The Last of Us: Left Behind – Viattomuuden loppu

Hyvästeleminen tekee kipeää.

Viime vuonna kaksi peliä oli ylitse muiden. GTA V ja The Last of Us olivat mestariteoksia, joiden välillä valitseminen on mielipidekysymys: Pelit-lehden lukijoiden mielestä The Last of Us oli viime vuoden paras peli, toimitus puolestaan äänesti ykköseksi Grand Theft Auton.

The Last of Us on kaikilta osa-alueiltaan ensiluokkainen peli, mutta Naughty Dogin selviytymisseikkailu nousee sukupolvensa parhaiden pelien joukkoon tunnelmansa, käsikirjoituksensa ja hahmojensa ansiosta. Nämä samat elementit tekevät Left Behindista erinomaisen lisäosan.

Naughty Dog ilmoitti jo hyvissä ajoin, että Left Behind on ensimmäinen ja viimeinen yksinpelattava lisäosa The Last of Usiin. Ainakin laatu korvaa määrän.

Tästä David Cagekin tykkäisi

Left Behind on traaginen ja väkivaltainen kertomus ystävyydestä, periksiantamattomuudesta ja viattomuuden menetyksestä. Lisälevyn tapahtumat sijoittuvat keskelle The Last of Usin pääjuonta ja kulkevat kahdella aikatasolla. Nykyhetkessä Joel ja Ellie väijytetään Coloradon yliopistossa, Joel haavoittuu vakavasti ja Ellien täytyy löytää ensiaputarvikkeita parsiakseen suojelijansa kasaan. Etsiessään tarvikkeita Ellie huomaa muistelevansa aikaa ennen Joelin tapaamista.

Menneisyydessä teini-ikäinen Ellie asuu armeijan sisäoppilaitoksessa karanteenialueella, jossa aivot rappeuttavalta sienitaudilta säästyneet ihmiset yrittävät selviytyä. Sieni-infektio on muuttanut suurimman osan maailman ihmisistä raivopäisiksi tattiaivoiksi, mutta toistaiseksi Ellien yhteisö on pelastunut siltä. Eräänä yönä Ellien paras ystävä, Riley, herättää Ellien. Viikkokausia sisäoppilaitoksesta kadoksissa ollut Riley pyytää ystäväänsä tutkimusmatkalle läheiseen ostoskeskukseen, ja vastahakoisesti Ellie suostuu.

Left Behindissä on kohtalaisesti taistelua ja jonkin verran pulmanratkaisua, mutta keskiössä on Ellien ja Rileyn välinen suhde. Naisenalut keskustelevat, riitelevät, ilveilevät, vitsailevat ja kisailevat keskenään. Tunnelma vaihtelee alakuloisesta riemukkaaseen kaksikon häärätessä ympäri ostoskeskusta. Tytöt vierailevat muun muassa Halloween-asuja myyvässä kaupassa, pelihallissa ja karusellissa.

Ellie ja Riley heräävät henkiin erinomaisen ääninäyttelyn, hyvän käsikirjoituksen ja ilmeikkään animoinnin ansiosta. Ilo, suru ja mietteliäisyys paistavat nuorten naisten kasvoilta. Vaikka armottomassa ja verisessä maailmassa kasvaneet tytöt ovat menettäneet viattomuutensa aikoja sitten, tänä iltana he saavat olla viimeisen kerran lapsia. Elämänilo löytyy pienistä asioista, kuten sähköistetyistä rullaportaista ja vesipyssysodasta, ei Facebookista tai Twitteristä.

Laraakin parempi

Joelille tarvikkeita hankkiva Ellie ei ole mikään avuton pikkutyttö, vaan kovien kokemusten karaisema nuori nainen. 14-vuotias Ellie kahlaa vyötärönsyvyisessä jääkylmässä vedessä, kiipeilee ilmastointihormien päällä ja taistelee niin karmeita klikkereitä kuin säälimättömiä ihmisiäkin vastaan. Suin päin taisteluun ryntääminen on silkka itsemurha, fiksumpaa on napsia vastustajat yksi kerrallaan pois pelistä tai usuttaa ihmiset ja sienipäät toisiaan vastaan. Etenkin loppupään taisteluissa tämä on suorastaan elinehto.

Aseina Elliellä on puukko, pistooli ja jousipyssy, lisäksi teini osaa valmistaa ympäristöstä löytyvistä esineistä sidetarpeita, erilaisia pommeja ja molotovin cocktaileja. Ellie on taisteluissa aina alakynnessä, joten kaikki lähistöltä löytyvä materiaali kannattaa hyödyntää. Raatojen läheisyydestä ja kauppojen hyllyiltä saattaa löytää myös kirjeitä ja nauhoja, jotka avaavat piruparkojen kohtaloita ja taustoittavat maailman tapahtumia.

The Last of Usin upea tunnelma rakentuu pienistä yksityiskohdista. Ensinnäkin pelinäkymä on ihanan pelkistetty, erilaiset mittarit ja kompassit eivät pilaa immersiota. Yhtä tärkeä osa tunnelmaa on hieno äänimaailma: Ellien pieni ähinä juostessa, lähestyvän sieniaivon uhkaavat klik-äänet, toverinsa menettäneen ihmisen epäuskoinen ja pelokas huuto. Musiikkia käytetään säästeliäästi, mutta juuri sopivassa määrin. Jopa Ellien varustemäärälle on looginen selitys: tyttö kantaa selässään reppua, jonka hän aukaisee joka kerta, kun sieltä ottaa tavaraa.

Left Behind on aivan yhtä tasokas paketti kuin The Last of Usin emopelikin. Voisin toki valittaa lisäsisällön 15 euron hintalapusta ja noin kolmituntisen tarinan lyhyestä kestosta, mutta se olisi turhaa. A-luokan laadusta kuuluukin maksaa hieman enemmän.

 

Arvosteltu: PS3

Naughty Dog/Sony

Versio: Myynti

Moninpeli: ei

Ikäraja: 18

Muuta: vaatii toimiakseen peruspelin.

92p + Pelit suosittelee.

 

92