Tyrian – Suojien suojat

Epic Megagamesin vastine Baryonille on Tyrian, joka on huomattavasti kunnianhimoisempi yritelmä kuin kilpailijansa. Päällekkäisvieritykset, etenemisnopeuden yllättävät muutokset ja shoot'em upiksi yllättävänkin runsas vaihtelu pitävät valppaina.

Perinteisen kolikkopelivaihtoehdon lisäksi Tyriania voi pelata tarinan kera, jolloin lisäaseostokset tehdään vaiheiden välillä ja pelitilanteen voi myös tallentaa (jippii). Muutamassa kohdassa seuraavan kentän eli etenemisreitin saa valita itse. Kaksinpeliä piristää alusten yhteenkietoutumismahdollisuus, jolloin toinen pelaajaa määrää suunnan ja toinen huutaa hysteerisenä vieressä.

Erilaisia aseita on shareware-versiossakin melkoisesti. Pääaseen lisäksi myös aluksen muita asejärjestelmiä, suojia ja regeneraatiokykyä voi virittää paremmaksi. Rahavarantojen salliessa voi hankkia entistä paremman aluksen. Rahaa kerätään taistelutantereella ja ahkera tuholainen palkitaan muhkealla kukkarolla.

Tyrianin ongelma on sen helppous. Lopputekstit tupsahtavat yllättävän nopeasti ruudulle. Vaikka vaikeustason virittää "mahdottomaksi" (paina g-kirjainta vaikeustasovalikossa) ja nopeuden turboksi, haastetta ei vieläkään ole tarpeeksi. Salaisten kenttien ja muiden yllätysten toivossa Tyriania jaksaa silti vääntää yhden viikonlopun ajan.

Syynä helppouteen ovat aluksen ilmiömäisen hyvät suojat: melkoisen ammusmyrskyn läpi voi sujauttaa ilman kuolonpelkoa, kun Baryonissa yksi ainoa hipaisu riittää räjäyttämään aluksen. Ja Baryonissa hipaisuja riittää.

Kaupalliseen versioon Epic megagames on luvannut lisää vaikeutta. Kenttiä on luvassa megalomäärin ja shareware-osuudenkin vaikeustasoa tarkistetaan. Toivottavasti hyvä pelattavuus säilyy ennallaan.

Niin Baryonin kuin Tyrianinkin julkisversiot ovat maukkaita, mutta nopeasti suussa sulavia välipaloja. Baryonin armoton vyörytys lupaa mellevää räiskintäspektaakkelia, varsinkin jos kaupalliset tasot lunastavat demotason hulvattomat odotukset. Tyrian vakuuttaa tallennusmahdollisuuksineen, lukuisine kenttineen ja yllätyksineen.

90