Ultima VI: The False Prophet – Odotus palkitaan...vai?

Britannian alamaailmaa ei enää ole: paha on karkoitettu. Mutta uusi uhka, gargoylet, ovat ilmestyneet jostain ja pikku hiljaa selviää, kenet he haluaisivat miekan kärkeen: sinut, Avatarin. Siirryttyäsi Britanniaan oudoissa olosuhteissa gargoylet melkein uhraavat sinut, mutta ratsuväki on ajoissa. Suuri seikkailu alkaa...

Ultima VI merkitsee jättiaskelta Ultimoiden kehityksessä: alkeellisen näköinen grafiikka on parantunut huimasti, ja niin kaupungit kuin muutkin vierailtavat paikat ovat samassa mittakaavassa. Jopa maan alla on luovuttu kolmiulotteisuusefektistä ja sielläkin liikutaan lintuperspektiivistä katsottuna. Esineitä on valtavasti, ja kaikkia pystyy vähintään liikuttamaan. Ultima VI:n valtavalla kartalla voidaan maksimissaan kahdeksanhenkistä ryhmää ohjata joko hiirellä tai näppäimistöllä.

Ultima VI:sta ovat amigistit varmasti odottaneet, PC-originaalihan ilmestyi jo pari vuotta sitten. Mutta miten tämä raskas peli sitten toimii Amigassa?

Kiintolevytön karvalakki-Amiga vaatii megan muistia ja enemmän, mikäli aikoo käyttää kahta levyasemaa. Kolmella levykkeellä toimitettava peli vaatii neljä tyhjää levykettä, mutta installointi sujuu yllättävän hyvin jopa yhdellä levyasemalla.

Ensin peli testattiin yksilevyasemaisella megaisella 500:lla. Alkuanimaation ja pelihahmon luomisen jälkeen pelin alkuun pääseminen, kolmen gargoylen tappo, keskustelu Lord Britishin kanssa ja noin 15 sentin matkan eteneminen vaativat useita kymmeniä minuuteja ja levynvaihtoja, minkä jälkeen levari pyörähti joka kerran kun pelihahmo liikahti, eli Avatar liikkuu noin sentin sekunnissa. Sitten päästä kuului poksahdus ja pieni verinoro valui korvasta.

Siis jos et omista parin megan Amigaa kiintolevyllä, jätä Ultima VI väliin. Sitä ei ole tarkoitettu peruskoneille (vertaa Red Baron).

Kaikeksi onneksi U6:n voi myös installoida kiintolevylle, joka säästää pelaajan käsivarren neljän levyn ramppaamiselta. Nopeutumisen ja lataustuokioiden pois jäämisen lisäksi juuri muuta iloa ei siitä olekaan. Normaalissakin pelissä U6 on epämiellyttävän hidas pelata, ja jos ruudulla on animaatioita tai NPC-hahmoja tippuu liikkuminen todella hitaaksi.

Hupaisa yksityiskohta kiintolevyltä pelaamisessa on se, että minkäänlaista moniajoa ei sallita. Jopa ainokainen pieni viruskilleri on murhattava taustalta pois, jotta peli suostuisi aloittamaan lataamisen. Valita voi sentään, mihin hakemistoon pelin asentaa. Tilaakaan se ei vie kuin 2,4 megaa.

Perus-Amigalla tätä ei kyllä moni pelaa läpi. Eli vaikka kovo auttaa Willy Beamishissä, ei se tee samaa Ultima 6:en Amiga-käännöksessä. Voi voi.

75