Tuontipelejä KuutioonDatel Freeloader (GCube)

www.datajunkies.com

Gamecube

Valmistaja: Datel

Muuta: testiversio 1.06b

Hinta: noin 35 euroa

Julkaisualueisiin jaettu maailma on konsoliharrastajan ikuinen kirous. Monet hyvät pelit ilmestyvät vain Japanissa, eikä niitä julkaista koskaan länsimaissa. Ja vaikka julkaistaisiinkin, eurooppalaiset saavat odottaa omaa versiotaan kuukausia jopa jenkkikäännöstä pitempään.

GameCube kärsii aluerajoituksista erityisen pahasti, sillä laitetta ei voi nykyisellään edes modata kansainväliseksi. Alkuperäiset japanilaishitit jäävät usein vain eurolaitteen omistajan märiksi uniksi.

Action Replay -tuotteistaan tunnettu Datel rientää korjaamaan epäkohtaa odotetulla Freeloader-käynnistyslevyllään. Alunperin ohjelman piti ilmestyä jo yli puoli vuotta sitten, mutta julkaisupäivä siirtyi kuukausi kerrallaan vuoden 2003 puolelle. Nyt tuote on vihdoinkin saatu ulos ja myyntiin.

Puhdas ohjelma

Freeloader mahdollistaa tuontipelien pelaamisen eurooppalaisessa Gamecubessa. Ratkaisu on puhtaasti ohjelmallinen, eikä konsoliin täydy tehdä mitään muutoksia. Yksinkertaiseen pakettiin kuuluvat ohjelmalevy ja ohut, mutta riittävän kattava ohjekirja.

Tuontipelejä voi käynnistää useilla eri tavoilla. Perustilassa GameCube käynnistetään Freeloaderin ollessa asemassa ja ohjelman latauduttua tilalle vaihdetaan varsinainen pelilevy. Jos tämä ei toimi, voi koneen käynnistää tyhjänä ja käyttää Freeloaderia hetken asemassa ennen pelilevyä. Viimeisenä vaihtoehtona halutun alueen voi valita käynnistysvaiheessa padin Z-painikkeesta.

Ohjelmaa testattiin Metroid Primen ja Eternal Darknessin jenkkiversioilla. Näistä ensimmäinen suostui käynnistymään vasta vaihtoehtoisella lataustavalla, jälkimmäinen taasen starttasi heti ilman mitään pulmia.

Metroid Prime oli kaksikosta muutenkin ongelmallisempi tapaus, sillä se hyytyi aina toisen kentän puolivälissä samaan kohtaan. Eternal Darkness puolestaan toimi mainiosti loppuun asti. Varmaksi Freeloaderin toimintaa ei siis voi kehua.

Jotta tuontipelejä voisi pelata, täytyy television tukea joko NTSC- tai PAL60-standardeja. Ilman niitä kuva joko ei näy lainkaan tai se näkyy vain mustavalkoisena. Useimpien uusien televisioiden kanssa tämä ei ole ongelma.

Japanilaisia pelejä hamuavan kannattaa muistaa, että japanilaisimportit tarvitsevat oman muistikortin. Jenkkipelien tallennukset asuvat suosiolla eurokuution kortilla, mutta japanilaiset versiot alustavat muistikortin omaan muotoonsa. Jos vanhojen euro- ja jenkkipelien tallennusten ei halua tuhoutuvan, kannattaa kotona pitää kaksi erillistä muistikorttia.

Kahden pelin testi osoitti, että Freeloader ei ole takuuvarma ratkaisu. Testattu 1.06b-versio on viimeisin, ja sitä edeltänyt 1.04 on huhujen mukaan vielä selvästi epävakaampi. Freeloaderiin luottaminen on osittain uhkapeliä, mutta tuontipelejä eurokuutioonsa haluavalle se on tällä hetkellä ainoa vaihtoehto, ellei halua ostaa alkuperäistä japanilaista tai amerikkalaista konsolia.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…