Vikings - Fields of Conquest (Kingdoms of England II) – Nuo lupsakkaat normannit miekkoineen

Viikingit tunnetaan parhaiten kypäräpäisinä ryöstelijöinä, mutta he olivat myös erinomaisia kauppamiehiä ja tutkimusmatkailijoita. Ja nyt heistä on tehty peli.

Vikingsin perusidea on hyvin yksinkertainen: valtaa ja vallitse. Tapahtumapaikkana on vanha Englanti, joka koostuu parista sadasta provinssista. Näistä saadaan verotuloja vaihtelevassa määrin ja rahoilla voi palkata lisää sotilaita. Täydennetyillä armeijoilla vallataan uusia provinsseja, minkä jälkeen kärsityt tappiot pyritään korvaamaan, minkä jälkeen jatketaan valloituksia. Tuttua tavaraa.

Pelivuoro on jaettu muonitus- ja liikkumis/toimintavaiheeseen. Muonitusvaiheessa kuninkaalle ilmoitetaan vain nälänhätien määrä, kärsivät saa etsiä itse. Ja vähänkin isomman valtakunnan ollessa kysymyksessä on usein helpompi jättä heidät kuolemaan kuin heittää hiukan limppua.

Liikkumis-toimintavaihe on varsin tavanomainen, sillä erotuksella että armeijoiden liikkuminen lasketaan päivissä. Jokaisella yksiköllä on alussa 15 päivää aikaa liikehtiä, ja liikkuminen kestää sitä kauemmin mitä vaikeampi maasto on. Keskimäärin provinssista toiseen liikkuminen vie 3_6 päivää ja vihollisen kimppuun hyökkääminen tuplasti kauemmin.

Joukkojen liikuttamisen lisäksi voi rakentaa uusia linnoja tai kehittää entisiä. Linnat ovat tärkeitä, sillä ne nostavat värvättävien joukkojen maksimimäärää kotiprovinssissaan sekä joukkojen taistelutehoa lähialueilla.

Vikingsin taistelusysteemi on hyvin yksinkertainen. Sotilastyyppejä on seitsemän erilaista ja niiden yhteenlaskettu taisteluteho merkitsee jomman kumman armeijan tappiolle joutumista. Mitään taistelunäyttöjä ei ole, vain molemmat armeijat sekä eriteltynä että yhteensä numeroina edustettuina. Taistelujen kulkuun ei voi vaikuttaa kuin perääntymiskäskyllä, mikäli alkaa tulla pahasti takkiin. Tappioruutu on sentään erikoisempi, sillä siinä näytetään eriteltynä omat kaatuneet ja haavoittuneet: idea jonka toivoisi löytyvän muistakin peleistä.

Pelattavuudeltaan Viikinkipeli on pääosin näppärästi kasattu. Käytettävien ikonien määrä ei ole järin suuri, ja niiden sijoittelussa ei ole valittamista. Pientä ajatuksen harhailua on tapahtunut, sillä hiukkasen ärsyttävällä tavalla kontrollit käyttäytyvät eri lailla eri ruuduissa.

Pelin toteutus on kohtuullisen hyvää. Ihmeellisin koodiviritys lienee ruudun scrollaaminen hiiren mukana oikeaa nappia painettaessa. Äänipuolesta vastanneelle täytyy oikein nostaa hattuakin, sillä harva uskaltaa nykypäivänä jättää äänitehosteet pelistään sikseen. Muutamaa pientä optiokilahdusta on paha laskea suorastaan "efekteiksi". Joskus onkin mukavaa pelata kaikessa hiljaisuudessa.

Grafiikkaan kannattaa kiinnittää keskimääräistä enemmän huomiota, vaikka se ei ensin näyttäisikään kovin erikoiselta. Kevyeksikin strategiapeliksi se on huomattavan tarkkaa ja siistiä, ja käyttää Amigan 64-väristä resoluutiota, Extra Half Bright -moodia.

Vaikeudeltaan Vikings sopii hyvin kelle tahansa. Toimintapeleistä ylöspäin siirtyvälle Vikings kelpaa hyvin strategistin taipaleen alkuunpanijaksi, sillä toisin kuin useissa muissa "strategia"peleissä ei Vikingsissä ole sen kummempaa taktikointia ja ennakkosuunnittelua. Mukavaksi välipalaksi se kelpaa pidemmällekin ehtineille, joskin heille pelissä voi olla turhan vähän tavaraa ja pelistä tulee monotonista junnaamista.

Valtakunnan laajentaminen on päivän sana, mutta yksinpelinä se ei juurikaan anna haastetta ja miettimistä, sillä tietokonevastustajien taso ei ole kovin erikoinen: he vain tappelevat eivätkä esimerkiksi perusta kaivoksia tai rakenna linnoja. Ihmisvastustaja tietenkin parantaa tilannetta.

Vikings on kuitenkin varsin mukava pikku strategiapeli. Helppo oppia, nopea pelata. Sisältöä voisi olla enemmänkin, mutta pelaa Vikingsiä näinkin.

74