Trivial Pursuit (PS3) – Alkuperäistä parempi

Klassikkovisailu Trivial Pursuit on tehty huolella konsoleille. Vaikka peli noudattaa alkuperäisen lautapelin logiikkaa, virtuaaliversioon on keksitty paljon uutta piristeeksi. Kysymykset esitetään suomeksi, juontaja solkkaa suomea ja tuhti siivu kysymyksistä käsittelee Pohjoismaita.

Pelivaihtoehtoina ovat perinteinen lautapeli, mukavan nopeatempoinen Faktat ja ystävät -kimppakiva ja Lauta tyhjäksi -yksinpeli.

Yksinpelissä jokainen oikea vastaus perusruudussa tuo pisteitä ja lisää viipaleruudun kerrointa. Kun viipaleruudun kysymys menee oikein, pisteet moninkertaistetaan kertoimella ja kategorian kysymykset katoavat. Viipaleruudussa epäonnistuminen laskee kerrointa. Yksin- ja moninpelin tulokset tallennetaan nimikoituihin pelaajaprofiileihin ja ennätystaulukoihin.

Suurin osa kysymyksistä on neljän vaihtoehdon monivalintoja, joissa on tekstiä tai kuvia, mutta toisinaan vastausvaihtoehdot ovat pelkkiä kuvia. Konsoliversion erikoisuutena ovat karttakysymykset, joissa pitää valita oikea alue tai kaupunki ilman hahmottamista helpottavia nimiä.

Faktat ja ystävät -pelissä vastaustapoja laajennetaan likiarvoilla ja vedonlyönnillä. Likiarvojanoja käytetään numerovastauksiin: mitä lähemmäs napakymppiä osuu, sitä isomman siivun viipaletta saa. Muut kilpailijat veikkaavat, meneekö vastaus oikein vai väärin. Oikea veikkaus tuo pienen siivun viipaletta.

Faktat ja ystävät -pelitila hyödyntää kiitettävästi bittiavaruuden mahdollisuuksia. Kaikki pelaajat käyttävät samaa nappulaa, vaikka oikeista vastauksista saatavat viipaleet kerätään omiin nimiin. Viipaleruudusta saa edelleen koko siivun kerrallaan, mutta perusruuduilla voi kerätä viipaleita vain pala palalta. Kun joku saa viipaleen kasaan, kaikki viipaleen värisen aihealueen ruudut katoavat ja lauta kutistuu. Finaalissa viipaleet muutetaan elämiksi ja kaikki vastaavat kysymyksiin samaan aikaan. Jos vastaa väärin, menettää elämän.

PS3:n Trivial Pursuit on ehdottomasti paras pelaamani Trivial Pursuit -variantti. Kysymyslapuilla sähläämistä ei ole lainkaan ja Faktat ja ystävät -moninpeli lisää interaktiivisuutta sekä kiristää pelitempoa reilusti. Jos lautapeli viihtyy edelleen suosikkien listalla, konsolipainos on varma valinta. Se maistuu jopa niille (kuten minulle), jotka eivät ole pariin vuosikymmeneen suostuneet Trivial Pursuitiin koskemaan.

70