UEFA Euro 2004 (PC, PS2, Xbox) – Moraalinvartijana

UEFA Euro 2004:ssä pelaajan täytyy kaiken muun ohella pitää huolta palloilijoidensa moraalista. Kuka huolehtisi saman pelin kahdesti vuoden sisällä julkaisevan pelifirman moraalista?

UEFA Euro 2004:ssä voi virittäytyä kisahuumaan pelaamalla Portugalin EM-kisat esikarsintoineen oikeilla maajoukkueilla. Asia oli arvattavissa jo viime syksynä FIFA 2004:ssä, josta maajoukkueet puuttuivat kokonaan. EA Sports naitti varsinaiset arvokisat ja niiden esikarsinnat samaan peliin, joten Suomenkin voi vielä yrittää tunkea kesäkuussa alkaviin karkeloihin.

Pelaaja voi siirtyä harjoituskentältä suoraan EM-kisapaikalle, mutta pääpaino on vaihtoehdossa, jossa valittu maajoukkue pitää luotsata kisoihin esikarsinnoista lähtien. Harjoitusotteluita ei unohdeta, sillä pelikuvioiden hiomisen lisäksi treenimatseissa parannellaan vilttimiesten pelihuumoria.

Palloilijoiden moraali vaihtelee peliajan, suoritusten ja maajoukkueen ulkopuolisten asioiden perusteella. Joku voi olla innoissaan onnistuttuaan seurajoukkueen pelissä, toinen taas murehtia mönkään menneitä sponsorineuvotteluja. Moraalilla on pienoinen vaikutus äijien otteisiin kentällä, ja paras keino pitää pelaajat tyytyväisinä on jatkuva peliaika. Koska loukkaantumisia tulee harvakseltaan, sama permanentti pysyy yleensä kasassa karsinnoista kisoihin asti.

EM-kisat käsittää pisimmillään vain kuusi ottelua, ja kun tähän lisätään karsintavaiheen kymmenkunta peliä, lysti loppuu jo ennen kuin pääsee kunnolla alkamaan. Pelinälkää ei tyydytä edes mahdollisuus koota eri maiden pallisteista allstars-jengejä näytösotteluihin. Lyhytkautinen UEFA Euro 2004 on kertakäyttöhupia, ja ilmeisesti sellaiseksi tarkoitettu.

Takaisin kisastudioon

Varsinainen ottelutapahtuma tuo positiivisessa mielessä mieleen telkkarilähetykset. Pelitapahtumista autuaan pihalla oleva selostuskaksikko jorisee pelikatkoilla mukavia ja kommentaattorina toimiva skottilegenda Ally McCoist muistelee välillä omia pelivuosiaan. Hidastuksia ryyditetään ruudulle piirretyillä kuvioilla ja säännöllisin väliajoin selostaja kertoo vasta kanavalle kääntäneille ottelun tuloksen. Vain kisastudio ja katsojakysymykset puuttuvat.

Yleisö elää kiitettävästi otteluissa mukana. Suurimpien jalkapallomaiden kannattajat hoilaavat televisiolähetyksistä tutuksi tulleita kannustuslaulujaan ja vieläpä sopivasti nuotin vierestä. Paineet paukkaavat puseroon viimeistään siinä vaiheessa, kun yrittää hieroa sinivalkoista ihmettä kymmentuhatpäisen katsomon hokiessa rytmikästä Kom igen Sverige -mantraansa.

EA Sports pyrkii selvästi pätemään niillä osa-alueilla, joissa Pro Evolution tyytyy tavanomaisiin ratkaisuihin. Yksi niistä on erikoistilannepelaaminen, joka Euro 2004:ssä on idealtaan mukiinmenevä, mutta toteutukseltaan epäselvä. Vapareissa ja kulmapotkuissa valitaan ensin valmiista vaihtoehdoista paikka, johon syöttö annetaan. Kamera zoomaa kuvan rangaistusalueelle, jossa pelaajan pitää ohjata oikea ukko pallolle ohi blokkaavan puolustajan.

Koska kamerakulma vaihtuu tilanteessa liian hitaasti, tapahtumista on yleensä vaikeaa ottaa selvää. Tein kolme maalia kulmapotkuista ihan vain vetonappia rämpyttämällä. Puolustaessa pelaaja ohjaa pakkia, jonka tarkoituksena on estää tekoälyn hyökkääjää pääsemästä palloon kiinni.

Padilla pelatessa oikeaan tattiin on istutettu joukko erilaisia harhautuksia, joista ei pelitilanteissa ole sanottavaa hyötyä. Pelaajat liikkuvat kankeasti, pallo leijailee köyden päähän sidottuna ja maasyötöt lähtevät missä asennossa tahansa annettuina kuin tykin suusta. Äijät tottelevat orjallisesti jokaista napin painallusta, joten kaksi syöttönapin painallusta tietää sitä, että myös syötön vastaanottaja syöttää - yleensä minne sattuu.

Otteluiden tempo on sopivan hidas ja tyhjään paikkaan syöttäminen onnistuu vaivattomasti. Tekoäly peruuttelee yleensä liian syvälle omalle maalilleen eikä käy koskaan kiinni. Tilanteita kone luo harvakseltaan ja vielä huonommin viimeistelee niistä.

