This Is Football 2004 (PS2)

Sonyn This is Footballista julkaistaan vuosittain kausipäivitys, mutta minun on aina vain vaikeampi ymmärtää miksi. Jalkapallopelissä maa- ja seurajoukkueita on tolkuttomasti, mutta lisenssi on puolittainen. Osa seurajoukkueista tottelee kotikaupunkinsa nimeä ja osa pelaajista on sananväännöksiä.

Pelimuodot ovat tavanomaiset näytösottelu, erilaisia cupeja ja kokonainen kausi yhdessä monista liigoista (jopa Suomessa). Koululaissarjasta starttaava uramoodi on teoriassa mielenkiintoinen, mutta sen toteutus on hävyttömän puiseva. Ottelu seuraa ottelua ilman suurempia huippukohtia.

Näkemys kuningas jalkapallosta on arcademainen. Nahkakuula pysyy jalassa kuin liimattuna niin kauan kun ei paina pikajuoksunappia, jolla pallo karkaa liioitellun kauas. Syötöt viuhuvat tarkkana pitkin kenttää eikä palloa menetä millään, kunhan muistaa pitää sen flipperinomaisesti liikkeellä.

Tekoäly pelaa kehnosti. Vaikeimmallakin tasolla siltä on tuhottoman helppo ryöstää pallo ja itse pallollisena paikallaan seisomalla voi kuluttaa rutosti aikaa, koska vastustaja on yltiöpassiivinen. Kone saa lisäksi kummia kohtauksia: se saattaa vaikkapa peruutella koko kentän kohti omaa maalia.

This Is Footballin yksinkertaisessa olemuksessa on suuresti häiritseviä juttuja. Ensinnäkin pallo liikkuu omituisesti: pyörimisen sijaan se ikään kuin liukuu pitkin kenttää ja pysähtyminen kestää luonnottoman kauan riippumatta säästä, joka ei vaikuta mihinkään. Toiseksi kaikki on ennalta ohjelmoitua.

Vaikka pallo näyttää olevan pelattavissa, sitä ei saa haltuunsa, jos pallo on koneen mielestä toisen pelaajan hallussa. Pelaajat liukuvat usein toistensa läpi, koska purkitetut animaatiot eivät natsaa. Muuten This is Football on kuvallisesti siisti omalla persoonattomalla ja kliinisellä tavallaan.

Kuvakulmat ovat umpisurkeita, sillä kuudesta vaihtoehdosta vain yksi tai korkeintaan kaksi kestävät pitempiaikaista pelailua. Kaikki sivukamerat ovat kelvottomia, koska kulma on liian alhaalla. Selostajat puhuvat puutaheinää, katsomo hurrailee ja pallo jömpsähtelee jalasta jalkaan.

Oikeastaan ainoa edistysaskel edellisvuoden versioon on tuki PS2:n nettiadapterille, ja tämäkin hyöty on kyseenalainen. Parempia jalkapallopelejä on, ja niitä pelaa mieluiten vieressä istuvan kaverin kanssa.

55