Viimeinen fantasia jatkuu elokuvana

Final Fantasy -sarja on roolipelien tunnetuin brändi, josta luulisi riittävän synergiaa laajemmallekin, esimerkiksi elokuvamaailmaan. Final Fantasy VII: Advent Children on suuri tapahtuma pelielokuvien maailmassa.

Squaren isolla rahalla tekemä tietokoneanimaatio Final Fantasy: The Spirits Within (2001) floppasi aikoinaan komeasti, vaikka onkin jonkin verran mainettaan parempi elokuva. Square säikähti ja pani elokuvasuunnitelmansa toistaiseksi jäähylle. Hieman myöhemmin pelitalot Square ja Enix yhdistyivät. Firman uusi yritys elokuvan saralla on Final Fantasy VII: Advent Children (2004).

Advent Children ei ole niin korkean profiilin eli ison rahan uhkapeliä kuin Spirits Within oli. Teknisesti tyylilaji on sama, se on yhä 3D-tietokoneanimaatio. Advent Children on tehty suoraan DVD- ja UMD-levitykseen, Japanissa elokuvaa on näytetty jonkin verran myös valkokankaalta.

Elokuvan ohjanneet Tetsuya Nomura ja Takeshi Nozue ovat aiemmin päteneet enemmän peli- kuin elokuvamaailmassa. Varsinkin Nomura on oikea Final Fantasy -veteraani, jonka vastuualuetta on ollut henkilöhahmojen luominen. Nomura on iskenyt näppinsä myös molempiin kehuttuihin Kingdom Heartseihin.

Pilvi pipinä

Final Fantasy VII (1997) on roolipeliklassikko ja monien mielestä sarjan paras peli. Arvostetun japanilaisen Famitsu-pelilehden lukijat äänestivät äskettäin sen kaikkien aikojen toiseksi parhaaksi peliksi. Advent Childrenin tarina sijoittuu aikaan kaksi vuotta pelin päättymisen jälkeen. Suurkaupunki Midgar on rappiolla ja raunioina. Salaperäinen sairaus tappaa niin talossa kuin puutarhassa.

Mutta elämä jatkuu, ainakin joidenkin. Moottoripyörälähetti Cloud Strife ja baariminna Tifa Lockhart pitävät huolta orpolapsista, joista suuri osa on pahasti sairaana. Huonossa kunnossa on myös Cloud, mutta esikuvana hän salaa sen muilta. Sairas tai ei, Cloud joutuu jälleen vetämään sankarit saappaat jalkaansa, sillä ilkeät roistot uhkaavat viattomia lapsia.

Ottaen huomioon pelikansan kiinnostuksen, Advent Childrenistä on saatavilla yllättävän vähän tietoa. Sony PSP:n UMD-levyn pitäisi ilmestyä Suomessa 18.4., ja DVD:n myös samassa kuussa, ilmeisesti. Vaikka elokuvan virallinen ilmestymisvuosi on 2004, Japani-DVD ilmestyi sekin vasta syyskuussa 2005.

Viivyttelyn ja nihkeän hypetyksen voisi ymmärtää, mikäli elokuva olisi epäonnistunut. Vaan kun se ei ole. Tietysti Final Fantasy -pelien suhteen neitseelliset valtavirtakriitikot eivät ole olleet pelkästään vaikuttuneita, mutta he ovat muutenkin ajastaan jäljessä ja väärää kohderyhmää. Pelaajille pelkästään tuttujen hahmojen uusi kohtaaminen on jo suuri ilon aihe. Toisaalta, mikäli katsoja ei ole Final Fantasysta koskaan kuullutkaan, hän on elokuvan ääressä hämillään. Tarina etenee nopeasti eikä mitään väännetä noviiseille rautalangasta.

Final Fantasy VII: Advent Children on komea fantasiaelokuva täynnä suuria tunteita ja upeita toimintakohtauksia. Liioittelen vain vähän tai en kenties lainkaan, kun väitän, että Advent Children on paras suoraan DVD-levitykseen koskaan tehty elokuva.

Final Fantasy VII: Advent Children on tavallaan uuden sukupolven pelielokuva. Siitä eivät vastaa Hollywood-herrat, vaan pelintekijät itse. Kohderyhmänä eivät ole kaikki maailman teinipojat, vaan Final Fantasyn tuntevat pelaajat. Ne, joilla pelkästään sanojen Final Fantasy kuuleminen saa valkoiset hiiret juoksemaan pitkin selkäpiitä. Advent Childrenin tekijöillä on ollut mielessään kaiken aikaan tietty tarkka maali ja he osuvat täsmälleen siihen - japsiroolipelikansan sydämeen.

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…