Tuulen viemää: The Game

Näit elokuvan, pelasit siihen perustuvaa peliä, tuttu juttu. Lähes jokaiseen suuren budjetin Hollywood-elokuvaan liittyy myös peli. Entä pelaisitko yli kaksikymmentä vuotta vanhaan elokuvaan perustuvaa uunituoretta peliä? Kohta pelaat.

Olemme siirtymässä elokuvapelien uuteen aikakauteen. Pelit eivät pian ole pelkästään uunituoretta megaelokuvaa puolin ja toisin tukeva bisnes, synergiaa halutaan käyttää hyväksi laajemminkin. Suositut klassikkoelokuvat ovat kaikkien tuntemia brändejä, joten tuttu nimi kannattaa käyttää hyväksi yhä uudelleen ja uudelleen.

Jatko-osien, uudelleenfilmatisointien ja dvd-boksien lisäksi tunnettu nimi kiehtoo, vaikka elokuva olisi saanut ensi-iltansa ennen kuin pelin pääkohderyhmä on syntynytkään. Seuraavat vanhoihin elokuviin perustuvat pelit kuuluvat uuden tyylilajin mielenkiintoisimpien joukkoon.

Godfather (1972)

Francis Ford Coppolan Kummisetä (Godfather) on sen luokan elokuva, että termi klassikko tuntuu sille liian pieneltä. Päällisin puolin kyse on mafiasta, mainitsematta kuitenkaan sanaa mafia. Pohjimmiltaan kyse on perheestä. Godfather-pelin tekijät kerjäävät ongelmia, sillä kyse on monille pyhistä arvoista.

Ainakin paperilla tilanne näyttää hyvältä. Elokuvasta tutut vanhat herrat James Caan, Robert Duvall ja Marlon Brando ovat mukana ääninäyttelijöinä. Siis jopa Brando, joka kuoli 1.7.2004. Hän kuitenkin ehti saada pelin dubbausurakan valmiiksi.

Julkaisija EA lupaa epälineaarisen toimintaseikkailun, jossa voi valita etenemistavakseen niin väkivallan kuin diplomatian. Vuosien 1945-1955 New Yorkin mafiamaailman hallinnasta taistelee viisi perhettä: Tattagliat, Cuneot, Sollozzot, Brazinit ja Straccit.

Peli ilmestyy kevään aikana PC:lle, PS2:lle, Xboxille ja Sony PSP:lle.

Scarface (1983)

Brian De Palman ohjaama väkivaltainen eepos Scarface - Arpinaama kertoo häikäilemättömän kuubalaisen Tony Montanon (Al Pacino) noususta Miamin huumemaailman huipulle. Rankkaa elokuvaa kauhisteltiin sen ilmestyttyä, nykyään se on ehdoton klassikko.

Yksi jos toinen huomasi GTA: Vice Cityn ääressä, että peli muistuttaa monissa kohdin Scarfacea, varsinkin huimassa lopputaistelussa. Se tuskin oli sattuma. Nyt pelimaailma iskee takaisin.

Radical Games ei myönnä tekevänsä GTA-kloonia, vaan enemmänkin tyylipuhdasta ammuskelua. Pelihahmona on luonnollisesti Tony Montana itse. Pelin suomalainen lehdistötiedote kohottaa mielenkiintokäyrää lupaamalla, että: "Peli alkaa siitä, mihin leffa loppuu, joten luvassa on huima juonenkäänne." Lievästi sanottu!

Peli ilmestyy Xboxille, PS2:lle ja PC:lle tämän syksyn aikana.

Dirty Harry (1971)

Mitä koviin poliiseihin tulee, ne eivät Likaista Harryä (Clint Eastwood) kovemmiksi voi tulla. Don Siegelin ohjaama kovaotteinen toimintajännäri Likainen Harry (Dirty Harry) iskee yhä kuin 1 000 001 volttia. Harry Callahan jahtasi San Franciscossa sarjamurhaajaa sellaisella intensiteetillä, että jokainen elokuvan nähnyt muistaa sen ikuisesti.

Dirty Harrystä saisi loogisesti räiskintäpelin. Warner Bros Interactive Entertainment ei ole kuitenkaan yksityiskohtia julkisuuteen antanut. Ei niitä ehkä itsekään vielä tiedä, sillä peli ilmestynee vasta seuraavan sukupolven konsoleille vuonna 2006.

Luvassa on kokonainen Dirty Harry -pelien sarja. Päähahmo näyttää Clint Eastwoodilta ja puhuu hänen äänellään.

Jaws (1975)

Steven Spielbergin Tappajahain (Jaws) valtava menestys mullisti elokuvabisneksen. Kaikkialle nopeasti leviävä ison rahan tapahtumaelokuva oli syntynyt. Spielbergin jännäri onnistui tavallaan liiankin hyvin. Tappajahain jälkeen pieni ei ollut enää Hollywoodissa kaunista.

Jaws peli ilmestyi aikoinaan Nintendolle jo vuonna 1987. Uuden näkemyksen julkaisija Majesco Games (tekijänä Appaloosa Interactive) pistää pelaajan hain nahkoihin. Tapahtumapaikat ja musiikki ovat elokuvasta. Tarjolla on toistakymmentä tuhoamis- ja syömistehtävää plus sivutehtävät ja tasopomot (muun muassa valtava valas ja suuri vene).

Jaws-peli ilmestyy PC:lle, PS2:lle ja Xboxille näillä näkymin 1.7.2005.

Jos pelikansa ottaa vuosikymmenten takaisiin elokuviin perustuvat pelit omakseen, eli ostaa niitä runsain määrin, sen jälkeen vain taivas on rajana. Tuulen viemää (Gone With the Wind, 1939) voi olla jo liian kaukaa haettu idea, mutta Psycho: The Game voisi olla kovakin juttu. Itse ostaisin Plan Nine from Outer Space -pelin jo pelkästään nimen perusteella. (Siitä vain saalistamaan Gremlinin vuonna 1992 julkaisemaa lisenssiseikkailua._nn)

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…