Treasures of the Deep (PSone) – Kadonneen aarteen sukeltaja

Treasures of the Deepin idea on erikoinen. Tehtävänä on työskennellä sukeltajana yhtiössä ja pelastaa historiallisia aarteita, ennen kuin hylynryöstäjät ja aarteen etsijät pääsevät niihin käsiksi.

Peli lähtee käyntiin vedenalaisessa tukikohdassa, jossa voi valita seuraavan pelastuskohteen tai hankkia lompakon paksuuden mukaan lisämateriaalia sukellusretkilleen. Toimintaa helpottavien työkalujen lisäksi turvakseen voi hankkia aseita miinoista ohjuksiin. Alussa käytössä on vain märkäpuku, jolla ei kovin ihmeellisiin syvyyksiin pääse, mutta varallisuuden karttuessa voi hankkia eri tehtäviin tarkoitettuja sukellusveneitä.

Sukellusveneiden ominaisuuksista riippuu, mihin niitä kannattaa käyttää. Taisteluun sopivilla vehkeillä voi lähteä vaarallisiin pelastustehtäviiin ja syvyyssukellukseen erikoistuneilla laitteilla pääsee tutkimaan hylkyjä, joihin tavallisissa sukellusvarusteissa ei olisi mitään asiaa.

Ennen jokaista tehtävää kartalta valitaan pelastuskohde, jonka aarteista ja mahdollisista lisävaaroista saa vähäsen infoa. Varsinaisen päätehtävän eli hylyn pelastuksen lisäksi on usein toissijaisia tavoitteita, kuten hylyn ryöstäjien pysäyttämisen. Vastaan tulevia roistoja ei pahemmin pidätetä, vaan kaverit ammutaan torpedoilla tai sitä järeämmillä aseilla.

Varsinainen tehtäväosuus eli sukeltaminen on etenkin alussa suuri pettymys. Pelaaja uiskentelee akvaariota muistuttavassa maisemassa ja keräilee vedessä leijuvia kultakolikoita rahavarojen kartuttamiseksi. Sukeltaja etenee särkkien muodostamassa sokkelossa, joiden yli ei voi oikaista, vaan etenemään joutuu mutkaista reittiä aarteelle. Mitään käsitystä ympäristöstä ei saa, se vain piirtyy paikkojen tutkimisen mukaan automaattiselle kartalle. Hylky löytyy yleensä sieltä aivan perimmäisestä sopukasta tai viimeisestä karttaruudusta.

Kun hylyn luona on pyörinyt tarpeeksi, löytyy aarrekin hetken hakemisen jälkeen. Pienet tavarat voi napata mukaansa, mutta lastitilaan liian isot esineet pakataan verkkoon ja nostetaan pintaan poijun avulla, jos apuvälineen vain on tukikohdasta lähtiessään varannut mukaansa.

Kaikuluotaimessa näkyy ympärillä uiskentelevia otuksia, joista osa on harmittomia kalaparvia ja toiset pelkässä sukelluspuvussa liikkuvalle pelaajalle vaarallisia vedeneläviä, kuten aggressiivisia haikaloja. Näitä suurempana riesana ovat samoilla apajilla liikkuvat piraatit, jotka pelaajan nähdessään avaavat välittömästi tulen.

Taistelut käydään yleensä paikoilleen kelluen molempien osapuolien tulittaessa toisiaan. Ne tuntuvat aivan turhalta toiminnalliselta lisältä, vaikka ovatkin sukellusretkien ainoa vähän tapahtumarikkaampi osuus. Taisteluihin tulee hieman ryhtiä, kun jaksaa pelailla riittävän pitkään ja saa hankittua kunnollisen taistelusukellusveneen, jolloin tapahtumien nopeus kasvaa edes hieman.

Ympärillä olevat vaarat verottavat suoraan pelaajan terveyttä ja noutaja tuleekin meriarkeologin hommissa yllättävän nopeasti. Vedessä kuitenkin leijuu ensiapulaukkuja, joilla voi parantaa pikkuhaavoja. Toinen vaara ovat alati ehtyvät happipullot, joiden tyhjeneminen tietysti tietää hukkumista. Piraateilta jää onneksi usein jälkeen happipulloja, jotka voi sosialisoida omaan käyttöön.

Treasures of the Deepin idea on hauska, mutta pelin olisi voinut toteuttaa monta kertaa kiinnostavamminkin. Aarteiden etsiminen on alusta asti todella puuduttavaa touhua, sillä vedessä lilluessa olo on kuin madolla koukussa, kun vähän väliä joku hai käy näykkäämässä ohi mennessään.

54