TV Sports Baseball – Sieppari keinonurmella

Mitä yhteistä on Kevin Costnerilla, Corbin Bernsenilla ja John Goodmanilla, paitsi näyttelijän ura? He ovat kukin esiintyneet baseball-aiheisessa elokuvassa, mikä onkin luonnollista, sillä onhan baseball Se Kaikkein Suurin urheilumuoto rapakon takana, peräti kansallispeli. 16-bittisissä ei laadukkaita baseball-simulaatioita vielä ole nähty, joten Cinemawaren TV Sports -sarjan kolmas osa yrittää täyttää tämän aukon. Ei sikäli, etteikÖ maailma tulisi toimeen ilman baseball-peliä.

Me suomalaiset arvostelijat olemme siitä onnellisessa asemassa, ettei meidän tarvitse selostaa baseballia sääntÖ säännÖltä, sillä kotoinen pesis on jotakuinkin samankaltainen ja lienee tuttu kaikille. Niin suomalainen kuin amerikkalainenkin koostuu yhdeksästä vuoroparista, jossa joukkueet vuoroin ulko-ja sisävuorossa yrittävät voittaa vastustajansa juoksuin.

Cinemaware on tehnyt viisaan vedon ja jättänyt ikävät valmennussektiot ja pelaajakaupat sikseen ja keskittynyt enemmän itse peliin. Mukana ovat kaikki kansallisliigan joukkueet Detroit Tigersistä viime vuoden mestariin, Minnesota TWINSiin. Joukkueiden myÖtä saapuvat välttämättÖmät kokoonpanotaulukot, jotka lisenssisyistä eivät vastaa todellisuutta. Sarjaan syvennytään tietokonetta vastaan, kaksinpeli on mahdollista vain näytÖsotteluissa.

Ottelun presentaatio on tuttu aikaisemmista baseball-simuista. SyÖttäjä ja lyÖjä esitetään lähikuvana jälkimmäisen takaa ja pallon siirryttyä kentälle kuvakulma vaihtuu vierivään kokokuvaan pelialueesta. SyÖttÖÖn pelaajalla on kattava kontrolli. Vauhdin ja suunnan asettamisen lisäksi on mahdollista saada kierrettä aftertouchilla. Kyseistä optiota on liioiteltu, sillä pallon saa vapisemaan ilmalennonkin aikana. Mailan varressa kontrolli rajoittuu oikea-aikaiseen napin painamiseen ja lyÖnnin laatu riippuu syÖtÖstä ja lyÖjän asemoinnista. Ainoa vaihtoehtoinen lyÖnti on näpäytys.

Ulkovuoro on realistinen ja suhteutettu oikein tietokoneen näytÖlle. Kenttämiehet heittäytyvät, hyppivät ja viskovat palloa hirmuisella vauhdilla aidon tuntuisesti. Tämä ei tietenkään ole automaattista, vaan kaikki riippuu joystickin päässä istuvasta fysiologisesta olennosta.

Kun Mirrorsoft romahti vuoden vaihteessa, Cinemaware luonnollisesti kaatui mukana. Huhujen mukaan useat interaktiiviset tekeleet jäivät kesken. Julkaisukelpoisiksi ehti valmistua kaksi TV Sports -sarjan peliä, nyrkkeily ja baseball. TV Sports Baseballista paistaakin keskeneräisyys. Pelistä puuttuu kaikki Cinemawarelle tyypillinen presentaatio, jota vähäsanainen TV-kommentaattori ei vastaa. Animoidut väliruudut, cheerleaderit ja sun muu jenkeille tyypillinen puuttuu. Jopa Cinemawaren logo loistaa poissaolollaan!

Oli kyse sitten keskeneräisyydestä tai ei, on pelissä harmittavia suunnitteluvirheitä. LyÖjä ponkaisee heti juoksuun ensimmäisen onnistuneen lyÖnnin jälkeen, vaikka se olisi helposti kopattava hidas roikku. Paluuta ei ole. Liigojen tarkka jäljentäminen on järjetÖntä, sillä kuka jaksaa viettää 126 ottelua tietokoneen ääressä huolimatta tallennusmahdollisuudesta. Varsinkin, kun tietokone on pahuksen ylivoimainen vastus. Kaksinpeli on aluksi hauskaa, mutta pidemmän päälle yksitoikkoista ja tylsää.

Graafisesti otteluosuus on miellyttävä. Animaatio, etenkin syÖttäjän, on erinomaista, eikä ihme, sillä apuna on käytetty videotekniikkaa. Samplet ovat autenttisia ja siepparin sylkipärskeiset huudot auttavat ulkovuorolaista. YleisÖ on ihmeen passiivinen eikä vastaa fanaattisia jenkkejä täyteenahdetuissa stadioneissa.

Mindscapen toimittama previkka-arvostelukappale vilisi bugeja, jotka parhaimmillaan herättivät gurun meditoimaan. Onko bugit myrkytetty kauppojen hyllyihin saapuvista versioista jää mysteerioksi.

TV Sports baseball on sarjansa paras tuote, vaikkei maailmaa mullistava urheilusimulaatio olekaan. Suositellaan vain baseball-intoilijoille, joka henkilÖn urheilupeliksi siitä ei ole.

76