UFC Personal Trainer (Xbox 360) – Kovien karjujen kotijumppa

Oletko liian laiska kuntosalille? Eikö katu-uskottavuutesi riitä treenaamaan vapaaottelua ammattilaisten kanssa? Ei hätää, UFC Personal Trainer tuo vuoren läskivuoren luo.

Eri kamppailulajeja yhdistelevä vapaaottelu on huimassa suosiossa. Menestyksestä se saa kiittää Ultimate Fighting Championship -otteluliigaa, joka teki lajista mainstreamia Yhdysvalloissa. UFC on Suomessakin tuttu juttu: MTV3 Max näyttää liigan otteluiltoja suorana, UFC-pelit käyvät kaupaksi ja vapaaottelusalit houkuttelevat uusia treenaajia.

Ammattilaisvapaaottelijoiden on oltava teräksisessä kunnossa. Kropan lihakset ovat lujilla, kun kamppailija lyö, potkii, heittää, sitoo ja hakee alasvientejä sekä lukkoja vastustajastaan. Tähtihetki koittaa otteluiltana, mutta todellinen työ tehdään ottelua edeltävinä kuukausina. Henkilökohtainen UFC-Raineri antaa hikisen maistiaisen vapaaottelijan hikisestä arjesta.

Kamppaillen kuntoon

Trainer testaa UFC-wannaben heti. Punnerrusten, vatsalihasliikkeiden ja haarahyppyjen määrä sekä rasitussyke kertovat lähtötason, josta ponnistetaan kohti kiinteämpää tulevaisuutta. Ohjaajina toimivat ansioituneet vapaaotteluvalmentajat Greg Jackson, Mark DellaGrotte ja Javier Mendez, joiden äänet ja lärvit tulevat tuskallisen tutuiksi hikoilun lomassa. Kaikki koutsit toistelevat samoja itsestäänselvyyksiä treeni toisensa jälkeen.

Yksittäisissä harjoitteissa piisaa vaihtoehtoja nyrkkeilysäkin takomisesta ja virtuaalirenkaan pyörittämisestä pistehanskojen paukutteluun, mutta parhaat tulokset saavuttaa kuukauden tai kahden kunto-ohjelmilla. Harjoitusten painopiste vaihtelee sen mukaan, haluaako kehittää voimaa, pudottaa painoa vai parantaa kestävyyttä. Jos valmiit vaihtoehdot eivät miellytä, voi treeniohjelman suunnitella myös itse.

Joka jumppasessio aloitetaan alkulämmittelyllä ja päätetään loppuvenyttelyyn. Varsinaiset harjoitteet voivat olla sohvaperunalle haastavia. Jalkoja rasitetaan syvillä kyykyillä ja pidoilla, keskivartalo ja selkä saadaan kuosiin vatsalihasliikkeiden ja ”linkkuveitsien” avulla, ylävartaloa harjoitetaan hauiskäännöillä ja erilaisilla nostoilla. Yksittäinen treeni kestää yleensä 15–30 minuuttia, jolloin tehdään kolme sarjaa. Maksimaalisia muskeleita halajava voi kasvattaa harjoituksen tehoa käyttämällä käsipainoja tai tankoa.

UFC Personal Trainer ei ole pelkkää lihaskuntojumppaa, vaan mukana on myös lajinomaisia harjoitteita. Valmentajat opettavat esimerkiksi nyrkkeilyn peruslyöntejä ja iskusarjoja, thainyrkkeilyn raisuja polvipotkuja, alasvientien puolustamista ja sitä, kuinka vastustajasta voi napata jaloillaan kolmiokuristuksen. Ei tekniikoita tietenkään kunnolla opi, etenkään ilman lajitaustaa, mutta hauskaa niiden veivaaminen on.

Pitkät treeniohjelmat on suunniteltu järkevästi. Lepopäiviä on riittävästi ja eri päivinä harjoitetaan eri lihasryhmiä. Ennen kaikkea treeni on tehokasta – raskaimpien harjoitusten jälkeen hiki virtaa kuin saunassa. Lihakset rasittuvat ja kipeytyvät hyväkuntoisellakin, etenkin jos liikkeitä tehostaa lisäpainoilla.

Tehokasta, ei täydellistä

UFC Personal Trainer on pätevä kuntoilutyökalu, mutta sitä riivaa tutut Kinect-ongelmat. Sensorilla on aika ajoin suuria vaikeuksia tunnistaa pelaajan liikkeitä, mikä on kesken kiivaimman treenisession todella ärsyttävää. Pahimmillaan liikkeitä joutuu toistamaan kymmeniä ylimääräisiä kertoja. Pelaamiseen on myös varattava reilusti lääniä – punnerrukset ja sivuloikat eivät onnistu ahtaassa tilassa.

Kattavat statistiikat kertovat tarinaa kuntoilijan koettelemuksista. Lokikirjoista käy ilmi muun muassa kalorien kulutus, harjoitusten kesto ja eri lihasryhmiin kohdistunut suhteellinen rasitus. Harmillisesti suorituksista ei saa pisteitä kummoisempaa palautetta. Myös virheiden korjaaminen jää treenaajan omalle vastuulle, vaikka palautteen antamisen pitäisi olla henkilökohtaisen valmentajan tärkeimpiä tehtäviä.

UFC:n nimellä ratsastava Personal Trainer sopii muillekin kuin vapaaottelufanaatikoille. Harjoitukset ovat tehokkaita eikä lajijargonia viljellä häiritsevästi. Monipuoliset treeniohjelmat ja virtuaalivalmentajan kannustus motivoivat kuntotasosta riippumatta. Arskamaiset lihakset saavat vielä odottaa, mutta ehkä lukkopainiharjoitukset sujuvat jatkossa hieman paremmin...

77