UEFA Euro 2004 on oikeine joukkueineen ja virallisine kisabiiseineen oiva lisenssipeli. Kisaosuus ja oheisjutut ovat jälleen kerran kunnossa. Vikkelästi ohi olevien EM-kisojen pelaaminen nopeassa tahdissa uudelleen ja uudelleen syö hieman mielenkiintoa. Suurin ongelma on futispeliosuus, joka on vain kohtuullinen.

* * * * *

PS2

Kotikisat

Euro 2004:n voima on tunnelmassa, sillä otteluiden tv-lähetystyyli sopii kisalatauksen nostamiseen mainiosti. Osansa viehätyksessä on aidossa kisasysteemissä ja mahdollisuudessa peluuttaa oma suosikkinsa arvoturnaukseen asti.

Heikkoudet ovat itse pelissä. Tekoäly ei tee osumia yhtä tehokkaasti kuin pelaaja edes vapaista paikoista. Ärsyttävästi pallollisen kaverin voi jättää paikalleen, jolloin palloa ei edes yritetä viedä jalasta. Klassiset maalikikat taas syövät kiinnostusta kimppaturnauksissa.

Kokonaisuus on ok, mutta ei loista. Jätän mainitsematta sen yhden futispelin.

Tuukka Grönholm

75 pistettä

Xbox

Puujalat viheriöllä

UEFA Euro 2004:n Xbox-versio noudattaa samoja linjoja kuin PC-vastineensakin. Parantunut syöttötyöskentely ei riitä korvaamaan puolustuspäässä mollottavia jättiläisaukkoja: puolustuslinja peruuttaa maalivahdin nenän eteen ja koneen hallussa olevat puolustajat unohtavat välillä tyystin oman miehensä pitämisen.

Kone saa ruhtinaallisia kolme miestä porukalla läpi -tilanteita, jos vihoviimeinen puolustaja tunaroi itsensä sopivasti ohi vastustajan pallollisen miehen. Hyvältä kuulostavat ideat, kuten miesvartiointi kulmatilanteissa, jäävät käytännössä pelkäksi animaatioiden katselemiseksi.

Tunnelmaltaan UEFA Euro 2004 on ensiluokkainen. Peliareenat ovat hulppeita ja yleisön mukana eläminen tuo loistavasti fiilistä. Osa pelaaja-animaatioista on tosin melko kankeita ja irrallisen oloisia, ja lintulautana pihalla oleva selostajaduo kytkeytyy pois ensi tilassa peli-iloa sabotoimasta. Pyyhkeitä tulee myös hitaasti latautuvista ja kankeista valikoista, jotka tekevät taktiikoiden sumplimisesta hankalaa.

FIFA-sarjalle alkaa tulla kiire luoda nahkansa, sillä kuningas Pro Evo saapuu myös Xbox-maailmaan. UEFA Euro 2004:ää pelaa mieluusti paremman puutteessa, ja on kyseessä sentään Xboxin vakavista futispeleistä paras. Mikä on valitettavasti sama juttu kuin jos sanoisi minun olevan kovakuntoinen tähtipelaaja - kutosdivarissa.

Mika Äärilä

76 pistettä

Vetovihjeet

Kesäkuun 12. päivä kajahtaa Portugalissa, kun kolmisen viikkoa kestävät kisat vihelletään käyntiin avausottelulla, jossa isäntämaa kohtaa Kreikan. EM-kisahurmos on täynnä mielenkiintoisia joukkueita ja pelaajia, joten mestariehdokkaita riittää.

Portugali on isännyytensä ansiosta automaattinen suosikki loppuotteluun, kunhan primadonna-moottori ei hyrähdä käymään ylikerroksilla. Etenkin Manchester Unitedin huipputeknistä ja nopeaa laitamiestä Cristiano Ronaldoa kannattaa katsoa sillä silmällä.

Vahva ehdokas loppuotteluun on myös B-lohkosta ponnistava Ranska. Thierry Henry on ollut Englannin kentillä hurjassa vedossa ja pystyy yksinäänkin raahaamaan Ranskan loppuun asti. Kaaviot vielä tukevat mahdollisuutta Ranskan ja Portugalin loppuottelukohtaamiseen, kunhan molemmat voittavat alkulohkonsa.

Latvian pärjäämistä D-lohkossa kivikovaa Tsekkiä, Hollantia ja Saksaa vastaan on erittäin mielenkiintoista seurata. Jos joukkue lähtee karsinnoista tutulla kaikki puolustaa ja hyökätään jos muistetaan -taktiikalla, saattaa lohkossa syntyä erikoisia kamppailuja. Tsekillä on koossa harvinaisen hurja porukka ja tämän hetken maailman paras jalkapalloilija Pavel Nedved. Tsekki on suosikki yllätysmestariksi.

Mustana hevosena mukana laukkaa vielä Ruotsi, joka kansankodin hengessä saattaa päästä suhteellisen heppoisesta C-lohkosta vaikka kuinka pitkälle. Länsinaapuri on aina oiva voittajavetovihje masokisteille.

Mika Äärilä

74