UFC Undisputed 3 (Xbox 360) – Vapaapudotus

Karate ja taekwondo ovat niin viime vuosituhatta, brassijiujitsua ja MMA:ta sen olla pitää.

Vapaaottelijat ovat nykyään kamppailulajikartan kovimpia kavereita. Otteluissa sallitaan lyönnit, potkut, sitominen, paini, heitot ja lukot. Välitunnin perusliikkeistä vain pureminen ja sukukalleuksiin tai silmiin iskeminen ovat kiellettyjä.

Lajiliittoja on melkein yhtä paljon kuin nyrkkeilyssä, joten säännötkin vaihtelevat. Peliversiossa mukana ovat japanilaissyntyinen Pride-organisaatio ja UFC. UFC:ssä seisova kamppailija ei saa monottaa maassa makaavaa, mutta UFC:n nielaisemassa Pride-organisaatiossa sekin on sallittua.

Väännetään saunasolmu

UFC Undisputed 3 kattaa kaikki vapaaottelun osa-alueet potkunyrkkeilystä muay thai -sidontojen kautta vasaralyöntien ja lukkovääntöjen sävyttämään mattopainiin. Laajan liikearsenaalin hallintaan tarvitaan koko padi.

Tekkenmäisesti jaotellut iskut irtoavat näppäimistä, liikkuminen vasemmasta tatista ja painiotteet koukauksilla oikeasta. Ylä- ja alatorjunnoille on liipaisimissa näppärästi omat namiskat. Lukkojen kiristys hoidetaan minipelillä, jossa oktagon-kuviossa kiertävät värialueet pyritään saamaan yhteen tai osapuolesta riippuen erilleen.

Kaikkeen on jonkin sortin vastaliike. Yksinkertaisimmillaan se on torjunta, yläkropan väistö tai askel kauemmas. Osaavat ottelijat katkaisevat vastustajan yritykset suoraan painiotteisiin tai kaatoihin. Painiin edenneessä nujakassa toinen hallitsee syleilyä päältä ja moukaroi minkä ehtii, mutta taitava puolustaja kääntää tilanteen hetkessä päälaelleen tai vääntäytyy siitä takaisin pystyyn. Raavaiden uroiden halailusta on vaikea nähdä, milloin vastalääkettä pitäisi annostella, joten homma etenee lähinnä perstuntumalla.

Erilaisia tekniikoita on paljon ja niitä on vaikeaa, ellei peräti mahdotonta muistaa kerralla. Se antaa pelille syvyyttä, sillä lyönneillä ja potkuilla pääsee kivasti alkuun ja usein myös loppuun. Iskurumban rinnalla harjoitellaan vähän mattopuolustusta ja pikku hiljaa muita jippoja, niin hyvä tulee.

Mielekästä opiskeltavaa piisaa pitkäksi aikaa. Hurja kontrollikimara sekoittaa reaktioita yllättävän vähän, sillä eri tyyppiset liikkeet ovat selkeästi eri puolilla padia. Interaktiivinen tutoriaali pitää huolen siitä, että taistelusysteemin mahdollisuudet iskostuvat kutkuttavasti takaraivoon, vaikka liikkeitä ei heti oppisikaan.

Kahjot kuulutukset

Tappeluissa piisaa menoa ja meininkiä. Törmäykset häkkiin, kaadot lattiaan ja nousut takaisin jaloilleen ovat luontevia. Sama pätee osumiin: päät retkahtavat ja vartalot notkahtavat tuskaisen näköisesti. Kovat osumat turvottavat mustelmia ja rumia haavoja silmäkulmiin, joista tirskahtaa verta pitkin kehää.

Kokonaisuus kruunataan teeveestä tutuilla selostuksilla. Molemmilla organisaatioilla on vieläpä omat selostuksensa, sisääntulot ja ottelua edeltävät muodollisuudet. Priden laulava ja r-kirjaimia venyttävä naiskuuluttaja on kokemus isolla koolla.

UFC Undisputed 3:n juttu on kattava uramoodi, johon on ympätty höysteeksi hyppysellinen sponsoribisnestä ja alter egon ja varusteiden editointia. Ennen matseja treenataan, mikä tarkoittaa harjoitusminipelejä tai uusien liikkeiden opettelua yhdellä kuuluisista MMA-saleista. Treenipelit eivät ole mitään läpihuutojuttuja, joten jäin kaipaamaan harjoitusten harjoitusmahdollisuutta.

Uramoodin aloittavan koematsin jälkeen UFC Undisputed 3 suosittelee yhtä neljästä avoimesta vaikeustasosta. Ottelutyylini oli suoraviivaista tyrmäyksiä hakevaa potkunyrkkeilyä, jossa pyritään matosta mahdollisimman pian pystyyn. Olisin voinut olla monipuolisempi, sillä perustasolla mattopaini ei ole virkeällä hepulla erityisen vaikeaa.

Peli ehdotti toiseksi vaikeinta, mutta valitsin yhtä kevyemmän vaikeustason. Vaikeustasosuosituksen alentaminen kannatti, sillä tappioita ei voi korjata uusinnoilla voitoiksi. Jos tulee turpaan, tulee turpaan ja sillä siisti. Otteluissa on kummasti lisää jännitettä, kun kaikki tulokset lasketaan. Realistista, sillä yksikään MMA-veteraani ei ole voittamaton.

Jos uran mikromanagerointi tympii, painoluokkien arcademaiset kolme häviötä ja ulos -mestaruusmetsästykset tarjoavat enemmän otteluita ja vähemmän säätöä. Tournament-tilassa otellaan tulos tai ulos -tyyliin monta kertaa samana iltana, joten nopeat ratkaisut ovat tärkeitä. Ultimate fightsissa uusitaan legendaarisia matseja ja yritetään samalla täyttää vaihtelevia liiketavoitteita. Moninpeli hoidetaan samalta koneelta ja netissä, mutta verkkopelin sujuvuuden arviointi ei vielä arvosteluversiolla onnistunut.

UFC Undisputed 3 on tyylikäs ja sujuva paketti aidon makuista, brutaalia vapaaottelua. Laajan liikearsenaalin ja useat ottelumuodot napakasti hallitsevan kontrollisysteemin myötä se maistuu selkeästi omanlaiseltaan nyrkkeily- ja showpainipelien rinnalla.

UFC Undisputed 3 iskee pöytään kovan kortin, sillä Fight Night -saaga ei ole enää simumaisten mätkintöjen kiistaton kunkku. UFC:ssä piilee näyttävän kuoren alla syvällinen kamppailupeli, jonka detaljeissa riittää opeteltavaa

 

 

ufcu31.jpg

Ottelusuunnitelman noudattamisesta irtoaa kykybonuksia.

ufcu33.jpg

Yksi merkittävä vastaiskuosuma saattaa riittää salamatyrmäykseen.

.

86