Track Attack - Changes Everything – Kumi sulaa ja hermo palaa

Autopeleihin on vaikea keksiä mitään varsinaista uutta. MicroProsen Track Attackin erikoisuutena ovat radat, jotka muuttavat muotoaan jopa kesken kilpailun.

Track Attack kuuluu ennemminkin toimintapeleihin kuin Indycarin tyyppisiin simulaatioihin. Autoilla hurjastellaan pitkin seinien ympäröimiä ratoja eikä kolareilla ole paljon väliä. Kaikki kaksitoista rataa sisältävät tiukkoja kaarteita, mäkiä, esteitä ja hyppyreitä, ja mukana ovat myös pelityypille pakolliset boosterit radalla.

Uutena innovaationa tiellä on kytkimiä, jotka kesken ajon muuttavat hetkeksi radan muotoa. Radalle saattaa ilmestyä yllättäviä ylä- tai alamäkiä ja hyppyreitä. Oikopolut avautuvat ja sulkeutuvat, ja tietokoneen ohjastamat autot käyttävät niitä ylivoimaisen tehokkaasti hyväkseen. Radan muuttaminen on sinänsä mielenkiintoinen idea, mutta se ei kuitenkaan tunnu vaikuttavan riittävästi radan muotoihin.

Peli jakautuu yksittäisiin ajoihin ja kahdentoista kilpailun mittaiseen kauteen. Kilpailujen välillä voi korjata tai parantaa autoa korjaamolla voitosta saatavilla rahoilla. Autoon saa hankittua paremman moottorin, korin, renkaat tai törmäyssuojat. Osakilpailujen ohessa saattaa pelaaja saada haasteita yksittäisiltä vastustajilta.

Ohjaus on äärimmäisen yksinkertainen. Joystick toimii rattina ja ykkösnapista kaasutetaan eteenpäin ja kakkosnapista taaksepäin. Vaihteita ei ole ja nitro aktivoidaan näppäimistöllä. Hassua kyllä, rattiohjaimelle ei ole omaa valintamahdollisuutta. Rattia tarvittaisiiin, sillä joystickilla ohjaustuntuma on olematon. Pienetkin ohjausliikkeet johtavat dramaattisiin suunnanmuutoksiin ja auto tuntuu pääasiassa heiluvan radalla laidasta laitaan. Asiaa ei yhtään helpota radan kallistukset ja reunaesteet.

Tietokoneen ohjaamat autot ovat lähestulkoon voittamattomia. Tuntuu siltä, että tietokone ei pahemmin tee ajovirheitä, vaan ajaa tasaisen tappavalla nopeudella voittoon. Osakseni jäi melkein aina vihollisautojen perävalojen ihastelu heidän kulkiessaan kaasu pohjassa tietokoneohjauksessa, oman autoni seilatessa seinästä seinään.

Megalomaaninen tehosyöppö

Track Attack vaatii kiintolevytilaa minimiasennukseen hulppeat 40 megatavua. Siitä huolimatta grafiikka on varsin aneemista, ja ympäristö näyttää koostuvan suurista tekstuuriblokeista sekä kaukaa että läheltä. No, ainakin grafiikka pyörii sulavasti. Syytäkin, sillä resoluutio on maksimissaankin 320x200, mikä näin Super-VGA-aikoina on turhan vähän.

Track Attack on tyypillinen autoräiskintäpeli. Onneton ohjaustuntuma ja ylimaallisen hyvät vastustajat tekevät pelaamisesta lähinnä tuskallisen kokemuksen (helpoimmallakin vaikeusasteella). Kunnon rattiohjain voisi tehdä pelattavuudelle ihmeitä, mutta sekään ei poistaisi sitä tosiasiaa, että Track Attack on tusinatuote.

65