Tornado - Operation Desert Storm – Allah armahtaa, Tornado ei

Sodassa Irakia vastaan Tornado oli länsiliittouman eniten käytetyistä koneista. Aivan ensimmäiset iskut lentokenttiä vastaan tehtiin nimenomaan yksittäisten koneiden lentoina ja erinomaisten matalalento-ominaisuuksiensa takia Tonado oli kuin tehty niitä varten. Ei siis mikään ihme, että Tornadon ensimmäisen lisälevykkeen aiheena on Kuwaitin vapautus.

Lisäosa jatkaa varsinaisen simulaattorin linjaa. Tekijät eivät ole yrittäneetkään kuvata koko sotaa, vaan uusi skenaario rajoittuu läntiseen Kuwaitiin sekä välittömästi rajojen takana olevaan eteläiseen Irakiin. Uusia tehtäviä on 18, joista suuri osa on suunniteltu sotaan osallistuneiden lentäjien kokemusten perusteella. Kampanjat lisääntyvät kahdella.

Toiminta tehtävissä ja kampanjoissa jakautuu samaan tapaan kuin itse sodassakin. Alussa tuhotaan matalalentoina Irakin ilmatorjunta, tietoliikenne sekä lentokentät. Välillä Scudien metsästys sekoittaa kuvioita ja jatko sujuu tulevaa maasotaa valmistellen Irakin maavoimien huoltoyhteyksiä pommittaen. Aluksi lennetään vain maata nuollen ja kun Irakin ilma-ase ei ole enää uhka, suoritetaan pääosa pommituksista korkealta.

Maasto on luonnollisesti erilaista kuin alkuperäisissä skenaarioissa. Maisemaa elävöittämässä on lukuisasti moskeijoita, öljylähteitä, öljyputkia ja muuta potentiaalista pomminruokaa. Tasaisella aavikko tarjoaa hyvin vähän suojaa, joten harvassa olevat kukkulat ja aukot tutkapeitossa on käytettävä tarkkaan hyväksi. Kuwaitin valtaaminen ei missään tapauksessa ole mikään läpihuutojuttu vaan suunnittelu ja valmistelu korostuvat entisestään.

Uutta kalustoa tarjoillaan säästeliäästi ja ne rajoittuvat sellaisiin malleihin, joita Irak sodan aikana todellisuudessa käytti. Uusina koneina mukana ovat Mirage F1, Mig-25 Foxbat sekä MIL Mi-6 -kuljetuskopteri. Maavoimia on laajennettu vain T-62-panssarivaunulla sekä Strela 10 -lähitorjuntaohjuksella. Muita pienempiä muutoksia rekvisiittaan on tehty sen verran, että ne muistuttavat paremmin sodassa käytettyä kalustoa. Periaate on sama kuin varsinaisessa simulaattorissakin: uutuuksia on vähän mutta realistisesti.

ODS päivittää Tornadon versioksi 1.0D, joka siistii ötökkäosastoa. IT-ohjukset eivät enää tuhoa laakista, vaan osuma useimmiten vaurioittaa koneen järjestelmiä, riippuen tietysti ohjuksen järeydestä. Lentokenttiä vastaan tehdyt iskut vahingoittavat vihollisen lentotoimintaa nyt huomattavasti enemmän kuin ennen. Sekaan on lisätty iso liuta muita pienempiä, mutta pelaajaa helpottavia lisäyksiä, vaikka mitenkään erityisen käyttäjäystävällinen Tornado ei ole vieläkään. Uusin ohjelmapäivitys on erikseenkin saatavilla ja on ehdottomasti asentamisen arvoinen.

Lisälevyke ei muuta Tornadon perusolemusta miksikään. Alun perin pelin taistelut käytiin nimeämätöntä ja kasvotonta vihollista vastaan ja täytyy myöntää, että todellisuuteen perustuva aihe muutti pelin vielä astetta mielenkiintoisemmaksi. Tornadon niukkaan mutta huippurealistiseen olemukseen hurahtaneille tämä lisälevyke on pakkohankinta.

89