Tex, Hex ja Mex

Ruudun takaa

Tex, Hex ja Mex

Vielä valloittamaton Villi länsi jatkaa Suomen valloitusta juhlimalla valloituksen alkamisen 60. vuosipäivää.

Tex Willerin tulosta Suomen sarjakuvamarkkinoille on kulunut kunniakkaat 60 vuotta. Alussa oli legendaarinen liuskalehti (tässä kohdassa silmäkulman kostuttaa muistojen kultaama kyynel ja arkistojen kätköistä nousee esille Aarre: vuonna 1953 ilmestynyt Tex numero yksi). Liuskoja seurasi viiden vuoden mittainen julkaisutauko, jonka jälkeen – vuonna 1971 – alkoi varsinainen voittokulku. Mustavalkoinen, pokkarimallinen, 128-sivuinen ja 12 kertaa vuodessa ilmestynyt lehti osoittautui kestohitiksi, joka 1990-luvun vaikeiden vuosien läpi selvittyään ilmestyy tällä hetkellä monimuotoisempana kuin koskaan.

Tex 2013

Juhlavuoden kunniaksi Egmont on pyytänyt jokaiseen tämän vuoden vakiolehteen (ilmestyy 114-sivuisena 16 numeroa) piirroksen suomalaisilta, sarjaa fanittavilta sarjakuvataiteilijoilta. Onnittelusarjan aloitti Viivistä ja Wagnerista tuttu Juba, joka on moneen otteeseen nostanut julkisuudessa Texin lempilukemistokseen. Juban hankkeissa on myös ollut kokonaisen Willer-sarjakuvan piirtäminen, mutta asia lienee tällä hetkellä hyllyllä. Juballa on toki plakkarissaan jo yksi villin lännen alppari: Pancho Villan nahkahousut (Arktinen Banaani, 1997), joka on kokoelma Punaniska-lehdessä 1990-luvulla julkaistuista tarinoista. Punaniska-meriiteillä allekirjoittanutkin sai piirtää Texin muotokuvan (Tex Willer 2/2013), ja sen jälkeen onnittelukuvia ovat tehneet muun muassa Juho Juntunen, Tarmo Koivisto, Petri Hiltunen ja Hannu Lukkarinen.

Juhlavuoteen kuuluu tietysti myös juhlakirja. Texin tapauksessa se on värillinen jättialppari Kadonnut pueblo (Claudio Nizzi, Giovanni Ticci), joka on alunperin julkaistu Suomessa mustavalkoisena Tex 50 vuotta -juhla-albumina ja Suuralbumi-sarjan aloituksena vuonna 1998. Mustavalkoisesta versiosta on vuosien varrella tullut (kuten lähes kaikesta Tex-tuotannosta) keräilijöiden herkkua, ja hinta on noussut ainakin puheissa kympeistä (mk) liki sataseen (€).

Muita juhlavuoden julkaisuja ovat värilliset klassikkouusinnat Tex Willer Kirjasto-sarjassa, mustavalkoiset uusinnat 70-luvun lehdistä Kronikka-tuplapakkauksina ja sekä tuhdit Maxi-Texit. Kyllä taas fanipojan kelpaa.

Hex 1851-1868

Elokuvastakin tuttu lännen arpinaama Jonah Hex on saanut yllättäen osakseen Egmontilta komeammat puitteet kuin juhlakalu Tex konsanaan. Jonah Hex: Rangaistus on suurikokoinen, kovakantinen teos, joka keskittyy tarinassaan Hexin nuoruusaikoihin. Juttu tuo syvyyttä – sitä luuta ja lihaa kuuluisien arpien ympärille – Hexin melko yksioikoiseen palkkatappajan hahmoon. Tekstistä vastaavat herrat Grey ja Palmiotti, joiden kynästä on tätä ennen irronnut lähinnä supersankareita, kuvituksen on tehnyt osaava Jordi Bernet (Torpedo). Todella hyvä avaus sarjalle, jos tästä nyt sarjaa aiotaan.

Juttu on alunperin ollut osa Jonah Hexin uutta tulemista omassa nimikkolehdessään, mutta valitettavasti tuo sarja on jo kotimaassaan kuollut ja kuopattu. Liekö lopetukseen syynä leffan floppaus vai mikä, mutta seitsemänkymmenen ilmestyneen, ihan luettavan lehden jälkeen Hex sulautettiin All Star Western -sarjaan. Tämä Kaikkien Tähtien Lännenlukemisto onkin sitten pilattu heti kättelyssä sillä, että se on väkisin yhdistetty muuhun DC-sarjiskenttään: Hex-tarinoitten tapahtumapaikkana on Gotham City! Voi Pyhä Jysäys...

TexMex-Mix

Muitakin länteen sijoittuvia lehtiä ja alppareita iloksemme ilmestyy. Petri Hiltusen Kalkkaro-liuskalehti on edennyt jo kolmanteen tarinaansa Ukkoslintu ja meno on koko ajan komeaa. Jos olet tämän missannut, häpeä!

Hermann ja Greg -klassikko Comanche on edennyt uusissa suomennoksissaan jo seitsemänteen albumiin: Pirun sormi. Sarja kuuluu siihen muinoin lopetettujen laatusarjojen joukkoon, joita Apollo-kustannus on vuosien mittaan ottanut uudelleenjulkaistavakseen. Syksyllä Apollo jatkaa Gummeruksen kesken jättämää Olipa kerran Ranskassa – Suuri gangsterisota -sarjaa. Hyvä niin, sillä mikään ei ole kustantajalta typerämpää kuin jättää lukijat tuuliajolle, kuten Gummerus tämän sarjan kanssa teki.

Lisää laatulänttä löytyy kioskilta myös Ken Parkerin ja Ukkostuulen muodossa, joten nyt jo vihdoin ne Nokian osakkeet myyntiin ja sarjakuvasijoitusostoksille!

Wallu

 

-       Nizzi, Ticci: Tex Willer – Kadonnut pueblo, Egmont 2013, 224 sivua, 12,95 euroa

-       Grey, Palmiotti, Bernet: Jonah Hex – Rangaistus, Egmont 2013, 68 sivua, 18 euroa

-       Hiltunen: Kalkkaro 1-, Lempo 2012-, 32 sivua, 3 euroa

-       Hermann, Greg: Comanche 7 – Pirun sormi, Apollo 2013, 48 sivua, 14,50 euroa

Lisää aiheesta