Vain herrasmiehen kakkahuumori toimii

Ajat muuttuvat, eikä showbisneksen hauskin mies ole enää Dave Chappelle. Titteli kuuluu nykyään Sacha Baron Cohenille.

Tosin harva fanittaa suoranaisesti Sacha Baron Cohenia. Tutumpia ovat miehen tappohauskat satiiriset tv-hahmot Ali G, Borat ja Bruno. Sacha Baron Cohen on hyvä esimerkki siitä, että vain todellinen sivistynyt herrasmies pystyy tekemään onnistunutta huonon maun ääliöhuumoria. Tässä mielessä Sacha Baron Cohen on Monty Pythonin perinteen jatkaja.

Baron Cohen syntyi keskiluokkaiseen perheeseen Etelä-Englannissa vuonna 1971 keskimmäisenä kolmesta lapsesta. Miestenvaatekauppaa pitänyt isä on kotoisin Walesista. Äiti on syntynyt Israelissa ja on alun perin Iranin persialaista sukua. Tästä syystä Sacha ei näytä aivan perinteiseltä britiltä, mikä on varsinkin Boratia esittäessä pelkästään eduksi.

Iso dong ja mahtavat babylonit

Sacha Baron Cohen kävi hyviä, usein yksityisiä kouluja. Hän myös menestyi opiskeluissaan. Merkittävin opinahjo on ollut arvostettu Christ's College, joka on osa Cambridgen yliopistoa. Mikäli Baron Cohenin showbisnes-ura ei olisi onnistunut, hän olisi luultavasti jatkanut akateemisella uralla. Koulussa Sachaa kiinnostivat varsinkin Yhdysvaltojen mustien ja juutalaisten historia. Miehen myöhempi ura huomioon ottaen tämä tuntuu hyvin loogiselta.

Sacha tunsi jo opiskellessaan vetoa esiintymiseen. Kun Channel 4 etsi vuonna 1994 esiintyjiä uuteen komediasarjaansa, myös Baron Cohen lähetti koenauhan. Hän esitti albanialaista tv-reportteri Kristoa. Kristo kehittyi myöhemmin kazakstanilaiseksi Boratiksi. Channel 4 huomasi lahjakkuuden, mutta ei keksinyt hänelle mitään käyttöä. Channel 4 kuitenkin ilmoitti palaavansa asiaan myöhemmin. Normaaleista showbisnes-lupauksista tämä erosi siten, että lupaus piti.

Baron Cohen pääsi mukaan suosittuun huumoriohjelmaan The Eleven O'Clock Show. Baron Cohen esitti Ali G:tä, katuhaastatteluja tekevää nuorison ääntä. Ali G on räikeästi pukeutuva epäpätevä, epäkohtelias, rääväsuinen ja ääliömäinen wannabe-rappari, joka käyttää jatkuvasti itse keksittyä katuslangia. Ali G oli välitön menestys.

Ali G sai oman tv-sarjan vuonna 2000. Se oli hitti alusta alkaen, Da Ali G Show palkittiin muun muassa parhaan komediasarjan BAFTA:lla. Tässä vaiheessa Sacha Baron Cohenista tuli kotimaassaan megajulkkis ja vapaata saalista roskalehdille. Miehen elämäntyylistä on kuitenkin vaikea suuria otsikoita repiä. Hän on kihloissa australialaisen näyttelijän Isla Fisherin kanssa.

Haastateltavat eivät tajunneet, että Ali G oli oikeasti vain näytelty komediahahmo. He ottivat Ali G:n tosissaan. Ali G saattoi vaikuttaa tunariääliöltä, mutta oikeasti kaiken takana oli Sacha Baron Cohenin terävät aivot. Ali G sai vieraansa puhumaan sivu suunsa ja tekemään kaikenlaista hölmöä. Tarjottuaan pikkujulkkis Neil Hamiltonille marijuanaa Ali G sai aikaan ensimmäisen skandaalinsa.

Ali G:n tappoi Britanniassa sen oma suosio. Kun koko kansakunta tunsi Ali G:n, vieraita ei voinut enää vedättää. Baron Cohen teki loogiset johtopäätöksensä ja vaihtoi mannerta. Sitä ennen hän kuitenkin ehti tehdä ensimmäisen elokuvansa. Komedia Ali G Indahouse (2002) ei ole täysin onnistunut, mutta on silti mainettaan parempi naurupätkä.

Sacha goes ga-ga

Ali G Show alkoi suositulla amerikkalaisella HBO-kaapelikanavalla vuonna 2003. Tosin jo 2002 Ali G oli tehnyt Yhdysvaltoihin mini-invaasioon esiintymällä Madonnan Music-biisin videolla. Ali G Yhdysvalloissa tuntuu paperilla huonolta idealta. Hahmo perustuu täysin satiiriin, ja usein sanotaan, että amerikkalaisilta puuttuu satiirintaju täysin. Mutta Yhdysvallat on iso maa, jossa asuu paljon ihmisiä. Sellaiseen porukkaan mahtuu myös iso joukko älykkäitä ihmisiä, jotka tajusivat heti Baron Cohenin homman pointin. Ali G on menestynyt myös HBO:lla.

