Vainajien nouseva polvi

Walking Dead on aiheuttanut vilskettä ja vipinää sarjakuvallisilla hautausmailla. Tuskin kukaan pysyy kuolleena, ylös on päästävä vaikka väkisin. Mullista nousee myös Terry Mooren Rachel.

Terry Moore on amerikkalainen omaa tietään tallova sarjakuvantekijä. Läpimurtonsa hän teki rajatonta rakkautta ruotivalla Strangers in Paradise -sarjalla (1993-2007), jota hän kirjoitti, piirsi ja julkaisi suurimmaksi osaksi omistamansa Abstract Studion nimissä. Sarja niitti mainetta ja palkintoja elävillä henkilöhahmoillaan, nasevalla replikoinnilla ja tietysti ah-niin-kauniisti piirretyillä naishahmoillaan. Katina ”Katchoo” Choovanskista tuli monen pojan toiveuni. Kaikki ilmestyneet 90 Strangers in Paradise -lehteä on koottu keräilyä helpottavasti kirjoiksikin.

Ihmispiirtäjänä Moore on mainio, mutta taustojen ja teknisten vempainten kanssa hänellä näyttää olevan ongelmia. Siksi onkin yllättävää, että Strangers-sarjaa seurasi Echo-tieteiskertomus, jossa ilmavoimien biotekniikkakoe karkaa käsistä ja elävä metalli sataa sattumalta alla olleen valokuvaajattaren päälle. Metallinen naisvartalo on aina ollut kova juttu, niin tässäkin. Kolmenkymmenen lehden mittainen tarina on julkaistu myös yhtenä Complete-kokoelmana.

Ruumiin ylösnouseminen

Mooren uusin omakustanne on vuonna 2011 käynnistynyt Rachel Rising. Ja kuinka ollakaan, nyt ollaan muodikkaasti elävien ruumiitten parissa. Mutta nämä ruumiit eivät olekaan mitään mätäneviä, älyttömiä örisijöitä vaan kaksi kaunista naista, jotka sattuvat ajamaan autollaan päin rekkaa kuollen kumpikin. Vain punaiset silmät erottavat kuolleet elävistä, joten ainakaan maanantaiaamuisin eroa ei huomaa kukaan. Siksi Rachel voi jatkaa kuolemansa tutkimista elävien keskuudessa kenenkään suurempia ihmettelemättä.

Tarina on vielä pahasti kesken (16 lehteä ja kaksi kokoelmaa kaupoissa), mutta taustalla näyttäisi olevan noituutta ja menneitä hirmutekoja. Ei siis mitään uutta auringon alla. Mutta Mooren vahvuudet sarjakuvantekijänä tekevät tästäkin sopasta nautittavan – ihanat, lihaa ja luuta olevat naissankarit Rachel ja Jet eivät jätä kylmäksi vaikka ruumiita ovatkin, vaan aivan pakko on ahmia tarinaa aina kun jatkoa vain tulee.

Syyttä ei Moore ole tehnyt myös piirustusoppikirjoja: How to Draw Women, How to Draw Beautiful, Hot Girls, Cold Feet... Nyt kuolleitten piirtämistä opettelemaan joka jannu!

Lisää suomalaisruumiita

Myös Sami Makkonen tekee rapakon takana rahaa ruumiilla. Viime vuoden lopulla lehtisarjana ilmestynyt Deadworld: War of the Dead on julkaistu myös kirjana. Se on karmean komea kokonaisuus ja yksi suomalaisen sarjakuvan uusista merkkipaaluista.

Sami on muutenkin urakoinut: Clive Barkerin Hellraiser-sarja on saanut komeita kansia ja uusi episodi Frank Beddorin palkittuun Hatter M -sarjaan on valmiina. Mutta vaikka viimeisimmät tiedot U.S.A.sta kertovat, että digitaalisen sarjakuvan tulo markkinoille on kaikista ennustuksista poiketen lisännyt myös paperiversioiden myyntiä, Hatter M:n ilmestyminen on Kickstarterin varassa, eli rahaa painatukseen kerätään netissä (http://www.kickstarter.com/projects/149372651/hatter-m-zen-of-wonder). Pidetään peukkuja, ettei tästäkin tulisi ruumista.

Wallu

- Terry Moore: Rachel Rising 1: The Shadow of Dead, Abstract Studio 2012, 120 sivua, 17 euroa

- Terry Moore: Rachel Rising 2: Fear no Malus, Abstract Studio 2012, 120 sivua, 17 euroa

- Sami Makkonen: Deadworld: War of the Dead, IDW 2012, 124 sivua, 20 euroa

Vainajien nouseva polvi

Lisää aiheesta