä on hyvä palata perusasioiden äärelle.

Vuonna 1985 Alexey Pazhitnov kehitti Pentomino-palikanasettelupelistä elektronisen version. Koska palikoiden osasten määrä karsiutui viidestä neljään, Pazhitnov antoi pelille nimeksi Tetris. Tetriksen ääriyksinkertainen pelimekaniikka koukuttaa yhä kaikki kokeilijat. Ylälaidasta putoilevat erimuotoiset palikat on järjestettävä yhtenäiseksi riviksi. Kokonaiset rivit katoavat. Peli päättyy, jos palikkarivi kohoaa ylälaitaan asti. Siinä kaikki.

Minulle alkuperäisen GameBoyn julkaisupeli Tetris on ehdoton versio. Hypnoottinen musiikki ja ääniefektit palautuvat edelleen mieleen, siksi paljon palikoita pudottelin. Tetris DS:ää käynnistellessä jännitti, palaako mieli menneeseen.

Vaikka Tetris on Tetris, Nintedo on lisännyt pakettiin aimo läjän pelimoodeja, jotka on kaikki höystetty Nintendon klassikkohahmojen grafiikalla ja tunnusmusiikeilla. Meininki on niin retroa, että se varmasti jo ärsyttää joitakin.

Yläruudussa pomppivan Marion tahdissa pelattavan tavallisen Tetriksen lisäksi mukana on esimerkiksi Zelda-teemainen tehtävämoodi, jossa ruudulle ilmaantuu tehtävänantoja. Tehtävä voi olla esimerkiksi muotoa "poista kaksi riviä neliöpalikalla”. Hidastelusta menettää sydämiä. Oudoimpia virityksiä on keräilymoodi, jossa Metroid-maisemissa ylöspäin liihottavaa könttiä voi kasvattaa keräilemällä siihen leijuvia palikoita. Kun pötikästä muodostuu tarpeeksi iso neliö, se räjähtää ja pisteitä ropisee. Pelimuoto on yhtä keinotekoinen kuin tylsäkin.

Mukavaa vaihtelua on puzzle-moodi, jossa pelaajalle annetaan kolme palikkaa, joista valita. Palikoiden järjestyksen ja asennon saa valita, ja tarkoitus on poistaa ruudulta kaikki siellä valmiiksi olevat rivit. Kiinnostava ja kinkkinen sovellus. Ainoassa kosketuskynää hyödyntävässä pelimuodossa valmiiksi kasassa olevat palikat yritetään saada riveihin niitä tökkimällä.

Uusia ominaisuuksia on lisätty peruspeliinkin. Tulevia palikoita näkee kerralla kuusi. Yhden osasen voi laittaa varastoon, mistä sen saa haluamallaan hetkellä ulos. Haamukuva kertoo, minne palikka on putoamassa. Jo alustaan kosketuksissa olevaa palikkaa voi pyörittää lähes loputtomasti ja hurjimmilla vaikeustasoilla se on melkein pakollista. Asetuksia saa toki säätää.

Tetris DS:ää voi pelata lähiverkossa jopa yhdeksää kaveria vastaan. Tehokas palojen poistaminen kurittaa kavereita roskakuormalla. Nintendon wifi-järjestelmän läpi onnistuvat kahden ja neljän pelaajan pelit. Voittojen kertyessä globaali listasijoitus ja arvonimi paranevat.

Minulle Tetris DS toimii pieninä annoksina ja retrohenkinen piipittely vetoaa, joskin olisin toivonut myös hillitympää tyylivaihtoehtoa. Tetris DS:n varsinainen herkku on nettipeli, sillä ihmistä vastaan pelattaessa Tetriksestä tulee hurmoksellista. Se oli sitä jo vuonna 1989 GameBoyn linkkikaapelilla ja se on edelleen.

80

Lisää aiheesta