Top Spin (PS2) – Ässä hihasta

Alun perin Xboxin yksinoikeusherkuksi julkaistu Top Spin ilmestyy paikkaamaan PS2:n tennispelityhjiötä. Uusvanhan tulokkaan yläkierre puree parhaiten nettipelissä.

Top Spin on kehnoa grafiikkaa lukuun ottamatta suora käännös kaksi vuotta sitten ilmestyneestä Xbox-versiosta. Muutama uransa lopettanut veteraanipelaaja on korvattu Roger Federerin ja Maria Sharapovan kaltaisilla uusilla tähdillä, eikä onneksi ole luovuttu tenniskentät jo jättäneestä Martina Hingisistä: marraskuun lopulla hän ilmoitti palaavansa kentille.

Mielenkiintoinen uramoodi mallintaa hauskasti tennismaailmaa. Pelaajan tavoitteena on kivuta ranking-listan ykköseksi ja nousta samalla lajin eläväksi legendaksi. Harjoitussalien ja turnausten kiertämisen ohella pelaaja tienaa sponsorisopimuksilla riihikuivaa rahaa. Lantit sijoitetaan tyylikkäisiin hikinauhoihin ja tossuihin.

Laaja lyöntivalikoima ja sulava animaatio lupailevat todellista tennisnautintoa, mutta takakentällä peruslyöntejä takoessa karu totuus paljastuu. Yllätyksettömästi pelaavan tekoälyn aivoitukset oppii syöttötyöskentelyä myöten lukemaan hetkessä. Nostot takakentälle ja etukenttään pudotetut stopparit menettävät merkityksensä, kun ylä- ja alakierteellä höystetyt peruslyönnit lihottavat riskittömästi pistetiliä.

Oman syötön pitäminen on lapsellisen helppoa. Syöttöruudun takanurkkaan suunnattu sivukierteinen lyönti pakottaa vastustajan aivan kentän reunaan, ja syötönpalautus on helppo mäjäyttää kentän toiseen laitaan. Parin illan pelailun jälkeen olin moninkertainen grand slam -voittaja, ranking-ykkönen ja monimiljonääri.

Karvapalloja netissä

Top Spin jää PS2:lla kauas Xbox- ja PC-versioiden näyttävyydestä. Suttuiset taustat, pahviyleisö, ajoittainen nykiminen ja käsittämättömän pitkät lataustauot latistavat pelielämystä. Pelin esteettistä alakuloa voi piristää lisäämällä EyeToylla oman pärstänsä hahmonsa habitukseen.

Moninpelinä Top Spin pääsee oikeuksiinsa. Samalla koneella voi pelata yhtä aikaa neljä pelaajaa, mutta jostakin syystä nettipelistä nelinpeli on jätetty kokonaan pois. Netissä tilastoitavia otteluita voi pelata vain uramoodissa luodulla hahmolla, joten suojattinsa taitoarvot kannattaa hioa huippuunsa ennen nettipelisessioita. Peliseuraa netistä löytyi tutun nihkeästi, vaikka ranking-listalla komeili yli kolmesataa nimimerkkiä.

Ihmispelaajaa vastaan tahkotessa ottelut ovat huomattavasti elävämpiä kuin tekoälyä kuritettaessa. Sijoittuminen ja oikea-aikaiset nousut verkolle ratkaisevat tärkeitä pisteitä ja lyöntiarsenaali täytyy hyödyntää monipuolisesti. Taitavan vastustajan pelin lukeminen on äärimmäisen vaikeaa, joten yllätysratkaisut tuovat usein parhaimman lopputuloksen.

Top Spin jaksaa helppoutensa vuoksi viehättää yksinpelinä kunnolla vain muutaman illan, mutta sen todellinen vahvuus piilee moninpelissä. Jos nettiadapteri on jäänyt hankkimatta ja kaveripiiri pelkää nöyryytetystä, ostopäätöstä kannattaa puntaroida toiseenkin kertaan.

82