Verkottunutta talkoohenkeä

Kuukausi sitten käsittelin Konehuoneessa verkkopelikeikkoja ja pyysin pelaajia lähettämään kommentteja omista keikoistaan. Enpä arvannut, mihin ryhdyin, sillä postilaatikko oli revetä. Kiitos kaikille, lisää saa lähettää.

En pyytänyt kommentteja ihan pelkästään epäitsekkäistä syistä, vaan ajattelin, että paras tapa kehittää omia sessioita on kysellä muilta, miten hommat ovat järjestyneet ja mitkä pelit ovat toimineet. Palautteen perusteella voisi sanoa, että verkkopelaajat ovat kuin kansan läpileikkaus. Postia tuli alle kymmenvuotiailta aina viisikymppisiin.

Kellareissa, saunoissa, autotalleissa...

Oli aikamoinen yllätys, miten moni järjestää verkkokekkerit kotona. Voisi kuvitella, että muu kotiväki hermostuu kun sessiot venähtävät kellon ympäri. Itse olen järjestänyt pienimuotoisia, korkeintaan neljän hengen lentosimusessioita ja silloinkin parempi puolisko lähtee anopin luo karkuun. Vähänkään isommalla porukalla menemme suosiolla kauas pois.

Muita porukan löytämiä sopivia tiloja olivat muun muassa koulu, pankin kerhotilat, saunamökki, työpaikka, varasto, autotalli, työväentalo, nuorisotalo ja kellari. Eräs porukka oli jopa innostunut remontoimaan tutun firman tilat verkkopeleihin sopiviksi. Useimmat saivat tilansa ilmaiseksi, mutta maksullisista tiloista ei kukaan myöntänyt maksaneensa vuokraa muutamaa satasta enempää parilta päivältä.

Pioneerimerkin voisi myös antaa kavereille, jotka olivat kaivaneet verkkokaapelin maahan rivitalokämppien välille, pistäneet hubit molempiin päihin ja kutsuivat porukkaa molempiin kämppiin pelaamaan verkossa.

Aika moni ihmetteli, miksi väitin PCI-verkkokortin olevan ainoa valinta, vaikka ISA-kortitkit toimivat. Suositus oli tarkoitettu niille, jotka ovat vasta hankkimassa kamoja. Silloin ei varmasti ole paljon järkeä hommata hitaampaa ja vaikeammin konffattavaa ISA-korttia.

Samaten monet ihmettelivät, miksi ostaa parikaapeli ja hubit, kun koksi tulee halvemmaksi. Hyvänä pointtina joku mainitsi, että käytöstä poistettuja koaksiaalikaapeleita lähes heitetään perään kun menee firmoista kyselemään, koska kaikkialla on siirrytty parikaapeleihin. Mikäs siinä, kyllähän koksikin toimii ja on hyvä valinta, jos budjetti on kireällä. Moni kommentoi koaksiaalin olevan huomattavasti herkempi häiriöille, mistä syystä en sitä suositellutkaan. Olen moisten kanssa joutunut tappelemaan ihan riittävästi.

Tapahtuman kesto tuntui yleisimmin olevan pari päivää, tosin jotkut viitsivät roudata koneet ja kasata verkon vain yhdeksi illaksi ja yöksi. Toisaalta eräs porukka kertoi neljän päivän maratonista.

Siinä, miten usein keikat järjestetään, oli myös hirveästi vaihtelua. Innokkaimmat kokoontuvat kerran viikossa, meillä viikonloppu parin kuukauden välein on sopiva määrä. Aina tuntuu, että pelaaminen loppuu kesken, mutta paljon pidempiä keikkoja ei jaksaisi, koska yöunet jäävät väkisinkin lyhyiksi.

Kaikki tappaa teroja

Porukka tuntuu valinneen aika lailla samoja pelejä. Kirkkaasti suosituin on Counter-Strike, Rogue Spear on heti toisena. Myös muut Half-Lifen sekä Quake 2:n modit, kuten Team Fortress Classic, Action Quake 2 ja Firearms saivat mainintoja. Hassua, että meilläkin täsmälleen samoja pelejä paukutellaan eniten.