Ali G oli Sacha Baronin Cohenin matkalippu tähteyteen, mutta nykyään show kuuluu ensisijaisesti Boratille. Boratin Kazakstan on matalaotsaisten friikkien köyhä junttila, jossa digitaalikello edustaa yhä tulevaisuutta. Borat halveksii naisia, vihaa juutalaisia ja suhtautuu mustalaisiin ennakkoluuloisesti. Silti hahmossa on jotain sympaattista. Ei Borat ilkeä ihminen ole. Hän on vain tietämätön ja oman elinympäristönsä ja kulttuurinsa muokkaama.

Borat sai todellisen Kazakstanin vetämään herneen nenäänsä. Sanonta koirasta ja kalikasta tulee mieleen väkisinkin. Vain Kazakstanin hallitus luulee, että Boratin idea on herjata Kazakstania. Maa olisi voinut olla mikä muu tahansa, kunhan sitä ei juurikaan tunneta länsimaissa. Boratin huumorin terä osoittaa kohti länsimaita, varsinkin kohti Yhdysvaltoja. Kohti ihmisiä, jotka eivät tiedä, missä Kazakstan kartalla sijaitsee.

Kuten Ali G myös Borat saa ihmiset puhumaan sivu suunsa. Jostakin kumman syystä haastateltavat haluavat miellyttää niin Ali G:tä kuin Boratiakin, vaikka hahmot ovat peittelemättömiä pösilöitä.

Yleensä Amerikassa älähdetään heti, mikäli joku herjaa vähänkin maan vaikutusvaltaista juutalaisvähemmistöä. Borat on päässyt hämmästyttävän pienillä protesteilla hänen juttujensa rankkuuden huomioon ottaen. Tämä johtuu siitä, että Sacha Baron Cohen itse on juutalainen. Eikä vain juutalainen, vaan suorastaan juutalaisaktiivi. Siitä huolimatta juutalaisvastaisuutta torjuva amerikkalainen Anti-Defamation League -järjestö on tuominnut Borat-elokuvan rasismin yllykkeenä.

Baron Cohen puhuu sujuvaa hepreaa. Nuorena miehenä hän oli juutalaisen Hadonin Dror -esiintyjäryhmän jäsen. Cambridgessä hän kirjoitti gradunsa juutalaisten osallistumisesta Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeen toimintaan. Lisäksi Sacha on Britannian moninkertainen ga-ga-mestari. Ga-ga on Israelissa syntynyt polttopalloa muistuttava urheilulaji.

Kasymzhomart! Terveydeksi!

Tuore Borat-elokuva ei ole tyylikkäin tai edes miellyttävin näkemäni komedia, mutta se taitaa olla hauskin. Monet vakavamieliset kriitikot ovat olleet kanssani samaa mieltä, tavallisista katsojista puhumattakaan. Yhdysvaltalaiseen elämäntapaan elokuvassaan tutustuva Borat menee huumorissaan pidemmälle kuin monet pitävät sopivana. Vaikka olen elokuvan ykkösfani, myönnän sen olevan usein myös tuskallista katsottavaa. Myötähäpeän tunne on usein niin vahva, että se sattuu ihan oikeasti.

Jos Borat-elokuvan sanomaa miettii tarkemmin, pitäisi oikeastaan itkeä. Oikeat amerikkalaiset ovat enemmän Boratin kaltaisia, myös mielikuvitushahmo Borat itse. Tosin Borat saisi varmasti luotua myös suomalaisista samanlaisen kuvan. Varmasti Borat kohtasi myös huumorintajuisia ja fiksuja amerikkalaisia, mutta he eivät vain ole päätyneet valmiiseen elokuvaan.

Borat-elokuvaa ei luultavasti näytetä lainkaan Kazakstanissa. Yllätys, yllätys! Maan ulkoministeri Kasymzhomart Tokaijevin mielestä elokuvassa ei ole mitään hauskaa. Saksalaisessa lehdessä hän kehotti ihmisiä katsomaan Boratin pokkana ja nauramatta. Tällaisia tyyppejä kuvaamaan on ihan oma sanakin: koomapotilaat.

Sacha Baron Cohen on markkinoinut elokuvaansa Boratin hahmossa. Muutenkaan hän ei kovin usein omana itsenään julkisuudessa esiinny. Nettitietojen mukaan Sacha on siviilissä hyvin käyttäytyvä, sivistynyt ja älykäs herrasmies, joka jopa pukeutuu tyylikkäästi. Eli kaikkea sitä, mitä Ali G, Borat ja Bruno eivät ole.

Borat-elokuvasta odotetaan hittiä. Siksi Baron Cohen on jo tehnyt Universalin kanssa sopimuksen seuraavasta elokuvastaan. Sen varsinainen tähti ei ole enää Borat, vaan Baronin Cohenin toinen hahmo, Bruno. Ylpeydellä ja suorastaan härskillä avoimuudella homoseksuaali Bruno on ultrapinnallinen itävaltalainen muotiekspertti, joka tuntee vetoa natsi-ideologiaa kohtaan. Mikäli Sacha Baron Cohen aikoo käydä vierailulla Itävallassa, homma kannattaa hoitaa pian. Myöhemmin rajamuodollisuudet saattavat osoittautua yllättävän hankaliksi.

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…