The Sims 3: Superstara – Mestarit areenalla

Unohtakaa Idols, unohtakaa The Voice of Finland. Superstarassa nähdään todellista talenttia.

Simin elämä kulkee päivästä toiseen samaa rataa. Nuku tarpeeksi, syö hyvin, huolehdi henkilökohtaisesta hygieniasta, tapaa ystäviä, huvittele sen verran ettet leipäänny. Opiskele, kehitä kuntoasi, käy töissä. Iltahuvit ja maailmalla matkaaminen rikkovat arkirutiinin, toisinaan tarjotaan unelmaduunia tai lemmikkejä hoidettaviksi. Tämäkö on sitä täyttä elämää?

Elämäsimulaattorin paisumiselle ei näy loppua. Superstara on järjestyksessään jo kuudes Sims 3 -lisäosa. Uusia kampauksia, luonteenpiirteitä, vaatekertoja ja kodin esineitä ei ole unohdettu, mutta Superstara panostaa erityisesti sosiaalisiin ominaisuuksiin ja uusiin uravaihtoehtoihin. Starlight Shoresin idyllisessä rantamaisemassa voi ryhtyä vaikka viihdetaiteilijaksi. Uusi kaupunki on täynnä esiintymislavoja ja -areenoita, ennen niille kapuamista aloitteleva muusikko voi yrittää tienata esiintymällä julkisesti vaikka puistossa.

V niin kuin viihdetaiteilija

Uusi ura urkenee joko laulajana, taikurina tai akrobaattina, sivukeikkaa voi heittää myös tiskijukkana. Viihdeammattilaisen työ ei ole sidottu kelloon samalla tavalla kuin tavallisella duunarilla. Laulaja saatetaan soittaa työkeikalle milloin tahansa, mutta keikat saa suorittaa omaan tahtiin. Tästä syystä artistille ei makseta tuntipalkkaa, vaan viikoittainen stipendi. Tehtäväpohjainen uralla eteneminen nähtiin jo Unelmaduuni-lisäosassa, joten tuoreeksi lähestymistapaa ei voi haukkua.

Oravanpyörästä irrottautuminen kannattaa, sillä vapaamman aikataulun lisäksi viihdetaiteilija tienaa mukavasti. Taitava kitaristi lyö rahoiksi vaikka katusoittamisella. Esiintymiskokemuksen ja maineen karttuessa pääsee isommille lavoille ja nauttimaan tähteyden eduista. Julkkiskavereiden kanssa hengaaminen, karaoke ja konserteissa esiintyminen on mukavaa vaihtelua tavalliseen puurtamiseen, mutta tuttua Iltahuveista.

Upouutta ovat peliin integroidut sosiaaliset ominaisuudet. Niitä ei ole pakko käyttää, mutta sosiaaliseen mediaan hurahtaneille uudistukset ovat mannaa. Verkon välityksellä voi jutella kavereiden kanssa, lähettää viestejä toisten seinille ja julkaista tilapäivityksiä. Mukaan on ympätty myös oikeat Facebook- ja Twitter-linkit. Simport-toiminnolla voi puolestaan lähettää oman siminsä kaverin kaupunkiin keikalle. Hieman hölmösti siminsä esiintymistä ei pääse katsomaan.

Tyypillinen Sims-huumori on Superstarassa vahvasti läsnä. Laulajauraansa aloittelevat simit joutuvat toimittamaan laulusähkeitä hölmöissä asuissa ja saattavat pyllähtää kesken esityksen pyrstölleen, wannabe-taikurien vesialtaasta pakeneminen tai kahtiasahaustemppu voi päättyä katastrofiin. Harjaantumisen myötä hasarditilanteet vähenevät, mutta muiden esiintyjien pasmoja voi sekoittaa monilla tavoilla. Yleisön joukosta huutelu tai oman esityksen aloittaminen kesken toisen artistin performanssin ovat takuuvarmoja tapoja ärsyttää.

Artistin elämää

Uusi sisältö uppoaa vaivattomasti osaksi peruspeliä, mutta Superstara ei mullista Sims-universumia. Turhan suuri osa ideoista on kierrätetty joko Iltahuveista tai Unelmaduunista. Uudet ideat ovat ymmärrettävästi vähissä 12 vuoden, kolmen pelin ja kymmenien lisäosien jälkeen, silti esiintyvien taiteilijoiden urista pitäisi saada enemmän irti. Erityisesti laulajan karriääri käy nopeasti tylsäksi, taikurin ja akrobaatin ammatit viihdyttävät pidempään lähinnä laajemman lavarekvisiitan ansiosta.

Kuudella lisäosalla terästetty Sims 3 alkaa käydä raskaaksi konehuoneelle. Latausajat ovat melkoiset ja kaikkien lisäosien sisällön ahtaminen yhteen kaupunkiin on lähes mahdotonta. Olenkin ottanut tavaksi aloittaa jokaisen uuden lisälevyn puhtaalta pöydältä uudella simillä. Samalla vanhojen simien suhdesekoilut ja julkiset nöyryytykset on ollut helppo jättää taakse. What happens in Sunset Valley, stays in Sunset Valley.

Superstara on laadukas lisäosa, jossa koettavaa ja nähtävää riittää reiluksi kymmeneksi tunniksi. Uudet sosiaaliset ominaisuudet ovat tervetulleita, viihdetaiteilijan vapaa elämäkin viehättää muutaman illan. Ja Superstaran ansiosta kerrankin selvisin julkisesta esityksestä ilman kasvojeni menettämistä.

Markus Lukkarinen

81