Trackmania Nations - Maailman paras

Nadeolla on omalaatuinen tapa tehdä bisnestä. Pelaajia kosiskellaan ilmaisuuden seireenikutsulla.

Trackmanialla (Pelit 8/2004, 85 pistettä) mainetta niittänyt Nadeo on jatkanut yksilöllisen peli-ideansa kehittämistä viimeisen pari vuotta. Viime syksynä ilmestynyt Trackmania Sunrise (Pelit 8/2005, 90 pistettä) oli iso askel eteenpäin nykytasolle päivittyneen grafiikan ja entistä paremman sisällön ansiosta. Sunrise sai vielä jatkoa ilmaisesta Sunrise Extreme -lisälevystä.

Uusimpana vetona Nadeo julkaisi Trackmania Nationsin. Itsenäisenä kokonaisuutena toimiva Nations on pakkoladattavaa: laaja yksinpeli yhdistettynä erinomaiseen moninpeliin on harvinaista herkkua ilmaismarkkinoilla.

Vailla moitteen sijaa

Trackmanian perusidea on yksinkertainen: tavoitteena on ajaa lähdöstä maaliin mahdollisimman nopeasti. Ennalta asetetut aikarajat alittamalla saa palkinnoksi mitaleita: pronssiseen riittää yleensä radan mitenkuten läpäiseminen, kultamitalin hamuaminen ei salli virheitä. Kultamitalinkin jälkeen on vielä yksi tavoite: nadeolaisten tekemän huippuajan alittaminen.

Yksinkertainen idea toimii loistavasti, sillä radat ovat mitä mielikuvituksellisimpia. Ylös alas puikkelehtimisen lisäksi mukana on hyppyreitä, kieppejä, ramppeja ja ties mitä. Hyvissä radoissa on usein enemmän sisältöä kuin miltä päällisin puolin näyttää. Kieroja hyppyjä ja tarkkuutta vaativat oikopolut raapivat kipeästi kaivattuja kymmenyksiä pois loppuajasta. Huippuajan saavuttaminen vaatii yleensä toistoa, toistoa ja toistoa. Toisto ei ole ongelma, sillä yhdellä enterin painalluksella palataan salamannopeasti takaisin lähtöruutuun valmiina uuteen yritykseen.

Trackmania Nations ei ole vesitetty versio Sunrisesta, kuten voisi helposti kuvitella. Nations käyttää hiottua Sunrisen pelimoottoria, ja sisältö on uutta. Yksinpeli koostuu kolmeen vaikeustasoon jaetusta 90 kentästä. Ainoa tavoite on mitalien metsästys ja itsensä voittaminen. Aloittelijatason radoista kultamitaleita saa vielä suhteellisen vaivatta, mutta jo keskitason radoissa ajamiseen saa keskittyä tosissaan.

Ratasuunnittelu on ihastuttavan kieroa. Perusradat vaihtuvat pikku hiljaa erilaisiin temppuratoihin, joissa oikeat ajolinjat ja vauhdin säilyttäminen on elinehto. Jos kieppiä lähestyttäessä masiinalla ei ole riittävästi nopeutta, pyörähdys vaihtuu katolleen lätkähtämiseen. Ylilyönteihin Nations ei kuitenkaan sorru, vaan vaikeimmatkin radat pysyvät koko ajan näppien ulottuvilla.

Nationsissa on ajettavana vain yksi formulamainen auto. Kiltisti käyttäytyvän ja erinomaisen ajettavan kaaran ohjaksiin on helppo tarttua. Ajotuntuma on railakkaan arcadea. Autonsa voi yksilöidä monipuolisilla maalausvaihtoehdoilla ja erilaisia tarroja auton kylkiin läiskimällä.

Suomi voittoon

Trackmania Nationsin ilmaisjulkaisun takana on elektronisen urheilun MM-kisat, jotka käydään kesällä Pariisissa. Kovimmalle kuskille on palkintona hulppeat 400 000 dollaria. Maiden väliset kisat ovat jo käynnissä netissä. Trackmania Nations pitää kirjaa eri maiden kuskien suorituksista ja rankkaa maat sen mukaan. Suomipojat keikkuvat noin 70 maan listalla aivan kärjen tuntumassa.

