Ultima VII: Forge of Virtue – Se on lintu... se on lentokone... Se on Super-Avatar!

Juuri kun Britannian dungeonit alkavat tuntua kolutuilta, Britannian eteläpuolelle nousee jyrinän ja paukkeen säestämänä Isle of Fire. Kauan sitten Avatar upotti Tulisaaren merenpohjaan tuhoamalla pahan ilkiön nimeltään Exodus. Kun Exoduksen kotisaari nousee taas merestä, on selvääkin selvempää, että jotain pahaa on tekeillä. Ettei vain Exodus olisi heräämässä?

Peli pelin sisällä

Guardianin uusia kepposia odoteltaessa kannattaa tutustua Forge of Virtue -lisälevyyn, joka lisää Ultima VII:ään Isle of Fire -saaren tehtävineen. Forge of Virtuen tehtävät voi pelata läpi koska tahansa Ultima VII:n pelaamisen aikana, eivätkä saaren tapahtumat vaikuta mitenkään Ultima VII:n tehtäviin. Juonellisesti Forge of Virtue liittyy sulavasti varsinaiseen Ultima VII:n tarinaan.

Forgen voi asentaa riippumatta siitä, missä vaiheessa varsinainen Ultima VII:n pelaaminen on, koska säästetyt pelitilanteet pystyy säilyttämään. Parhaiten Forge of Virtue soveltuu hankittavaksi, kun varsinainen Ultima VII on vasta alullaan tai puolessa välissä.

Forgen omistaja voi halutessaan päivittää varsinaisen pelin versiosta 3.0 versioon 3.4., jolloin kuitenkin kaikki säästetyt pelit tuhoutuvat. Originin mukaan 3.0-version säästettyjä pelejä varten ei voi tehdä konversio-ohjelmaa, koska 3.4:n muutokset on tehty juuri pelintallennusosuuteen. Eli Ultima VII on aloitettava alusta, jos haluaa pelata uusinta versiota. Uudessa versiossa ei kuitenkaan ole mitään ihmeellistä, joten jos pelissä on jo pitkällä ja häiritseviä bugeja ei ole löytynyt, ei uutta versiota kannata asentaa.

Kolme visaista tehtävää

Isle of Fire käsittää kolme isompaa tehtävää: Test of Love, Test of Truth ja Test of Courage. Tehtävien vaikeustaso on näin jälkeenpäin ajatellen aika sopiva, joskin Test of Couragessa ja Test of Truthissa olo on välillä aika epätoivoinen.

Test of Loven voi suorittaa heti Ultima VII:n pääjuonen alussa, vaikka ihan tuoreilla hahmoilla. Se ei myöskään aseta liian suuria vaatimuksia älynystyröille. Test Of Couragessa on syytä olla miekat hyvässä terässä ja kokemustaso vähintään 5 tai 6, ettei naama kipeydy liikaa heti alkuunsa. Test of Truth sijoittuu kokemustasovaatimuksissa näiden välille. Kaikki testit vaativat runsaasti miettimistä ja sisältävät varsin kivoja pulmia, jotka välillä tuntuvat aika hankaliltakin. Test of Truth erityisesti on todella vaikea, jos ei älyä tehdä tiettyä temppua oikeassa kohdassa. Pelin mukana tuleva Isle of Firen historiikkiläpyskä kannattaa tavata läpi huolellisesti juuri Test of Truthia silmällä pitäen.

Hauskana lisätehtävänä voi leikkiä seppää ja takoa itselleen uuden miekan. Miekka onkin sitten parhaita tavaroita mitä yleensä tämänlaatuisissa peleissä on näkynyt. Lisäksi testien ohessa tulee vihjeitä Exoduksen puuhista. Exoduksesta ei voi oikeastaan enempää kertoa antamatta liikaa vihjeitä, mutta mainittakoon nyt, että Exodus-ongelmakin hoituu pelin aikana.

Forge of Virtue eroaa tyylillisesti Ultima VII:stä siten, että peli keskittyy enemmän ongelmien ratkaisuun, ja muiden hahmojen jututtaminen jää vähemmälle, mikä on piristävää vaihtelua itse Ultima VII:ään. Toinen mukava ero on, että tapahtumat sijoittuvat lähes täysin Isle of Firen maastoon, eikä tarvitse rampata ympäri Britanniaa vihjeiden ja tavaroiden perässä.

Makeaa mahan täydeltä

Forge of Virtuen läpipelattuaan tuntuu siltä kuin olisi ollut karkkikaupassa syömässä mahan pullolleen. Avatarin attribuutit kohenevat huimasti, ja uusi egomiekka kourassa menee mieluusti maksamaan kalavelkoja varsinaisen Ultima VII:n dragonluoliin. Miekan ja Courage-tunnelista löytyneiden proteesien kanssa Avatar on kuin T-80-tankki (strength 60 ja liekinheitin miekassa, ryytykää!). Pääjuoni kiinnostaa uudella tavalla kun tietää, ettei tarvitse juosta jokaista koppakuoriaista karkuun.

Kun Forge of Virtue on pelattu loppuun, kannattaa säästää peli ja katsoa mitä tapahtuu, kun antaa Lord Britishille selkään uudella astalolla: elostelija-Lordilta löytyy vekkuli jäämistö.

Toteutukseltaan Forge of Virtue ei eroa varsinaisesta Ultima VII:tä. Grafiikka, taistelusysteemi ja muut Ultima VII:n hyvät ja huonot piirteet säilyvät ennallaan. Suositellaan siis emopelin ystäville.

90