VGA Planets SHAREWARE – Kuolema Privateereille!

Koska meille saapuu edelleenkin kyselyitä, millaiset pisteet 7/94:ssa arvostellulle VGA Planetsille oikein kuuluvat, niin jaetaan sitten pisteitä oikein kunnolla. Eipä tarvitse enää puffata sivulauseissa.

VGA Planets (arvostelun ensimmäinen osa numerossa 7/94) on vuoropohjainen avaruusstrategiapeli, jossa maksimissaan 11 pelaajaa taistelee Nebula-galaksin herruudesta. Peli kulkee siten, että pelaajat lähettävät siirtonsa pikku tiedostona, Host käsittelee ne ja palauttaa pelaajille tulostiedostot. VGA Planets on varsin avoin systeemi, joka tarjoaa hyvät raamit diplomatialle, kaupankäynnille ja sotimiselle. Pelaamiseen riittää 286:kin, modeemiksi rittää hätätapauksessa 2400:n bps:n ihmevekotin.

Koska VGA Planetsin teoreettinen puoli on jo käsitelty, siirrytään nyt käytäntöön pienenä sotahistoriallisena eepoksena. (Jossa valitettavasti voidaan käsitellä vain asioita, joiden turvaluokitus on "kaikki tietää". Lukiessasi tätä juttua taistelu Nebula-galaksin hallinnasta jatkuu edelleen.)

Me keisarit (ja Puolueen puheenjohtaja)

Vuonna 1994 syntyi kuusi tähtivaltakuntaa. Ossi "Federaatio" ja Panu "Lizard" Mäntylahti, Niko "Bird" Nirvi, Jyrki "Privateer" Kasvi, Tapio "Cyborg" Salminen ja Kaj "Empire" Laaksonen valmistautuivat maksamaan rutkasti oppirahoja.

Medium Deep Space Freighterit singahtelivat Stardrive 6:t paukkuen ja lähiplaneettoja otettiin asutuskäyttöön. Naapureista ei juuri ollut harmia, joku aluksen tynkä joskus harhaili skannereiden kantomatkan sisällä. Privateerien tuplanopeudella etenevät alukset kansoittivat galaksia tehokkaimmin, hyvänä kakkosena Evil Empiren "kolonisti joka maailmaan ja eteenpäin" -tekniikalla etenevät rahturit. Federaation ja liskojen nyhveröidessä syntyi kaksi isoa, kaksi keskikokoista ja kaksi pientä valtakuntaa.

Rauhanomaiseen rinnakkaiseloon tuli lommontapainen empiren pikkusittiäisen nitistäessä birdien rahtialuksen. Rajakahakka vältettiin, kun privateerit kokeilivat kynsiään kaappaamalla birdien rahtialuksen. Ainakin Empire ja birdit huomasivat, etää privateereilla on turhan paljon sekä planeettoja että sota-aluksia, ja liittosopimuksen myötä alkoivat rakentaa iskuasemia konnakoplan aisoihin panemiseksi. Muut kolme harrastelivat lähinnä laajentumista, miinoittamista ja muuta puuhastelua.

Oppirahoja maksoi muun muassa Federaatio, joka ajeli Stardrive 6 -moottoreilla varustetulla Large Freighterilla varppi ysiä lastinaan 20 klaania kolonisteja, mikä oikean elämän termein vastaa kolmehenkisen perheen kuljettamista Jumbo-jetillä. Niinpä fedit törmäsivät tilapäiseen polttoainepulaan. Itse huomasin, että olin pelannut tärkeän aloitusvaiheen päin mäntyä ja kärsin pahaa taloudellista lamaa, planeettapulaa ja kuljetuskapasiteettikin oli alimitoitettua.

Takaisin privateereihin. Herätys tuli liian myöhään, privateerit olivat jo ohittaneet kriittisen pisteen laajentuen kuin pullataikina. Corabin, Shaddamin, Rio Lindan ja Gienahin alue muodostui nopeasti rintamaksi.

Ilmestyskirja: Nyt!

Vain empirellä oli kapasiteettia yrittää rakentaa iskulaivastoa, mutta ensimmäisten konfliktien jälkeen privateerit unohtivat birdien vanhojen rahtialusten ryöstämisen ja alkoivat laajentaa laivastoaan empiren aluksilla.

Empiren ja privateerien ottaessa yhteen keskialueella birdit liittyivät mukaan kähmäilemään verhoillulla sotalaivastollaan. Dark Wingit palvelivat miinanraivaustehtävissä imien näin omalta osaltaan privateerien massiivisia voimavaroja, ja Resolute-luokan Battlecruiser Backstabber kiehnaa syvällä selustassa iskien rahtialuksiin ja suojattomiin planeettoihin. Koska planeettoja ei voi kuitenkaan pitää, kavala bird nostaa veroja 100 prosenttia, mikä aiheuttaa paitsi suurta hämmennystä myös sisällissodan.

Hetken näytti sodan käännekohta olevan lähellä, kun Empiren ensimmäinen Gorbie-luokan lentotukialus (vastaa noin Kuolontähteä) saapui rintamalle ja Privateer-alusten kappaleet sinkoilivat. Paria vuoroa myöhemmin Gorba roikkui röyhkeän rosmoparoonin hinauksessa ilman bensaa ja matkalla antautumaan...

Mutta muut rodut ovat heränneet/heräämässä Ruususen unestaan, ja alhainen rosmoparoni joutuu kohtaamaan Yhdistyneen Galaksin sota-alukset. Ehkä.

Tarkoittaako tämä sitä, että privateerit saavat paljon ilmaisia aluksia? Mitä tapahtuu, JOS rosmot saadaan ruotuun? Uusi uhka nousee, mutta kuka se on?

Kuka jyrätään? Kyllästyvätkö ne, jotka eivät pelaa VGA Planetsia, alituisiin sotajuttuihin? Koska Pelit-lehti myöhästyy ensimäisen kerran, kun kaikki vain valloittavat galaksia?

Confused? These questions and many more will be answered (and many more will be presented) in the next RST of VGA Planets.