Tornipuolustuspelit: Kaksi ”tornia”

Unstoppable Gorg

Jelly Defence

Kaksi ”tornia”

Tornipuolustuspeleissä ei oikeasti puolusteta torneja, genren nimen pitäisikin olla puolustustornipelit.

Tornipuolustuspelin idea on yksinkertainen: Pelaaja suojelee kohdettaan tekoälyn lähettämiä laumoja vastaan. Erilaiset puolustuslaitteet, esteet ja erikoissysteemit pyrkivät eliminoimaan erilaisilla ominaisuuksilla varustetut vihollislaumat. Jostain syystä se on oudon koukuttavaa.

Tornipuolustuspelien synty sijoittuu Starcraftin ja Warcraft III:n karttoihin. Niiden läpimurto yleiseen pelitietoisuuteen oli huippusuosittu selainpeli Desktop Tower Defense (2007). Oikeissa pelikoneissa alan standardit ovat Defense Grid: The Awakening (Pelit 8/2009, 90 p) ja Plants vs Zombies (Pelit 6/2009, 88 p), tuttuja ihan jokaiselle.

Yksikköjen arkkityyppejä ovat heikot mutta nopeat, hitaat, mutta kestävät, laumat ja lentävät. Perusaseet on suunnattu näitä vastaan. Aluevaikutusase liiskaa laumoja, yhteen maaliin keskittyvä tehoase vaikka sitä tankkia, ja niin edelleen.

  Nyt on teemana hyytelö: Jelly Defencessä se on reilusti framilla, Gorgissa nätti nainen pistää miesten polvet hyytelöksi, mutta oikeasti se onkin avaruusaivohyytelöiden johtaja.

Pelit saa alustojensa latauspalveluista.

 

The Unstoppable Gorg

Futuremark Games

Arvosteltu PC

Saatavilla Mac, iOS, Xbox 360

Hinta: Noin 10 euroa

Hauskalla retroscifiotteella tehdyssä Gorgissa puolustetaan avaruusasemaa (tai vastaavaa) ufoja vastaan. Jokaista tehtävää edeltää 1930–40-luvun tyyliin tehty juonto Gorgin uusista tempauksista, mikä on ihan kiva keksintö ja tasapainottaa muuten blandia otetta.

Gorgin temppu on siinä, että puolustuslaitteet sijoitetaan kiertoradoille avaruusaseman ympärille, joskin kiinteille paikoille. Ufot lentävät ruudulle selkeästi merkittyä reittiä, ja kiertorataa ei vain voi, vaan pitää kiertää asemoidakseen oikeat satelliitit oikeaan paikkaan. Mutta oih! Silloin liikkuvat kaikki samalla radalla olevat satelliitit! Perusluokituksen mukaisten aseiden lisäksi jotkut rakennukset keräävät rahaa, toiset päivityspojoja ja kolmannet ovat erilaisia erikoisrakennuksia. Tutkimus on sikäli erikoista, että sen tuottamat päivityspisteet voi käyttää vasta seuraavalla kierroksella.

Gorg on pätevää peruspuolustamista, mutta siinä on yksi ongelma: sen puzzlemainen luonne. Tuntuu, että pelissä on tarkoitus rakentaa oikeat satelliitit oikeaan paikkaan, ja koska rahaa tulee hitaasti, myös oikeassa järjestyksessä. Etukäteen on myös paha tietää, mitä rakennuksia valitsee mukaan, sillä jostain syystä määrä on rajattu. Vaikka lopulta pelasin nöyränä easyllä, peli meni niin yrittämiseksi, että menetin mielenkiintoni. Vaikka pelaan työkseni, en halua, että pelit tuntuvat työltä.

Eiköhän Gorg löydä oman nicheyleisönsä, sellaisen, joille aivojen nyrjäyttäminen puzzleilla on sitä parasta viihdettä. Minun aivoni nyrjähtävät tippuessaan narikasta.

Nnirvi

78

Hauskat välivideot eivät kompensoi työlästä peliä.

 

Jelly Defence

Infinite Dreams

Arvosteltu iOS

Saatavilla Android

Hinta: Noin 3 euroa

Maailma on harmaa, jopa iloisessa Hyytelömaassa. Mutta juuri siksi sen iloiset hyytelöasukkaat, joita avaruusoliot nyt uhkaavat, hyppäsivät silmilleni.

Harmaissa maisemissa etenevät iloisina värikkäät hyytelöviholliset. Vain kumimaiset puolustustornit suojelevat vihreitä energiatimantteja. Harmaudesta huolimatta värillä on väliä, sillä hyytelöt ja elävät kumiaseet jakautuvat sinisiin ja punaisiin. Sininen tykkitorni ei luonnollisesti pure punaisiin hyytelöihin ja päinvastoin. Osumat kutistavat näppärästi käveleviä karkkeja. Jos kiinteitä polkuja seuraava hyökkääjä on kovin pieni, sen päivät ovat luetut. Kun hyytelö lopulta kupsahtaa, esiin pullahtaa nopeasti katoavia kolikoita, jotka kerätään tökkimällä. Raha sijoitetaan perinteisesti uusiin torneihin ja vanhojen alati kallistuviin päivityksiin.

Tornien automaattista mäiskettä piristetään rahojen poimimisen ohella toiminnallisilla kertakäyttöaseilla, joita ohjataan täppäriä kääntämällä. Hurrikaani ja myrskycadillac tekevät rumaa jälkeä hyytelöiden rivistöissä. Asebonukset ovat pääasiassa palkintoja tiettyjen hyytelöaaltojen tuhoamisesta.

Hyytelöpuolustus ei ole pelkkää silmäniloa, sillä loppupään kentissä jouduin tuumailemaan tosissaan tornien sijoittelua ja kehitysjärjestystä. Kentän alussa on auki vain muutama perustorni, muut poimitaan vihreästä aivopuusta, jonka työskentely vaatii aikaa ja rahaa. Säästöpossu on yleensä paras aloitus, sillä se antaa vihollisaallosta yli jääneistä rahoista korkoa.

Jelly Defencen rakenne addiktoi tehokkaasti. Ensimmäiset läpäisyt ovat helppoja, sitten niiden eteen joutuu tekemään töitä. Lopulta uusien kenttien avaaminen vaatii vanhojen kenttien täydellistä läpäisyä. Jelly Defence ei periaatteessa tuo pöytään mitään mullistavaa, mutta ihailtavalla pieteetillä yhteen nivotut tutut elementit saavat sen maistumaan tuoreelta.

Petri Heikkinen

83

Taitavasti tasapainotettua, addiktiivista ja omaperäisen näköistä perustornipuolustusta.

Lisää aiheesta