Tiger Woods PGA Tour 11 (Xbox 360) – Paluu parrasvaloihin

Naisten sijaan vastustajien kaatamiseen keskittyvä Tiger Woods tekee näyttävän paluun myös virtuaalikentille. Tiger Woods PGA Tour 11 on parasta tiikeriä miesmuistiin.

EA ei hylännyt syrjähyppyskandaalissa ryvettynyttä golffaria monien sponsorien tapaan. Hyvä niin, sillä pelisarjan kolmastoista versio lyö golfaamisen uuden ihannetuloksen.

Tiger Woods PGA Tour 11 kirjaimellisesti tähtää realismiin esittelemällä uuden sihtausmekanismin. Pallon putoamispaikan paljastavan tähtäimen voi kytkeä pois päältä, jolloin lyönnin suuntaaminen on aiempaa haastavampaa. Voimakkuuden arvioinnissa hyödynnetään vain väylän varrelle sijoitettuja metrimerkkejä ja mailan kantokykyä. Lyödessä kamera ei seuraa pallon mukana vaan jää golffarin selän taakse, jolloin onnistuminen paljastuu ensimmäisenä yleisön reaktioista.

Uusi tähtäyssysteemi hankaloittaa etenkin keskipitkiä lähestymislyöntejä, mutta veteraanit pääsevät sihtailusta nopeasti jyvälle. Huipputulosten nakuttelu ei tosin onnistu entiseen malliin, mutta huippusuorituksistaan saa aiempaa makeammat kiksit. Kimppakivaan uutuus sopii arvaamattoman luonteensa vuoksi kuin putteri bägiin.

Lyöntitavan saa tutusti valita tattiswingin ja ajoitukseen perustuvan nappisysteemin väliltä. Tiger Woods PGA Tour 11 mallintaa golf-lyönnin hienovaraisen tarkasti sortumatta turhaan näpertelyyn. Pallon lentorataan vaikuttaa swingin ajoituksen, lyöntitavan ja mailavalinnan ohella tuuli, joka saattaa kesken lyönnin heilahtaa tyynestä myrskylukemiin kuten kasvihuoneilmiön kourissa käy.

Fokus olennaiseen

Golffarilla on apunaan uusi focus-mittari, jolla lyöntiin saa kierteen lisäksi sekä lisävoimaa että -tarkkuutta. Mittaria hyödynnetään myös putatessa, jolloin ruudulla näkyy etukäteen pallon kulkurata. Avuilla on hintansa. Focus-mittari tyhjenee jo muutaman käyttökerran jälkeen, ja se pitää täyttää onnistuneilla peruslyönneillä.

Focus-mittari mallintaa hienosti golffarin itseluottamusta. Kun lyönti kulkee, golffari keikkuu taitojensa ylärajoilla. Huonomman jakson aikana on puolestaan kiskottava nöyrästi peruslyöntejä. Mittari tuo pelailuun uuden taktisen ulottuvuuden, kun buusteja ei voi kuluttaa jokaisella lyönnillä.

Omaa suojattia kehitetään kokemuspisteillä, joita voi lisätä taito-ominaisuuksiin tai käyttää parempien varusteiden hankkimiseen. Minipelien ja turnausvoittojen ohella pinnoja ropisee hyvistä tuloksista ja jopa onnistuneista peruslyönneistä. Lisäksi erilaisissa haastekisoissa otetaan mittaa aidoista golffareista, mikä on tehokkain tapa kartuttaa pistekertymää. Taitopinnojen vaikutusta swingiin voi käydä etukäteen kokeilemassa harjoituskentällä.

Suojatin taitojen hinaaminen siedettävälle tasolle vie tuskallisen kauan, sillä haastekisat ovat helpon alun jälkeen pirullisen kinkkisiä. Uramoodin aloituskynnys on turhan korkea, sillä ranking-kisoissa vastaan astelee heti oikeita ammattilaisia. Olisin mielelläni hamstrannut kokemuspinnoja murjomalla aluksi mielikuvitusvastustajia amatööriturnauksissa.

Yleisön tuki takana

Lukuisat minipelit eivät vedä vertoja ensikertaa mukana olevalle Ryder Cup -joukkueturnaukselle, jossa kohtaavat USA:n ja Euroopan tähtipelaajat. Pelattavina ovat turnauksen aidot kisamuodot, joiden yhteistulokset lasketaan lopuksi yhteen. Mielenkiintoisin on pareittain pelattava foursomes, jossa pääsee lyömään vain joka toisen lyönnin.

Joukkuepeli sopii golfiin yllättävän hyvin. Harvoin on esimerkiksi tullut tuuletettua tekoälyn onnistumisia yhtä railakkaasti. Toisaalta parinvalinnassa kannattaa olla tarkkana, sillä tunarin kanssa ei Woodsia ja kumppaneita kepitetä. Tiimityöskentely on valttia myös verkossa, jossa voi asettua vastakkain kaksi enintään kahdentoista hengen joukkuetta.

Tuulen suhinan ja puron solinan lisäksi tunnelmaa luovat selostuskaksikko ja väylien varrelle kerääntynyt yleisö. Selostuskopissa loppuvat fraasit lyhyeen eikä yleisöäkään voi syyttää liiallisesta aktiivisuudesta. Ihmispolot kyllä kirkuvat pallon pudotessa yleisömereen, mutta minkäänlaisiin väistöliikkeisiin golf-diggarit eivät veny. Viheriön taakse ryhmittynyt yleisö toimii hyvänä takaseinänä, kun lähestymislyönti uhkaa mennä pitkäksi.

Tiger Woods PGA Tour 11 onnistuu viemään pelisarjaa entistä enemmän realismin suuntaan muuttamatta golfaamista pelkäksi hammasten kiristelyksi. Koukuttavan kokonaisuuden täydentävät monipuoliset pelimuodot, joista etenkin Ryder Cup ansaitsee raikuvat golf-aplodit.

85