V for Victory - Market Garden – Operaatio Kauppapuutarha

Liittoutuneiden vuonna 1944 käynnistämä Operaatio Kauppapuutarha oli saksalaisille valopilkku niin synkeiden loppuvuosien keskellä. Olivathan teutonit saaneet enemmän tai vähemmän turpiinsa molemmilla rintamilla jo muutaman vuoden ajan, ja nyt vuoden 1944 syksyn tullessa paettiin Ranskasta parasta mahdollista vauhtia. Saksalaisten tilanne Kauppapuutarhan aikoihin tuntui toivottomalta ja jopa länsirintamalla toimivat saksalaiset kenraalitkin olivat sitä mieltä, että loppu on lähellä.

Montyn tempaus epäonnistuu

Koska sota näytti jo lähes voitetulta, luultiin että vain kourallinen saksalaisia erottaa Liittoutuneet lopullisesta voitosta. Yleisen sodanvastaisuuden kasvaessa Liittoutuneiden johto oli suostunut Montgomeryn uhkarohkeaan suunnitelmaan siepata sillanpääasema Reinin toisella puolella Arnhemin kohdalla.

Hyökkäys alkoi 17. syyskuuta, ja sen kärjessä olivat Englannissa sijaitsevista tukikohdista lähetetyt kaksi amerikkalaista ja yksi englantilainen maahanlaskudivisioona. Huonon sään takia joukot laskeutuivat kahden SS-panssaridivisioonan keskelle, joiden olemassaolosta ei kukaan tiennyt.

Lautapelin tuntua

V for Victoryn Market Gardenin skenaarioissa rämmitään Arnhemin alueen liejukossa. Koska alueella kulkee monta kanavaa, taistelut käydäänkin useimmiten tukevasti linnoitettujen silta-alueiden läheisyydessä.

Maahanlaskuoperaatioiden vaarallisuus sekä puolustajalle että hyökkääjälle tulee varsin kouriintuntuvasti esille, esimerkiksi 1. Maahanlaskudivisioonan tuho -skenaariossa nähdään mallisuoritus täydellisesti päin ahteria menevästä operaatiosta. Suositellaan pelattavaksi saksalaisten puolella.

Suuria muutoksia pelin moottoriin ei ole tullut, Market Garden näyttää samalta kuin aikaisemmatkin V for Victoryn osat. Tuttuun lautapelimäiseen tyyliin operaatiokartat perustuvat heksapohjaisiin karttoihin, joissa kussakin heksassa (kuusikulmiossa) voi olla tietty määrä yksiköitä. Pelin yksi "heittovuoro" on jaettu kolmeen vaiheeseen: siirtovaiheessa liikutetaan yksiköitä heksasta toiseen, taisteluvaiheessa samaan heksaan tunkevat erimerkkiset yksiköt taistelevat ja lopuksi tietokone kertoo kuinka kävi.

Käytössä on erilaisia pataljoonia tai komppanioita, joista jälkimmäisiä kannattaa käyttää lähinnä tunnustelijoina aitojen tiedustelijoiden puuttuessa. Aselajeja on hyvä valikoima: pioneereja voi käyttää vesistön ylitykseen, panssareilla vahvistetaan maajoukkojen hyökkäystä ja ilmatorjuntajoukkoja sijoitellaan komentopaikan läheisyyteen.

Myös joukkojen moraali, väsymys ja huolto on huomioitu. Tämän johdosta mottistrategia toimii laskuvarjomiehiä vastaan usein paremmin kuin suora toiminta: vihollisjoukko ympäröidään tiukasti, parin tunnin välein ammutaan tykistökeskitys tai pyydetään ilmaisku _ muutaman päivän kuluttua voi ottaa vastaan antautumisia.

Dummkopf, mein Herr!

Tekoäly on muista sotapeleistä tuttua tasaisen yllätyksetöntä mekaniikkaa. Esimerkiksi hämäyshyökkäyksiä, koukkauksia selustaan, huoltoreittien katkomisia tai vaikkapa komentopaikkojen valtauksia on turha odottaa ja tietokone toimii lähinnä nappulansiirtoautomaattina.

Toisaalta hyvänä puolena historiallinen tarkkuus on V for Victoryn kolmannessakin osassa hyvin tärkeässä asemassa, ja tekijät ansaitsevat kunniamaininnan pelin mallittamisesta aitoihin tapahtumiin. Yksiköiden koostumus, vahvuudet sekä erityispiirteet ja toimintatavat on huomioitu hyvin _ esimerkkinä vaikkapa erot tykistön käytössä saksalaisten ja englantilaisten välillä.

Kunnollinen kaksinpeli puuttuu

Kauppapuutarhaa voi pelata joko sakemannien tai liittoutuneiden puolella, konetta vastaan tai kaverin kanssa vuorotellen. Kaksinpeli vuorotellen on lähinnä teoreettinen vaihtoehto, tuskinpa kukaan jaksaa odotella kun toinen käskyttää kaikki sata pataljoonaansa. Harmittavasti kaksinpelimahdollisuus kahdella koneella modeemin tai suoran kaapelin välityksellä ei ole mahdollista.

Kun kerran aito kahden koneen peli puuttuu, olisin kaivannut toimivampaa tekoälyä ja tarkempaa analyysiä rintamatilanteesta. Vajavaisuuksistaan huolimatta kyseessä on kuitenkin parasta kovan linjan sotastrategiapeliä mitä on nähty sitten Harpoonin, joten Market Garden on pakkohankinta _ vaikkakin lähinnä paremman puutteessa.

86