Tetris Party Deluxe (Wii) – Venäläinen palapeli

Osta hyvä tetris halvalla, saat kymmenen yhden hinnalla.

Aleksei Pajitnovin vuonna 1984 kehittämä palikkapeli Tetris on kiistaton klassikko. Eri muotoisista palikoista kootaan rivejä, jotka täyttyessään katoavat. Jos palikkamuuriin jää reikiä, pino kasvaa ylemmäs ja peli päättyy, kun tila loppuu. Idea käy hetken todellisuuspaosta, sillä elämää ei saa koskaan hallintaansa, mutta tetriksen melkein.

Ladattavaan WiiWare-peliin perustuva Tetris Party Deluxe rakentaa tetriksen kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Perinteisen pistemaratonin ohella Tetris Party Deluxessa on useita tetris-muunnelmia yhdelle tai useammalle pelaajalle.

Kiinnostavimmat yksinpelitilat ovat pulmamoodi ja tasapainolautatetris. Pulmapelissä yritetään täyttää vaikkapa kulmikkaan sydämen tai hampurilaisen muotoinen alue. Aikaa tehtävään on rajallisesti ja alueen yli livahtaneista neliöistä sakotetaan pisteitä. Aivo- ja lihasjumpan yhdistävässä Wii Balance Board -tetriksessä palikoita pyöritellään tasapainolaudalla: kyykkäys kääntää palikkaa ja taakse nojaaminen pudottaa sen.

Kiipeily ja etenkin ratakisa ovat tetriksiä enää etäisesti. Kiipeilyssä pikku-ukko kapuaa palikoita pitkin yläreunan maalia kohti, jos nousua on vain yhden palikan verran. Ukko kääntyy aina korkeimman tason suuntaan, joten sopivalla ajoituksella rakennelman ei tarvitse muistuttaa portaita. Omituisessa ratakisassa palikka pudotetaan 400 rivin mittaisen radan läpi mahdollisimman nopeasti. Kapeikoissa palikkaa pitää kääntää oikeaan suuntaan, tai muuten se jää jumiin.

Joukossa hupi tiivistyy

Moninpeli on tärkeä osa Tetris Party Deluxea, sillä kaikista moninpeliin taipuvista pelitiloista on tehty vähintään kaksinpeliversio. Yhdelle koneelle mahtuu korkeintaan neljä pelaajaa, mutta nettipeleihin saa kuusi yhtä aikaa. Parhaassa moninpelimuodossa poistetut rivit päätyvät vastustajille. Poistetuissa riveissä on toisinaan bonusneliöitä, joista irtoaa yhteen tai useampaan vastustajaan vaikuttavia aseita, kuten pyörityksen jumitusta, ohjauksen peilausta tai sotkua ruudulle.

Yhteistyötetriksen ja duel spaces -tilojen erikoisuus on kookas kaukalo, jonka leveys on tuplasti suurempi kuin korkeus. Nopeutuessaan tiukkaa koordinointia vaativassa yhteistyöpelissä kaksi pelaajaa purkaa muuria yhteistuumin, mutta muuten säännöt ovat samat kuin maratonissa: täydet rivit poistuvat ja noutaja tulee, jos kasa nousee ylärajan yli.

Mielenkiintoisessa ja tetriksen idean päälaelleen keikauttavassa duel spacesissa palikoilla yritetään rajata vuorotellen mahdollisimman laajoja alueita. 150 on lähtöluku, josta vähennetään palikan neliöt ja palikan rajaamat tyhjät neliöt. Voittaja pääsee nollaan ensimmäisenä.

Viimeisenä silauksena jokaisesta pelitilasta ja kentästä tallennetaan ennätyspisteet, aika tai voittotilastot. Nimet napataan Mii-hahmoilta. Harmi vain, että samalta Miiltä kelpaa listalle useampia ennätyksiä, jolloin hyvä pelaaja dominoi listoja turhan helposti. Jos kavereista ei ole enkkojen haastajiksi, maailmanlaajuisilla nettilistoilla on hurjia ennätyksiä.

Tetris Party Deluxea on vaikea kritisoida. Monipuolista ja tyylikkäästi viimeisteltyä tetristä on runsaasti, ja tekemistä piisaa sekä aloittelijoille että veteraaneille. Tästä ei tetris enää (merkittävästi) parane.

70

Lisää aiheesta