Tom Clancy's Hawx 2 (Xbox 360) – Tom Clancyn haukotus

Ubisoftilla pohdittiin, kuinka lentopelistä saa hauskan. Ratkaisu on Hawx 2.

Lentoräiskintä Hawx 2:n tarina on niin tyhmä, että se kääntyy huumoriksi. Käsittämättömien käänteiden konflikti on sama kuin ensi vuoden alussa ilmestyvässä Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldierissa, joten seuraava kappale kannattaa hypätä yli, ellei halua tietää kahden pelin juonta.

Lähi-idässä riehuvat taisteluhelikoptereilla ja suihkuhävittäjillä varustautuneet terroristit, mutta kyseessä on vain harhautusoperaatio salahankkeelle, jossa ex-neukkukenraalit yrittävät kaapata vallan lisäksi koko maailman. Temppu vaatii esimerkiksi Venäjän öljylähteiden räjäyttämistä ydinpommilla ja norjalaisten poraustornien valtaamista tilalle. Välivideoissa puna-armeija marssii kuoromusiikin tahdissa pienen ja sisukkaan Suomenkin yli, vaikka todellisuudessa venäläisinvaasio pitää Itä-Suomen kaupat pystyssä.

Tuttua tornitouhua

Kalusto ja aseistus on aitoa Harrierista F-22 Raptoriin, mutta lentomalli noudattaa Hawxin todellisuutta, jossa suihkukoneet käyttäytyvät kuin kaupunkimaasturit. Vakionopeudensäädin pitää vauhdin tasaisena lentosuunnasta riippumatta ja koneissa on jopa jarru, jolla ne saa yliohjattua tiukemmin kurviin.

Suoraviivainen lentomalli tyhmentää pelimekaniikan, sillä käytännössä jokaisessa taistelussa kieputaan vain silmukkaa siihen asti, että tavoitteet täyttyvät. Vauhtia haetaan massiivisista yhteenotoista, joissa ilmassa on aina parikymmentä konetta ja maassa saman verran muita maaleja. Jälleen kerran vähemmän olisi ollut enemmän. Kun kaasu on aina pohjassa, tapahtumista puuttuu rytmi ja vihollisen aalto aallon perään vyöryvät muka-yllättävät vahvistukset vain väsyttävät.

Tekoälyä on parannettu ykkösosasta selvästi. Rivilentäjät eivät suostu savikiekoiksi, vaan heittävät suojakseen soihtua ja silppua niin kauan kuin niitä riittää. Ässät väistelevät ohjuksia yhtä taitavasti kuin pelaaja, joten pariinkin kertaan jouduin jättämään tekoälyässän pudottamatta, koska kriittiset tehtävätavoitteet puskivat päälle.

Vaikka pääpaino on ilmataistelussa, mukana on mukavasti kaavaa rikkovia keikkoja, kuten maataistelutehtäviä, saattolentoa tai tutkan välttelyä kanjonissa valojuovien seassa. Eniten rytmiä muuttavat yötehtävät, joissa hääritään joko tiedustelulennokin puikoissa tai AC-130:n aseupseerina, joka jyskyttää puskissa piilottelevia ukkoja haupitsin suorasuuntauksella.

Yllättäen tehtäväsuunnittelu lainaa jopa tornipuolustuspeleistä. Usein omille joukoille pitää raivata aukko vihollismuodostelmasta tai vastustajat mönkivät kohti suojattavia omia joukkoja. Asiaa ei edes yritetä piilottaa, vaan vakioreitit näkyvät taistelukartalla, jotta pelaaja osaa napsia jonon ensimmäiset kohteet pois tieltä.

Täit tervassa

Räiskintäpelin ei tarvitse olla älyllistä ilmabalettia kunhan vauhtia piisaa, mutta Hawx 2 on turhauttavan verkkainen. Koneet leijuvat ilmassa kuin taistelua käytäisiin ilmapalloilla suihkukoneiden sijasta.

Kellumisfiilis on pahimmillaan matalalennossa, jossa vauhtia piisaa vain nopeusmittarin mukaan. Kun laskeuduin kentälle hakemaan asetäydennystä, parinsadan metrin lähestymiseen meni liki puoli minuuttia. Päässälaskun mukaan vauhtia olisi huimat 20 km/h, miltä se myös näyttää ohjaamosta käsin, joten kiinni hirttänyt bullet time syö fiiliksen yliäänikoneella lentelystä aika totaalisesti.

Yksinpelikampanja ei ole pituudella pilattu, sillä räiskin kampanjan läpi viikossa uhraamalla vapaa-aika-slottini (Pikku Kakkosen mittaisen). Pidin menosta sitä enemmän, mitä pidemmälle pääsin, mutta viimeinen tehtävä oli fiksusti niin ärsyttäväksi suunniteltu, että olo oli helpottunut lopputekstien alkaessa.

Lisäpeliaikaa saa kampanjatehtävien uudelleen peluusta hieman muokatuilla säännöillä, ja survival-moodista, jossa taistellaan yksin alati vahvistuvaa vihollisaaltoa vastaan. Nettipelit keskittyvät koiratappeluun, jolle luodaan jatkuvuutta kokemuspistesysteemillä. Kokeneet ketut saavat käyttöönsä kovempia koneita tehokkaammalla aseistuksella. Meno on aloittelijoille varsin karua, kun pitää lämpöhakeutuvilla ohjuksilla (lukittuvat vain takaapäin) yrittää pudottaa vastustajia, joiden ammu ja unohda -ohjukset lukittuvat parhaimmillaan neljään eri maaliin.

Kokonaiskuvaksi jäi ihan kiva, mutta Hawx 2:n sijasta lentoräiskinnäksi kannattaa napata ykkösosa tai IL-2: Birds of Prey.

71