TOCA Race Driver 2 Ultimate Racing Simulator (PS2)

TOCA Race Driver 2 Ultimate Racing Simulator -nimihirviössä on mukana runsaasti autoluokkia DTM:stä Nascariin ja rekkakisoista Mustang- klassikkosarjaan. Huvittavasti nimikkosarja TOCAa ei pääse ajamaan enää lainkaan

Pääpelimuoto on uramoodi, jossa seurataan nuorukaisen nousua F1:een. Uran edetessä loikitaan sarjasta toiseen, joten rata, autoluokka ja kilpailumaa vaihtuvat tiheään tahtiin. Välillä keikkakuski lyödään suoraan kisaan tuntemattomalle radalle, vieraalla autolla, jolloin oikeista jarrutuspaikoista ei ole edes etäistä käsitystä.

Jokainen auto ja alusta toimivat hieman eri tavoin. Rekat puskevat massalla mutkiin, jos nopeutta on vähänkin yli kävelyvauhdin. Vastakohtana minikokoiset Global GT -autot kulkevat kuin rataan liimattuina eikä niissä juuri jarrua tarvitse käyttää. Asfaltilla uskottava ajotuntuma ei loista soralla tai jääradoilla, joissa fysiikka muuttuu jo puhtaaksi arcadeksi. Onneksi valtaosa kisoista ajetaan perinteisillä kilparadoilla.

Aika-ajoja ei ole lainkaan, vaan pelaaja aloittaa yleensä starttiruudukon hänniltä ja pahimmat kilpakumppanit eturivistä. Pelaaja on usein radan nopein kuski, joten alkukisat ovat jatkuvaa ohittelua. Konekuskit osoittavat poikkeuksellista tilannetajua, eivätkä hurista radalla kuin kiskoilla. Esimerkiksi pelaajan ajovirheen jälkeen tietokone yrittää välillä riskilläkin ohi ja saattaa tyriä itsensä radalta.

Moninpeli toimii moitteettomasti. Ihmiskuskeja mahtuu radalle kahdeksan, joten kisoissa syntyy kunnon vääntöä. Vähän ärsyttävästi oikominen on lievä ongelma, mutta sen voi estää ajamalla vain katuradoilla tai jaetun ruudun kaksinpeliä.

Vauriomallinnus ei yritäkään olla täydellinen, mutta se rajoittaa tehokkaasti tyhmimpiä törmäilyjä myös nettipelissä. Pienet kylkikosketukset eivät koppiautoihin vaikuta, mutta perään tai kaiteeseen tömäyttäminen tuntuu jo ajettavuudessa. Moottorin kärsiessä huippunopeus putoaa ja rikkinäisellä vaihdelaatikolla vaihtaminen hidastuu selvästi.

TOCA Race Driver 2 on ajotuntumaltaan uskottava. Lukkojarrutuksessa ei voi ohjailla, renkaat sutivat liian suurilla kierroksilla, mutta ote on silti riittävän lempeä sujuvaan padipelaamiseen. Lisäbonuksena TOCA on yks komeimmista PS2-peleistä eikä häviä näyttävyydessä keväällä ilmestyneelle Xbox-versiolle.

92