Triggerheart Exelica (Xbox 360)

Uusien japanilaisten shmuppien kantautuminen länsimaihin on harvinaista. Triggerheart Exelica julkaistiin meillä kaksi vuotta sitten kolikkopelinä. Vuosi sitten siitä julkaistiin Dreamcast-versio.

Shmupit ovat Japanissakin pienen piirin pelejä, joilla ei ole suuria markkinoita. Vetovastuu on jäänyt pikkufirmoille. Vaatimattomat resurssit näkyvät lyhyinä ja usein vaatimattoman näköisinä peleinä, mutta pelattavuus on yleensä kohdallaan ja joka pelissä on joku knoppi, joka tekee high scoren metsästyksestä koukuttavaa. Niin nytkin.

Kaksi triggerheartia eli mechan ja animepimun sekoitusta metsästää kolmatta triggerheartia. Noiden kahden pelaajan ammuskuviot vaihtelevat ja kolmas on tietysti loppuvihollinen. Esteenä matkalla on pataljoona heikompia ilma- ja maakohteita ja tolkuton määrä värikkäitä ammuksia. TE on siis luotihelvettiräiskintä, jossa tärkeässä osassa on henkireiän löytäminen ammusmuodostelmien keskeltä.

TE:n erikoisuus on ankkuri. Normaalin ampumisen lisäksi voi ampua ankkurin, ja vihollisen koosta riippuen kala tarttuu koukkuun heti tai väsyttämällä. Pyydystetty vihollinen kieppuu oman aluksen ympärillä ja sillä voi vähän aikaa torjua ammuksia tai sen voi nakata takaisin vihollisarmadan kasvoille ja aiheuttaa massiivista vahinkoa. Ankkurin käyttö on myös avain huippupisteisiin.

Tasoja on vain viisi, eivätkä ne ole pitkiä. Tyyli on sarjakuvamainen, mutta valitettavasti hailakka ja mitäänsanomaton. Viholliset ja pomot eivät ole mieleenpainuvia, mutta ajavat asiansa. Näyttävimpiä ovat ammusmuodostelmat, jotka nekään eivät tosin vedä vertoja Psyvariareille tai Caven shmupeille. Vaikka mitkään osa-alueet eivät ole genren parhaimmistoa, ajaa niistä jokainen silti asiansa.

Alkuperäisessä peliautomaatissa oli pystymonitori. Myös Xbox 360 -versio tukee televisio kyljellään pelaamista. Useimmilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta kääntää televisiotaan, ja etukäteen epäilytti, meneekö grafiikka normaalitilassa piperrykseksi, kun laajakuva pienentää käytössä olevia pikseleitä ennestään. Pelko oli turha, sillä 720p-teräväpiirtoresoluutiossa on niin paljon tarkkuutta hukattavaksikin, että pujottelu pikkuriikkisistä rakosista ei kaadu näytön tarkkuuteen.

Triggerheart Exelica on ulkoisesti mitäänsanomaton ja lyhyt, mutta ydinasiat ovat kunnossa. Jos ostoksen kanssa empii, voi vaa’ankieleksi ottaa lompakolla äänestämisen. Viesti siitä, että Live Arcade on hyvä koti japanilaisille shmupeille, on tuen arvoinen.

82