Nations tukee jopa 50 pelaajan nettimoninpeliä. Kisoista hauskempi on aikakisa, jossa jokainen kuski pyrkii omaan tahtiinsa tekemään tietyn aikarajan sisällä niin hyvän ajan kuin mahdollista. Uudelleen saa yrittää niin monta kertaa kuin ehtii. Muut kuskit näkyvät radalla, mutta törmäily ei ole mahdollista. Aikarajan päättyessä katsotaan kuka on paras ja sen jälkeen siirrytään seuraavaan rataan. Kansallistunnetta kohotetaan maan väreillä koristelluilla autoilla ja kisan jälkeen kajahtavalla voittajamaan kansallishymnillä.

Toinen moninpelivaihtoehto on perinteinen kilpa-ajo muita vastaan. Loppuajalla ei ole merkitystä, kunhan on ensimmäisten joukossa maalissa. Kilpa-ajofiilistä hieman latistaa muiden haamuautot, mutta kisailu on silti yllättävän hauskaa. Koneteho vain alkaa uhkaavasti loppua, kun ruudulla on samaan aikaan muutaman kymmenen kilpailijan kaarat. Ongelma ratkeaa grafiikka-asetuksia säätämällä. Nettimoninpelin lisäksi mukana on kahdeksan pelaajan vuorotellen pelattava hot seat –pelimuoto ja mahdollisuus pelata lähiverkossa.

Nettipelin ainoana heikkoutena rankingia ylläpitävät ladder-serverit nitisevät valtavan pelaajamäärän painosta ja toiminta on välillä aika takkuista. Muuten nettikoodi on rivakkaa. Parinkymmenen kuskin kisatkin pyörivät kauniisti ilman lagia. Kotimaan sisällä homma luistaa vielä paremmin.

Ranking-systeemi toimii yksinkertaisesti. Mitä korkeammalle on onnistunut kipuamaan, sitä vähemmän saa ajaessa lisäpisteitä. Aloittelija saa ison tukun pisteitä jo puolisäädyllisellä sijoituksella, kun kokeneempi konkari joutuu olemaan aina kärjen tuntumassa, jos mielii saada edes säälipisteitä. Ranking-sijoitukset eivät ole pelkästään taidosta kiinni. Mitä enemmän Nationsin parissa viihtyy, sitä korkeammalle saa kivuttua.

Yksi maailma

Trackmania Nationsin kaikki kisat käydään yhdessä uudessa ympäristössä, kun esimerkiksi Sunrisessa ympäristöjä on kolme. Rataympäristön ulkokuori on kuitenkin sen verran korea, että kyllästymään ei pääse. Trackmania Nations näyttää muutenkin hienolta. Autot ovat yksityiskohtaisia ja värimaailma on elävän rikas. Grafiikasta tinkimällä pelin saa pyörimään hitaillakin koneilla.

Ajettava ei hevillä lopu, sillä mukana tulee täysverinen ja helppokäyttöinen rataeditori. Hyvän radan tunnistaa yleensä siitä, että se ei sorru itsetarkoitukselliseen kikkailuun, vaan toiminta pysyy alusta loppuun kiivaana. Kahta minuuttia lähentelevät radat ovat yleensä niin pitkiä, että ote vaihdekepistä ehtii veltostua.

Mikäli ei jaksa ryhtyä kehittelemään huippurataa, valmiita ratoja voi ladata nations.tm-exchange.comin sivuilta enemmän kuin ihmislapsi jaksaa pelata. Erilaiset filtterit ja äänestyssysteemi helpottavat sopivien ratojen etsimistä.

Trackmania Nationsia ei kannata jättää väliin: huippuluokan peli ilmaiseksi on tarjous, joka tulee harvemmin vastaan. Pelkkään yksinpeliin saa kulutettua helposti toistakymmentä tuntia laatuaikaa ja jo parin kolmen radan väsääminen vie toisen mokoman. Ja siihen päälle vielä Trackmanian suurin koukuttaja, moninpeli. Tarvitseeko lataamista edes miettiä?

www.pelit.fi/tiedostot: TMNATIONSESWC_SETUP.EXE, 265 Mt