Theme Park World (PSone) – Ympäri mennään, toimeen tullaan

Suunnittele ja rakenna unelmiesi huvipuisto _ ja aja laitteillasi myös itse Bullfrogin Theme Park Worldissa.

Theme Park World on huvipuistoversio Theme-sarjan rakentelusimulaatioista. Tarkoituksena on suunnitella ja rakentaa maailman hauskin huvipuisto ja tehdä siinä sivussa hirmuisesti rahaa.

Pelaaja on jonkin sortin bisnesmies, jolla on alussa 50 000 rahayksikköä ja suuri, aidattu puistoalue. Sinne pitäisi rakentaa kattava ja tuottava valikoima huvilaitteita, myymälöitä ja rahat-pois-pelejä.

Alussa käytössä on vain yksi teemamaailma, Lost World, joka tavoittelee Etelä-Amerikan vanhojen intiaanikulttuurien tunnelmaa. Kun tarpeellinen infrastruktuuri ja säällinen määrä huvilaitteita on rakennettu, voi puiston portit avata vieraille.

Vierailijoilla pitää tietenkin olla hauskaa. Mieliala koostuu monesta seikasta, viihtyvyyteen vaikuttavat laitteiden jännittävyyden lisäksi ruoka- ja juomahuollon riittävyys, laatu ja oikea sijainti, siisteys, turvallisuus ja hinnat. Uusia laitteita pitää kehitellä jatkuvasti eikä vanhojen parantelukaan ole vallan huono idea.

Aina kun jokin pelin sisäinen päämäärä on saavutettu _ oli se sitten hyvä suunnittelu, hyvä toteutus, menestyminen rahallisesti tai jokin muu _ pelaaja saa kultaisen lipun.

Uudet teemapuistot vaativat avautuakseen eri määrän kultalippuja. Halloween-maailman ja Ihmemaan saa avattua jo yhdellä lipulla, loput vaativat enemmän. Menestyville on luvassa ainakin dinosaurusmaa ja avaruusmaa. Kerrallaan voi tosin olla auki vain kolme huvipuistoa, mikä on hieman outoa, sillä jokaisella puistolla on kuitenkin oma budjettinsa. Jos haluaa avata uuden puiston, on jokin vanhoista suljettava ja tuhottava kaikki hienot rakennelmat.

Jos haluaa keskittyä mieluummin yhden puiston kehittämiseen, voi kerätä neljä kultalippua, joilla saa kameran. Kameralla voi zoomata itsensä mukaan puiston tapahtumiin ja kokeilla laitteidensa jännittävyyttä.

Rekrytointi on tärkeää

Puistolla täytyy olla myös toimiva henkilökunta. Mekaanikot pitävät laitteet kunnossa, siivoojat puunaavat vessoja ja tyhjentävät roskiksia, vartijat pitävät pikkunilkit kurissa ja viihdyttäjät ehkäisevät jonoissa tylsistymistä. Työntekijöitä voi kouluttaa, jolloin ne hoitavat tehtävänsä tehokkaammin, mutta vaativat enemmän palkkaa. Toimivuuden kannalta on tärkeää määrätä niille myös partioalueet, jotta puiston joka kolkka pysyy ojennuksessa.

Tärkein työntekijäryhmä ovat tutkijat. Parin heikohkosti alkaneen yrityksen jälkeen osaa palkata puistoonsa heti täyden kaartin tutkijoita, kouluttaa heidät mahdollisimman korkealle ja pistää kehittämään uusia laitteita. Alkuunsa köyhä laitevalikoima kasvaa kummasti ja erilaisia kauppojakin tulee valtavasti lisää. Laitteisiin voi tehdä myös muutoksia, jotka parantavat jännittävyyttä ja lisäävät näin sen elinikää ja sitä myöden asiakkaiden viihtymistä.

Ihan perustason pohjasuunnittelukaan ei ole haitaksi. Laitteita ja myyntikojuja ei voi roiskia kentälle miten sattuu, vaan kannattaa miettiä, mihin väleihin sijoittaa juomakioskit, vessat ja ruokalat, ettei vieraiden tarvitse niitä turhaan etsiskellä.

Erilaiset vuoristoradat ovat laitteista kalleimpia ja eniten tilaa vieviä. Vuoristorata vaatii luovuutta ja sen rakentaminen onkin pelin hauskinta antia. Rataa voi kallistella ja sitä kannattavien pylväiden korkeutta vaihdella, joten ajelusta saa aikaan todella huiman.

Pelaajan riesana alusta asti on ruudun alakulmassa hyppivä neuvonantaja, joka jakelee neuvojaan ärsyttävällä skottiaksentilla. Ohjeistuksen saa käännettyä pois päältä, mutta jatkuvaa kommentointia puiston tilasta ei. Jo vartin päästä olisi valmis mäjäyttämään itsestäänselvyyksiä latelevaa neuvonantajaa lekalla.

Theme Park World innostaa varmasti huvipuistofanin rakentelemaan unelmiensa huvipuistoa kesän riemuja odotellessa. Iloa riittää joksikin aikaa, mutta tylsistyminen uhkaa nopeasti, kun kaikki uudet laitteet on jo keksitty. Kiva idea, joka ei jaksa kantaa muutamaa pelirupeamaa pidemmälle.

79