Tony Hawk's Underground (GBA) (nettiarvostelu)

Tony Hawk's Undergroundin juoni seuraa takapihan teiniskedettäjää, joka haaveilee mansikoita tienaavan skeittiammattilaisen urasta. Raskas puurtaminen aloitetaan New Jerseyssä sijaitsevan kotikorttelin kaduilta ja pihamailta. Maineen ja kunnian syrjään päästään kiinni kaverin opettamilla perustempuilla. Tarinan sankarilta menee unelman tavoittamiseen vuosia ja lukemattomia treenitunteja, mutta onneksi toiminta keskittyy vain uran avainhetkiin.

Skeittaajan fyysiset ominaisuudet kehittyvät tiettyjä kikkoja sisältävillä komboilla. Esimerkiksi hyppykyvyt paranevat pitkillä grabikomboilla. Temppuarsenaalia kartuttavia lyhyitä tehtäviä ruinataan maastossa patsastelevilta ihmisiltä. Keikat ovat yleensä aikarajoilla kiristettyjä komboja, muhkeita gap-hyppyjä tai keräilyrumbaksi naamioituja nopeustestejä. Kun suurin osa kentän tehtävistä on läpäisty, skeittisankari pääsee uudelle areenalle.

Näppäinten kulmikkaan sijoittelun takia monimutkaiset kombot ovat kohtuuttoman vaikeita. Liipasimia tarvitaan jatkuvasti ja etenkin Gameboy SP -lautailijat läsähtävät usein turvalleen pelkkien kontrollipulmien takia. Pitkistä liikesarjoista selvitään vain kommandon hermoilla ja konserttipianistin sorminäppäryydellä. Tavallisilla konsolipadeilla skeittaaminen on huomattavasti sujuvampaa. Sitkeä treenaaminen auttaa, mutta selkäydintason luontevuus jää haaveeksi.

Kiinteään kuvakulmaan tukeutuva ja lyhyenlännän näkyvyyden kiusaama isometrinen 3D-perspektiivi ei ainakaan helpota temppuilua. Skeittaajan varjosta huolimatta erilaisten loikkien ponnistus- ja laskeutumispisteiden arviointi menee ikävän usein mönkään. Vaihtelevan näköisistä palikoista kasattujen areenojen ramppi- ja kaidehäkkyrät lojuvat teoriassa yhdessä tasossa. Siltojen ja muiden kookkaiden kohteiden alle tai taakse ei pääse. Rullalautailija kasataan polygoneista, joten animaatiot pyörivät siististi ja sulavasti.

Paperilla Gameboyn Alamaailman Toni Haukka osaa kaikki PS2-, Xbox- ja GameCube-sisarusten temput. Käytännössä Gameboy-versio kärsii muutamista teknisistä rajoitteista. Ongelmista huolimatta Vicarious Visionsin kääntämä skeittaus on ehta Tony Hawk's Underground, mutta isot veljet ovat väistämättä komeampia kokonaisuuksia.

82