Viewsonic N2060W

HDTV-television hankkiminen voi olla kynnys, joka estää samalla uuden konsolin ostamisen. Ongelmasta selviää edullisen pelitelevision hankinnalla.

Olohuoneen nurkassa nököttää kohtalaisen uusi ja laadukas putkitelevisio, mutta sen kanssa ei saa uudesta korkeatarkkuuksisesta pelikonsolista kaikkea iloa irti. Kokonaan uuden paneelitöllön hankkiminen ei silti houkuta, rahat voisi käyttää johonkin hyödyllisempään. Kuulostaako tutulta pulmalta?

Jos vanhaa sotaratsua ei vielä halua päästää kokonaan talvilumille, voi HDTV-tarpeen täytyy myös edullisemmalla vaihtoehdolla. Tällainen on esimerkiksi Viewsonicin 20,1 tuuman N2060W-paneeli, jonka saa omakseen noin 500 eurolla.

Hopeanvärinen Viewsonic N2060W on periaatteessa tv-liitännöillä ja analogisella virittimellä varustettu tietokonenäyttö, mutta konsolikäyttöä ajatellen paneelissa on isoimpana houkutuksena oikea 16:9-kuvasuhde. Tietokoneiden näytöissä kuvasuhde on aina käytännössä 16:10, minkä takia konsoleiden laajakuva venyy niissä hitusen pystysuunnassa. Viewsonicin kanssa näin ei käy, vaan kuva näkyy juuri oikeissa mittasuhteissa.

Konsolin kaveriksi

Paneelin 1360 x 768 pisteen tarkkuus vastaa suurempia LCD-televisioita. Vaakasuunnassa on jostain syystä kuusi pikseliä vähemmän kuin yleensä, mutta moisella ei ole käytännön merkitystä. Tietokonekäytössä ainakin testikoneet tunnistivat näytön suoraan ja osasivat asettaa Windowsin oikeaan näyttötilaan ilman erillisiä ajureita. 768 pisteen pystytarkkuuden ansiosta laajakuvaa tukemattomia pelejä voi pelata myös tutummalla 1024 x 768 -tarkkuudella mustien reunojen kanssa. Kuvasuhteen voi valita joko pakotetuksi laajakuvaksi tai alkuperäisen suhteen säilyttäväksi.

Kuvanlaatu on konsolikäytössä mainio, ja vikkelän kahdeksan millisekunnin päivitysnopeuden ansiosta kuvassa ei näy häntimistä. Analogisen vga-liitännän kautta tietokonekuva on hivenen pehmeä, mutta ongelma korjaantuu käyttämällä digitaalista liitäntää. Tämä tosin vaatii DVI-HDMI-sovittimen, sillä näytössä ei ole erillistä DVI-liitäntää.

Katselukulma on riittävän laaja, jotta myös vieressä istuva pelikaveri näkee muutakin kuin vain pelkkää mustaa. Tästä huolimatta olisi mukavaa, jos näyttöä voisi kallistella pystysuunnassa edes hiukan. Nyt koko komeus on naulittu kiinteästi jalustaan, mikä häiritsee jonkin verran erityisesti tietokonekäytössä. Mukavaa asentoa varten jalustan etureunan alle täytyi sujauttaa lehti.

Liitäntärulettia

Tv- ja konsolikäyttöä ajatellen näytössä on kaikki tarpeelliset liitännät. Kuvan saa tuotua ruudulle analogisesti komponentti-, komposiitti-, scart-, s-video- ja vga-liitäntöjen kautta. Mukana on myös digitaalinen HDMI-sisääntulo, jonka ansiosta näyttö sopii myös tulossa olevan PS3:n kaveriksi. HDMI tukee HDCP-kopiosuojausta, joten sen pitäisi tulla toimeen kaikkien HD-laitteiden kanssa.

PC-käytössä kuva asettui automaattisäädöllä kerralla kohdalleen, mutta Xbox 360:n kuva pysyi vga-kaapelin kanssa aina liikaa vasemmalla. Asiaa ei saanut korjattua edes kuvasäädöillä, vaikka liikuttamiseen oma komento löytyykin. Onneksi ongelman pystyi kiertämään kytkemällä Xbox 360:n komponenttikaapelilla, jolloin kuva oli ongelmitta kohdallaan. Vga-liitännän pulma saattoi johtua enemmän Xbox 360:stä ja vähemmän itse näytöstä.

Äänen ja kuvan yhdistämisessä on tehty outo ratkaisu. Näytössä on vga-sisääntulon vieressä yksi 3,5 millimetrin miniplugi ja muiden liitäntöjen vieressä kaksi paria rca-ottoja. Jostain ihmeen syystä ääni- ja kuvaliitännät on kytketty kiinni toisiinsa niin, että ääntä otetaan vastaan vain sillä hetkellä aktiivisen kuvalähteen äänisisääntulosta. Niinpä vga-kaapelin kanssa ääni on pakko tuoda sisään miniplugilla, vaikka käytössä olisi rca-piuha. Äänen ulosantoa näytössä ei ole, mutta se ei useimmissa tapauksissa ole ongelma. Konsolin voi kytkeä piuhalla suoraan vahvistimeen turhan television kautta kierrättämisen sijasta.

Koko komeuden säätäminen sujuu havainnollisilla valikoilla, joita hallitaan joko kätevästi laitteen yläreunaan sijoitetuilla painikkeilla tai kaukosäätimellä. Kapulan logiikka vaati hetken totuttelua, mutta opettelun jälkeen se sopii käteen riittävän hyvin.

Viewsonic N2060W sopii hyvin Xbox 360:n kaveriksi ja tietokoneella pelaamiseen, jos ei halaja käyttää PC:llään kovin korkeita tarkkuuksia. 20,1 tuuman koko riittää mainiosti konsolivääntöön eikä syö koko olohuonetta itselleen.

*** (kolme tähteä)

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…