Tony Hawk's Project 8 (Xbox 360) – Nimeni on Haukka, Toni Haukka

Tuskin Tony Hawk aikoinaan arvasi, mikä brändi hänen nimestään vielä tulisi. Minä ja miljoonat muut emme muita ammattiskeittareita osaa edes nimetä.

Tony Hawk's Project 8 on ensimmäinen todellinen uuden sukupolven skeittipeli, sillä American Wastelandin Xbox 360 -versio oli pohjimmiltaan 360:lle julkaistu PS2-peli. Vasta nyt Toni Haukka siirtyy kunnolla uuden konsolisukupolven aikakaudelle. Pelimoottorin bitit on kasattu kokonaan uudelleen nimenomaan uutta tekniikkaa ajatellen. Kaikki on huolellista työtä, ja esimerkiksi latausaikoja ei ole lainkaan.

Tapahtumat sijoittuvat laajaan kaupunkiin, joka avautuu pelattavaksi osa kerrallaan. Uuteen paikkaan pääseminen vaatii tietyn tempun oppimisen, eli tiettyjen tehtävien suorittamisen. Tavoitteena on nousta maailman kahdeksan parhaan skeittaajan joukkoon. Siitä pelin nimi.

Audiovisuaalinen presentaatio on parasta A-laatua. Kadut, pihat, rakennukset ja maisemat ovat kuin suoraan tosielämästä. Tony Hawk's Project 8:n maailma tosin vastaa skeittaajien käsitystä taivaasta, sillä kaupunki on käytännössä yksi valtava skeittipuisto. Graffitit eivät ole vain koristeita, vaan merkitsevät tietyn haasteen aloittamiskohtaa. Merkkejä on tiheässä, joten tekemistä riittää eikä sitä tarvitse pitkään etsiä.

Pakollisena kontrolliuudistuksena on lisätty jippo nimeltä Nail the Trick. Kumpaakin tattia ilmalennon aikana klikkaamalla aika hidastuu ja tempun voi tehdä rauhassa vimpan päälle. Nail the Trick -tilassa vasen tatti ohjaa vasenta jalkaa ja oikea ¬oikeaa. Ajoituksen pitää olla kohdallaan tai veri lentää ja lautailija ottaa lukua. Nail the Trickin idea on hyvä, vaikka toteutus ei sataprosenttisen ongelmaton olekaan.

Päinvastoin kuin pelikriitikoilla, skeittareilla tuntuu olevan runsaasti ystäviä. Siksi Tony Hawkissa pitää olla laadukkaat moninpelit. Kahden pelaajan jaetun ruudun kimppapeli toimi hienosti, vaikka sen kokeileminen jäikin vähiin. Eikä Livessäkään mitään ongelmia ollut, ei edes lagia. Ainoa ongelmantapainen oli, että nettiskeittarit nöyryyttivät minua tasaisesti. Se olisi sattunut, mikäli minulla olisi itsetunto, jota loukata.

Nail the Trickiä lukuun ottamatta Tony Hawk on sitä samaa kuin ennenkin. Teknistä edistymistä av-puolella, varsinkin v, on toki tapahtunut. Mutta se on vähintä, mitä voi vaatia vanhan pelisarjan siirtyessä kunnolla uuden sukupolven konsolille. Myös pieniä bugeja löytyy. Yleensä ongelmat koskevat laudan ja maaston osumantunnistusta, sillä liian usein törmääminen ja kaatuminen näyttävät epäoikeudenmukaisilta. Omien silmien perusteella moista ei olisi pitänyt tapahtua lainkaan.

Omat skeittauskokemukseni ovat melko vähäiset. Lähimmäksi aitoa asiaa pääsin, kun kerran linja-autolla erään nuoren miehen skeittilauta hipaisi olkapäätäni. Mutta en minä myöskään ole sotinut toisessa maailmansodassa, ottanut osaa jalkapallon MM-kisoihin tai kohdannut avaruusolentoja. Silti väitän tunnistavani edellämainittuja asioita sisältävän hyvän pelin. Tony Hawk's Project 8 on hyvä peli, ehta Tontsa-sarjalainen, jossa edeltäjien tapaan kiihkeä julkaisutahti näkyy ideattomuutena.

* * * * *

Tonyn skeittikaverit

Bob Burnqvist

Dustin Dollin

Lyn-Z Adams Hawkins

Nyjah Huston

Bam Margera

Paul Rodriguez

Rodney Mullen

Ryan Schenkler

Daewon Song

Mike Vallely

Stevie Williams

81