Veljeksissä on voimaa

Huonokin elokuva syntyy monen luovan ihmisen luovan näkemyksen tuloksena. Koska veri on vettä sakeampaa, luonteva työpari löytyy usein omasta perheestä. Syystä tai toisesta juuri nyt elokuvamaailmassa vaikuttaa harvinaisen monta veljesparia.

En nyt tarkoita vain veljeksiä, joista kumpikin on ajautunut elokuvabisnekseen omalla tahollaan, vaan kiinteää yhteistyötä tekeviä lähisukulaisia, joilla on suuri vastuu lopullisesta elokuvasta. Ponterosan aikaansaaneita Kemmon veljeksiä ei listalle hyväksytä, sillä käsittelen vain oikeita elokuvia.

Wachowskit

Veljekset Andy (s. 1967) ja Larry (s. 1965) tunnetaan Matrix-trilogiasta, joka on alusta loppuun heidän hengentuotteensa. Paljoa muuta heistä ei tiedetäkään, jopa valokuvat ovat harvinaisia. Wachowskit eivät anna haastatteluita tai selittele tekemisiään.

Seuraavaksi Andy ja Larry tuottavat uuden Conan-elokuvan.

Coenit

Joel (s. 1954) ja Ethan (s. 1957) kirjoittavat, tuottavat ja ohjaavat elokuvansa yhdessä, vaikka alku- ja lopputeksteissä muuta väitetäänkin. Coen-veljekset ovat saavuttaneet kadehdittavan itsenäisen aseman Hollywoodissa, vaikka he eivät ole tehneet yhtään todella suurta hittiä.

Seuraavaksi veljekset tarttuvat murhakomediaan Ladykillers ja toimintakomediaan Fun With Dick and Jane.

Weitzit

Ensimmäisen American Pien ohjanneet Paul (s. 1966) ja Chris (s. 1970) saivat aikaan yllätyshitin, joka on myöhemmin kasvanut trilogiaksi. Poika (About a Boy, 2002) oli myös komedia, mutta paljon aikuisempi ja järkevämpi kuin American Pie, hitti sekin.

Veljekset tuottavat ensi vuonna alkavan tv-sitcomin Cracking Up! ja ovat nykyään myös kysyttyjä käsikirjoittajia.

Farrellyt

Peter (s. 1956) ja Bobby (s. 1958) tunnetaan parhaiten sellaisista huonon maun ääliökomedioista kuin Nuija ja tosinuija (Dumb and Dumber, 1994) ja Sekaisin Marista (There's Something About Mary, 1998).

Viime aikoina menestys ei ole ollut yhtä suurta. Hittiä kuitenkin odotetaan Yhdysvalloissa 12.12. ensi-iltansa saavasta komedista Stuck On You, jossa yhteenkasvaneita siamilaisia kaksosia esittävät Matt Damon ja Greg Kinnear.

Hughesit

Sanokaa minun sanoneen, kaksoset Albert ja Allen (s. 1972) tekevät vielä jotain suurta. Jo esikoinen From Hell (2001), jonka ohjaaja alkutekstien mukaan on The Hughes Brothers, oli vaikuttava elokuva, mutta liian synkkä ja väkivaltainen menestyäkseen. On kuitenkin myönnettävä, että esikoisohjaus Menace II Societyn (1993) antamat lupaukset eivät vielä ole toteutuneet.

Russot

Käsikirjoittaja-ohjaajat Anthony ja Joe ovat tulevaisuuden nimiä, jotka kannattaa pistää mieleen. Rikoskomedia Welcome to Colinwood (2002) oli kelpo elokuva, vaan ei vielä mitään sen enempää.

Tänä vuonna veljekset ovat pistäneet Yhdysvalloissa käyntiin kaksikin tv-sarjaa: draamakomedian Lucky ja sitcomin Arrested Development. Ensin mainittu on tosin jo kuollut ja kuopattu kriitikoiden kehuista huolimatta.

Varhaisempia veljespareja

Shaw Brothers

Ilman heitä ei olisi aasialaisia toimintaelokuvia. Hongkongilaisveljesten syntymänimet ovat Shaw Run Run ja Shaw Run Me. Shaw-veljesten studio on julkaissut vuodesta 1958 alkaen sellaisen määrän elokuvia, että pitkä matematiikkakin loppuu niitä laskiessa kesken.

Hyvän kuvan Shaw-veljesten merkittävyydestä ja tuotannon laajuudesta saa uutisesta, jonka mukaan 760 heidän elokuvaansa julkaistaan restauroituna dvd-muodossa, osa on jo julkaistukin. Urakkaa riittää 30 ihmiselle kolmen vuoden ajaksi.

Tavianit

Paolo (s. 1931) ja Vittorio (s. 1929) ohjasivat vuodesta 1962 alkaen useita italialaisen neorealismin kiitettyjä merkkiteoksia. Sama nuorisokielellä: broidit väänsivät taidepaskaa. Heidän työtapansa oli erikoinen: kumpikin ohjasi omat kohtauksensa, eikä toinen osapuoli puuttunut silloin työhön millään tavoin.

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…