Yllättävän monet pelaavat myös reaaliaikastrategioita, etunenässä Starcraftia, Total Annihilationia ja Age of Empires 2:ta. Autopelejä ei hirveästi kukaan sanonut pelanneensa. Vain Rollcage ja Carmageddon 2 mainittiin useammin kuin kerran. Jälkimmäinen meni heti harkintaan ja Rollcage varmaan toimii jo sen takia, että sitä pelaa aivan sujuvasti vaikka näppiksellä. Lentosimuja ei kukaan myöntänyt pelaavansa verkossa, kuten ei myöskään avaruusräiskintöjä.

Meillä kolmen keikan jälkeen sekä Counter-Strike ja Rogue Spear alkoivat jo maistua puulta, joten ensi kerralle koitetaan etsiä aivan muunlaisia pelejä. Mielessä on ollut myös erilaisten teemojen ympärille tehtyjä keikkoja, kuten vaikka viikonloppu pelkkiä avaruuspelejä. Muutama kerta menee sen enempää pelivalikoimaa suunnittelematta, mutta jos kukaan ei mieti vaihtoehtoja, lipsuu touhu väkisinkin samojen pelien syytämiseksi kuin aikaisemminkin.

Vielä kun keksisi, miten saa kasaan vähän marginaalisemmista peleistä, kuten lentosimuista kiinnostuneen porukan. Falcon 4.0:ssa, Comanche Hokumissa ja muissa parhaissa simuissa kun on potentiaalia mahtaviin sessioihin, mutta niitä ei koskaan pääse kunnolla edes kokeilemaan. Internetin läpi asia ei ole sama, varsinkin kun useimpien pelien koodi ei kestä netin epävarmuutta. Harras toiveeni olisikin löytää kokenut simukuskien porukka, joka kokoontuisi tasaisin väliajoin.

Haku päälle

Minuun teki suuren vaikutuksen se, miten paljon ihmisillä on kunnon vanhanaikaista talkoohenkeä. Kun alunperin lähdimme miettimään oman verkkopeliporukan kasaamista, pelkäsin, ettei ketään varmasti kiinnosta lähteä roudaamaan konettaan huitsun kuuseen, mutta vielä mitä, ihmiset ovat ilmiselvästi valmiita näkemään vaivaa.

Talkoohenki ei ainakaan vahvista puheita uusavuttomista nörteistä. Eikä sekään näytä pitävän paikkansa, että pelaaminen olisi epäsosiaalista puuhaa. Nyt vaan pitäisi keksiä joku keino rohkaista porukkaa järjestämään vielä enemmän verkkopelikeikkoja. Jollain tapaa kekkereiden järjestäjät ja yksin kotonaan tuskailevat pitää saada yhdistettyä. Yksi yleinen ongelma kun on se, että samaan aikaan kun monet etsivät sopivaa peliporukkaa, on jälkimmäisillä usein huutava pula osallistujista.

Toivottavasti joku ottaa urakan hoidettavakseen ja tekee nettisivut, joissa voisi ilmoittaa pelipippaloista. Mallia voi hakea vaikka osoitteesta www.lanparty.com. En voi luvata Pelit-lehden ryhtyvän ylläpitämään mitään aiheeseen liittyvää, mutta ken tietää mitä syksymmällä tapahtuu.

Lisää aiheesta

  • Pitkä lento

    Kaj Laaksonen oli Pelit-lehden pitkäaikainen, legendaarinen toimittaja, jonka toinen rakkaus, äänen- ja kuvantoisto, vei toimittajaksi Hifi-lehteen ja MikroBittiin.  Nyt onnenpoika saa pelata mitä haluaa ja ilman deadlinea.

    * * * * *

    Kymmenen vuoden aikana Pelit-lehdessä ehti tapahtua…
  • Ei huvita

    Pari kuukautta sitten rehvastelin kolumnissani ryntääväni ensimmäisten joukossa jonottamaan Xbox 360:tta.
    En jonottanut enkä ollut ensimmäisten joukossa. Sain ensihuumani taltutettua toimituksen testiboxilla, jolla pääsin tutustumaan rauhassa julkaisupeleihin. Ihan hyviä, mutta yksikään…
  • Audiovisuaalinen sekoilu

    Kyyninen toimittajanretkukaan ei ole immuuni hypetykselle, sillä kun eräs tuotepäällikkö piti esitelmän siitä, miten PC:stä voi tehdä kotiteatterin keskuksen, päätin kokeilla, miten moinen onnistuu.
    Leffojen katselu tietokonemonitorilta kuuluu sarjaan älyttömät ideat. Käyn paljon…