The Walking Dead: Survival Instinct (PS3) – Selviytyjät: Suoli

Zombiwau! Katso yllätyskuva.

Elävistä kuolleista tehdyn lisenssirahastuksen kohderyhmää ovat elävät kuolleet.

Olen selviytynyt lukuisista zombi-invaasioista. Monista olen jopa nauttinut, olivatpa ne sitten kolmen kaverin kanssa lyhyinä pyrähdyksinä tai kokonaisen etelänloman mittaisena. Olen joutunut myös uhraamaan oman hyvinvointini muiden edestä. Sitä minä rakastin. Nyt tuijotan vain omaa napaani.

Niin, olen maailmanlopun juoksupoika maailmassa, joka pursuaa aivottomia kävelijöitä. Elän energiajuomalla, etsin polttoainetta. Liikun ryhmäni kanssa paikasta toiseen, mutta millään ei tunnu olevan mitään väliä. Sama helvetti odottaa jokaisella pysähdyspaikalla, vaikka teen kaiken, mitä käsketään.

Olen ansassa aivot mädättävässä lisenssipelissä. Päästäkää minut ulos!

No brainssss....

 Suositusta sarjakuvasta siinnyt, Telltalen mainio seikkailupeli on haalinut kymmeniä palkintoja ympäri maailmaa. Tv-sarja on huippusuosittu ja sen lisenssin turvin nyt pompataan Darylin nahkoihin. Tarinan ponnistuskuopat ovat sinänsä mielenkiintoiset, sillä peli kertoo, mitä Darylille ja Merlelle tapahtui Georgian perämetsissä, ennen kuin he löivät hynttyyt yhteen Rickin selviytyjälauman kanssa Atlantassa.

Survival Instinct on Walking Dead -brändin täydellinen antiteesi. Poissa ovat ryhmän dynamiikkaan vaikuttavat päätökset, riipaiseva tarina ja vaikeat valinnat. Tämä on totaalisen kunnianhimoton, umpisurkea räpellys, jossa kapeassa toimintatötterössä pannaan zombit nippuun, tehdään muutama nakkihomma peukut persuksissa nököttäville tekoälyhahmoille ja samaa toistetaan joko lopputeksteihin, sähkökatkoon tai konsolin sammuttamiseen saakka.

Olen puukkohippijunkkari ja vaihdan paikkaa

Räiskintä, tuo sivulta kuvatun toimintaloikan perillinen, on turvallisin lähestymistapa mille tahansa lisenssipelille. Dead Islandia on maltettu tutkia sen verran, että perinteistä putkiräimettä maustetaan lähitaistelulla. Daryl, varsijousella varustettu maailmanlopun Wilhelm Tell, on luultavasti jokaisen televisiosarjaa seuraavan suosikkihahmo, mutta digi-Daryl on enemmän moramiehiä. Metsästysveitsi on voittajan valinta, mutta Dead Islandin veroista lähitaistelunirvanaa on turha odottaa.

Zombi tippuu laakista, kun puukon pääsee upottamaan sen pääkoppaan takaapäin. Hitaasti löntystävät raadot ovat yksinään helppoja saaliita, kunhan hiippailee vihollisen kutoseen ja antaa leukun hoitaa puhumisen. Jos kalmot käyvät iholle massana, homma mutkistuu.

Daryl voi töniä vihut etäälle tai napsia puukollaan kevyitä tai raskaita hyökkäyksiä. Pyssyttely kannattaa unohtaa, sillä kiikkerä tähtäys tuottaa vain harvoin kuolleita kuolleita ja ylimääräinen meteli kutsuu loput laumasta mukaan bileisiin.

Satunnaisesti spawnailevat zombilaumat tekevät etenemisestä melkoista arpapeliä, sillä koskaan ei voi tietää, minkä nurkan takaa noutaja tulee. Jo kahden kävelijän kanssa on totaalisen pulassa. Kun yhden on saanut hengiltä, toinen roikkuu jo kimpussa.

Kalmot odottavat kirjaimellisesti jonossa vuoroaan, jotta pääsevät kuristamaan Daryl-parkaa. Onneksi systeemiä voi huijata, sillä kalmot eivät näe kyyryssä hiippailevaa pelaajaa. Miten tällainen virhe voi päätyä valmiiseen peliin?

Selviytymistä vaikeuttaa täysin kädetetty inventaario. Yksi pikanäppäin valitsemalleni kakkosesineelle olisi kova juttu. Kun minun pitää parantaa haavani, ensin menen inventaarioon, vaihdan aseen ensiapulaukkuun, palaan peliin ja vedän liipaisimesta. Sitten palaan inventaarioon, laitan aseen takaisin Darylin tassuun ja jatkan tappamista. Tässä välissä olen ehtinyt menettää jo saman verran terveyttä kuin ehdin itselleni palauttaa.

Loppu on lähellä!

Ellei tämän keväthangen keskeltä paljastuneen koiranpaskan päälle olisi kusella kirjoitettu Walking Dead, peli olisi tuskin päässyt konseptivaihetta pidemmälle. Vahingossa tai tahallaan, Activision ratsastaa paitsi televisiosarjan, myös Telltalen pelin maineella, sillä kaksi samannimistä tuotosta on helppo sekoittaa keskenään.

Varoitukset pelien aivot mädättävästä vaikutuksesta kannattaa ottaa Survival Instinctin kohdalla tosissaan. Jos tämä käy tuotos käy kaupaksi, zombimaailmanloppu on jo täällä. Älkää sanoko, ettei teitä varoitettu, sillä yksikään normaalilla aivotoiminnalla varustettu, järkevä ihminen ei saa tästä kuin brbbrraa.... bbrraaa... braaains....

Juho Kuorikoski

30