Vigilante 8 2nd Offense (PSone) – Ritari-ässät sotajalalla

Onko mielesi koskaan tehnyt ajaa lentävällä roska-autolla ja ampua liikennemerkkejä ohjuksilla? Activisionin Vigilantessa voit kokeilla.

Vigilante 8 2nd Offencessa autoilijoiden ongelmia ei ratkaista äänitorvella ja sormimerkeillä vaan oikeilla aseilla. 2nd Offencessa jatkuu Vigilante 8:ssa alkanut Vigilante- ja Coyotes-jengien autosota. Ykkösosassa tappion kärsineet pahat Coyotesit käyttävät tulevaisuudessa aikakonetta matkatakseen takaisin menneisyyteen. Aikamatkan päämääränä on tuhota hyvät Vigilantet ja saavuttaa siinä samalla maailmanherruus.

Pelata voi kummalla puolella tahansa. Valittavana on alussa yhdeksän hahmoa, joista jokaisella on oma kulkuneuvonsa. Nämä vaihtelevat vikkelästä sivuvaunullisesta moottoripyörästä hitaaseen linja-autoon. Välienselvittelyt käydään ympäri Jenkkilää sijoittuvilla laajoilla kentillä. Kuten räiskintäpelissä pitää, vastustajien lisäksi lähes kaikki muukin eteentuleva on tuhottavissa.

Autoon pultattavia aseita on miinoista ja liekinheittimistä jos jonkinlaisiin ohjuksiin ja tykkeihin. Näiden kerääminen onnistuu ajamalla sinne tänne siroteltujen asesymbolien päälle. Panoksia tulee mukaan yleensä vain kourallinen, joten yksittäinen ase on lyhytikäinen tuttavuus. Menestyvällä pelaajalla on oltava koko ajan runsas asekokoelma, sillä pelkällä vakiovarusteeena olevalla konekiväärillä ei pitkälle räiskitä.

Kentillä lojuu myös lisävarusteita, joilla auton saa hetkeksi kulkemaan veden päällä, lumihangessa tai ilmassa. Vaikka idea kuulostaa hyvältä, käytännössä toimintoja pyrkii välttämään. Ne muuttavat ohjauksen kömpelöksi eikä vihollisiin osu millään.

Autojen suorituskykyä voi parantaa pysyvästi keräämällä voitetuilta vihollisilta jääneitä pistebonuksia. Ahkeraan pistemetsästykseen kannustaa auton kokema muodonmuutos, kun pistetili saavuttaa sadan pisteen rajan.

Räiskintää ja harhailua

Pelin pääosio on quest, jossa juoni rakentuu kenttä kentältä. Riippuen siitä, kumman puolen kuskin valitsee, myös tehtävät vaihtelevat. Coyotesit joutuvat yleensä tuhoamaan tai varastamaan jotakin, kun taas Vigilantejen toimenkuvaan kuuluu rikosten ehkäisy.

Valitettavasti tehtävät ovat yleensä aivan liian monimutkaisia ja epäloogisia. Kun aivot on käännetty räiskintävaihteelle, on vaikea asennoitua harhailemaan etsien jotakin merkityksetöntä ja ovelasti piilotettua esinettä.

Hieman yksinkertaisempaa toimintaa tarjoavat arcade ja survival, joissa itse räiskitään vastustajia niin paljon ja kauan kuin henki kulkee ja sielu sietää.

Ehdottomasti hauskin vaihtoehto on kuitenkin monipuolinen kaksinpeli. Tavallisen kaksintaistelun lisäksi voi yrittää tiimitaistelua tietokonetta vastaan sekä quest-osion selvittämistä yhteisvoimin. Kaverin kanssa räiskiminen tuo peliin aivan uutta puhtia, vaikka jaettu ruutu tuntuu välillä ahtaalta ja linkkipelimahdollisuutta jää kaipaamaan.

Muodollisesti pätevä

Peliä katsoo ja kuuntelee mielellään. Vain PAL-versioon ilmaantunut ruudun inhottava nykiminen häiritsee silloin tällöin. Maisemat, autot ja erikoisefektit näyttävät miltä pitää ja kulkuneuvojen fysiikka on mallinnettu oikeaoppisesti. Jousitukset niiaavat aidosti, vaurio muovaa peltejä ja ajotuntuma on sopivan yksinkertainen. Taustalla kuuluu tyylikäs 70-luvun musiikki, joka yhdessä monipuolisten äänitehosteiden kanssa tuo menoon autenttista fiilistä.

Kokonaisuutena Vigilante 8 2nd Offense on sujuva, suoraviivainen autoräiskintä, mutta ei mitään muuta. Jos piti ykkösosasta tai autojen, aseiden ja silmittömän räiskinnän yhdistelmä miellyttää, on peli kokeilemisen arvoinen.

75