The Legend of Zelda Twilight Princess HD - Susilinkki

30 vuotta täyttäneen Zeldan-sarjan magia kantaa kevyesti useamman konesukupolven yli, sillä Link hurmaa vaikka olisi susi.

GameCubella ja Wiillä alun perin ilmestynyt The Legend of Zelda: Twilight Princess -toimintaseikkailu on yksi parhaimmista Zeldoista. Ei ihme, että peli käännettiin uusversiona myös Wii U:lle.
Uhka saapuu Hyruleen toisesta ulottuvuudesta, ankeasta Iltahämärän maasta. Lonkeropäiset, semisti pikselöityneet mustat hirviöt valtaavat nopeasti kaikki avainkohteet ja eristävät ne Hyrulesta läpitunkemattomilla energiamuureilla. Ikuiseen iltahämärään vajonneiden alueiden asukit muuttuvat aineettomiksi hengiksi, jotka eivät tajua tilaansa.
Kukaan ei mahda ankeuttajille mitään, paitsi eräs nuori mies Ordonista. Link ei tosin pääse Mustien hirviöiden muureista läpi ilman jonkun hämärän natiivin apua. Outo Midna-tyttö auttaa Linkiä, joka ei muutukaan Iltahämärässä hengeksi, vaan sudeksi.

Eponaa tarvitaan muutamassa tärkeässä matsissa.

Susi jo syntyessään

Jokaisella Zeldalla on oma twistinsä, Twilight Princessin koukku on Linkin susimuoto. Suden pitkät toimintajaksot eroavat ihmis-Linkin puuhastelusta, sillä pommeja ja muita varusteita ei voi käyttää, mikä tuo touhottamiseen kivasti vaihtelua. Pesäeroa muuhun Zelda-kaanoniin kasvattaa suden selässä ratsastava tummasävyinen Midna, joka on selvästi tavanomaista apukeijua särmikkäämpi hahmo. Midna auttaa telekinesiallaan Link-sutta jättiloikissa ja esineiden käsittelyssä.
Pohjimmiltaan seikkailu on tuttua, sulavasti etenevää Zeldaa: tarkkaan tuunattua ja pieteetillä viimeisteltyä, taisteluiden ja pulmien täplittämää toimintaa. Linkin alati paisuva varustearsenaali ei ole numeroiden murskausta, sillä jokainen härveli, kuten tuulibumerangi, tuo toimintapalettiin aidosti erilaisia vaihtoehtoja. Kiinnostavat varusteet avaavat uusia alueita ja tuovat vanhojen mestojen aiemmin saavuttamattomat kätköpaikat Linkin ulottuville.
Kun kivoihin kamoihin, hienoon maailmaan ja verkkaiseen tarinaan ynnätään komeat, älliä ennen tällejä vaativat pomotaistelut, seikkailun imu nousee hurjaksi. Aika monet rakkaimmat Zelda-muistoni, kuten uhkean Telman baari kiireisessä linnakaupungissa ja lentäminen monsulla kanjonissa, ovat näköjään peräisin juuri Twilight Princessistä.


Tarinassa on synkistelystä huolimatta huumoria.

Iltahämärää mutta HD:na

Aikanaan Wii-käännöksen erikoisuus oli, että koko maailma peilattiin liikeohjauksen takia, koska Link on vasuri ja oikean käden wiimote ei linkkaa vasemman käden miekkaan. Aikaa on kulunut sen verran, että maailman peilautuminen ei aiheuttanut enää mitään hämminkiä. Jousta ja muita tähtäystä edellyttäviä härveleitä sihdataan tatin ohella GamePadia kääntämällä, mikä tuo mieleen wiimoteohjauksen. GamePadin kääntäminen sopii etenkin tähtäyksen hienosäätöön, mihin peukaloitteni herkkyys ei yleensä riitä. Elättelin hetken toiveita wiimote & nunchuk -kombolla pelaamisesta, mutta ainoat sallitut ohjaimet ovat GamePad ja Wii U:n Pro-padi.
Varsinaista HD:ta päivityksessä on grafiikka. Näkymien tarkkuus on nostettu nykypäivän vaatimusten mukaiseksi näyttöpikselien määrää ja pinnoitteiden kokoa kasvattamalla, mikä on tietysti vähintä, mitä HD-versiolta voi vaatia. Link, Midna ja muut hahmot näyttävät huomattavasti paremmilta, vaikka itse hahmomalleihin ei ole lähikuvista päätellen koskettu. Miljööt ovat tietysti tyhjän puoleisia ja design kulmikasta viimeisimpiin 3D-eepoksiin verrattuna, mutta skarpit pinnoitteet korjaavat paljon, sillä Twilight Princessin taide itsessään ei juuri virittelyä kaipaa. Muutama karkea kulma ei riitä puhkomaan seikkailun luomaa tunnelmaa.
Iltahämärän prinsessa pyörii tarvittaessa kokonaan GamePadin ruudulla, mikä Nintendon julkaisussa kuuluu asiaan. Jos peliä katsellaan telkkarista, GamePadin ruudulla näkyy joko kartta tai kosketustoimintoa hyödyntävä esineruutu. Erikseen myytävä, fyysisen spesiaalipaketin mukana tuleva Wolf Link -amiibo avaa Twilight Princessiin ennennäkemättömän luolaston ja säästää tallennustietoja seuraavaa isoa Zeldaa varten.
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD on täyttä rautaa ja seikkailun imu kestää yhdeksän vuoden jälkeen hyvin toisella kierroksella. Onko se paras zelda? Makuasia. Monen muun toimintapelisarjan hyvyys-skaala loppuu siinä pisteessä, jossa se Zelda-seikkailuilla vasta alkaa.
Vain julkaisun ajankohta saa mietteliääksi: ehtiikö Wii U lupauksista huolimatta enää saada omaa Zeldaansa?
 

The Legend of Zelda Twilight Princess HD

Arvosteltu: Wii U
Tantalus Media/Nintendo
Moninpeli: Ei
Ikäraja: 12

90