Top Spin (nettiarvostelu) – Matkalla legendaksi

Tennisammattilaisten menestystä mitataan yleensä kahdella mittapuulla: ranking-pisteillä ja ansaitulla rahalla. Pelitaito on hyvä lähtökohta menestyksekkäälle uralle, mutta se ei suinkaan ole ainoa keino tienata kahisevaa.

Top Spin mallintaa hauskasti tennismaailman lainalaisuudet. Uramoodissa pelaaja aloittaa tennistaipaleensa nollilta tavoitteenaan nousta lajin eläväksi legendaksi. Hikisiltä harjoituskentiltä talsitaan ensin paikallisiin kyläkisoihin, joissa pärjääminen tuo rahaa ja avaa tien suurempiin turnauksiin. Menestys kiinnostaa tietysti myös sponsoreita, joilta heltiää lisää rahaa, tyylikkäitä kuteita ja käheitä hikinauhoja. Kaiken kruunaa oman alter egon muotitietoinen kehittäminen, koska tenniksessä tyyli on kaiken a ja o.

Ensimmäiseksi on luotava oman tennissankarin habitus, mutta toisin kuin oikeassa elämässä, Top Spinissä ulkonäköä ei voi suoraan muuttaa rahaksi. Jos kaverin pärstävärkki rupeaa syystä tai toisesta ärsyttämään, hiussalongit ja urheiluvaatekaupat tekevät pientä korvausta vastaan tarvittavat muutostyöt.

Jotta valmentajia saisi edes vilkaisemaan keltanokan suuntaan, täytyy ensin käydä voittamassa jokin miniturnaus ja palata dollaritupon kanssa asiaan. Tarkkuutta vaativien minipeliharjoitteiden tekemisestä saa tähtiä, jotka parantavat ennalta määrättyä ominaisuutta.

Syötön, kämmen-, rysty- ja volley-lyöntien kehittämiseen tarkoitettuja tähtiä on jaossa yhteensä vain neljätoista, joten kannattaa etukäteen miettiä, minkä valmentajan pakeille suunnistaa. Taitojen karttuessa lyönteihin saa halutessaan makean kierteen.

Rahapalkinnot ja ranking-pisteet riippuvat turnausten koosta. Grand Slam -kisoihin ei voi eikä kannata mennä suoraan pystymetsästä, mutta toisaalta aivan kaikkia kissanristiäisiä ei tarvitse koluta. Sponsorisopimuksia irtoaa sitä mukaa kuin pelaaja nousee ranking-listassa ja parantaa statustaan. Sponsorien saamiseksi on suoritettava joukko tehtäviä, jotka vaihtelevat näytösotteluista tarkkuuslyöntikisoihin.

Björn Borg vs. Cy Borg

Otteluissa Top Spin on nautittavan näyttävä. Sulava animaatio, aitojen pelaajien erilaiset tyylit ja loistava pelimekaniikka hivelevät silmää. Tarkkojen lyöntien ja sijoittumisen lisäksi on tärkeää osata lukea vastustajan peliä sekä ajoittaa verkollenousut oikein.

Tennis on hyvin pitkälle henkien taistoa, jossa pelaajien väliset voimasuhteet heittelevät otteluiden sisällä. Top Spin tavoittelee henkeä pelaajien suoritusten mukaan täyttyvällä tai hupenevalla momentum-mittarilla, jolla on oma vaikutuksensa lyöntien onnistumisiin. Kovien syöttöjen tai tappolyöntien tempominen helpottuu jonkin verran, kun mittari on täysillä. Se saa myös pelaajan taistelemaan apinanraivolla jokaisesta pallosta, sillä jokainen voitettu piste syö vastustajan hurmosta.

Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, ettei mittarilla ole ihmispelaajan suoritusten kannalta kovin suurta merkitystä. Ylä- ja alakierteillä höystetyt peruslyönnit ja maltillinen jauhaminen riittävät yleensä tekoälyn nujertamiseen. Laaja lyöntivalikoima jää käyttämättä, ja pelailusta katoaa syvyys nopeammin kuin John McEnroelta itsehillintä.

Tekoälyn syöttöpelin lukeminen ei tuota suuria ongelmia, mikä tekee syötönpalautuksista tappavan tehokkaita. Vastaavasti oman syötön pitäminen on lapsellisen helppoa, eikä se edes edellytä 200 kilometriä tunnissa kiitäviä ässiä. Syöttöruudun takanurkkaan suunnatun sivukierteisen syötön jälkeen höngitään verkolle ja sijoitetaan pallo toiselle puolelle kenttää. Verkkopelitaktiikalla pystyin pitämään oman syöttöni pomminvarmasti olipa vastassa sitten kuka tahansa.

Hahmokatraaseen kuuluu muutama oikea tennispelaaja, mutta jostakin syystä mukaan on kelpuutettu myös uransa jo lopettaneita suuruuksia, kuten Pete Sampras ja Anna Kournikova. Kaksinpelin lisäksi palloa voi mäiskiä myös nelinpelissä, mutta valitettavasti uramoodista kyseinen optio puuttuu. Ottelutunnelma jää hivenen valjuksi, kun katsomo hurraa hyville suorituksille melkoisella viiveellä ja turnausten voittoseremonioihin kuuluu pelkkä pytynnostoanimaatio.

Puutteistaan huolimatta Top Spin on addiktiivinen peli ja edustaa PC:n tennistarjonnassa kärkipäätä. Nousin ranking-ykköseksi parissa päivässä, mutta pelaamista en pystynyt lopettamaan ennen kuin kaikki mahdolliset turnaukset oli koluttu läpi.

85