Virtua Stick High Grade

Virtua Fighter on Japanissa uskonto. Segan virallinen Virtua Fighter -ohjain on kotialttarin uusi keskipiste.

Lentäjä-ässät ja kilpa-ajajat eivät ole ainoita, joille löytyy erikoispelivälineitä. Itseensä panostavan tappelupelaajan työrukkanen on peliautomaattien mallin mukaan tehty arcade-ohjain. Pädin näpertely vaihtuu jämäkkään pöytäohjaimeen, jossa ristiohjain korvautuu tarkalla tikulla ja nappikäden peukalon multitaskingin sijaan toimintonappien käyttöön on luuvitosen kaikki sormet. Arcade-ohjaimella on helpompi tehdä tappelupelien tarkkuutta ja nopeutta vaativia liikesarjoja. Erityisesti väli-ilmansuuntien käyttö helpottuu.

Virtua Stick High Graden (VSHG) kovin juttu on aitojen arcade-osien käyttö. Sekä joystick että napit ovat japanilaisen Sanwan komponentteja, joita käytetään oikeissa japanilaisissa peliautomaateissa. Niiden tarkkuus ja kestävyys ovat huippuluokkaa. Aikaisempi huippuohjain Hori Real Arcade Pro käytti myös Sanwan joystickia, mutta sen napit olivat edullisemmalta valmistajalta ja siksi heikompilaatuisia.

VSHG on erikoisnappeja lukuun ottamatta tyylikkään kokomusta. Materiaali on kovaa muovia, jonka pinta on hieman karhea. Kokoa on lähes PlayStation 3:n verran ja painoa kertyy vajaat kolme kiloa. Massa ja alla olevat kumitassut varmistavat, että ohjain pysyy paikallaan kovassakin rynkytyksessä. Ohjain kytketään johdolla Pleikkari 3:n USB-porttiin.

VSHG:n pallopäinen joystick liikkuu kevyesti, mutta tarkasti. Se naksahtaa tyydyttävästi, kun liike on rekisteröity. Palautus keskiasentoon on napakka. Napit painuvat vaivattomasti sisään ja nousevat nopeasti takaisin ylös. VSHG:llä Virtua Fighterin Akira’s Kneen ja muiden tarkkuutta ja nopeutta vaativien liikkeiden onnistuminen ei jää kiinni ohjausvälineestä.

Ohjaimessa on kuusi pelinappia, jotka on sijoitettu japanilaisten peliautomaattien tapaan kaarevasti. Kuusi painiketta on sopiva määrä, sillä se on Capcomin 2D-mätkintöjen käyttämä määrä. Muut napit on sijoitettu VSHG:ssä ylös omalle rivilleen. Arcade-tyyliin start-nappi on selvästi erillään.

Pienenä haittana pelinappien järjestys on poikkeuksellinen. Ratkaisu johtuu siitä, että Virtua Fighterin käyttämien kolmen napin on haluttu olevan pelin oletusasetuksilla oikeaoppisessa kaaressa ja järjestyksessä. Ratkaisun huono puoli on, että sen takia nappien sijoittelu on sekaisin kaikissa muissa peleissä, mukaan lukien Tekkenissä. Onneksi nappien vaihto on mätkintöjen ja shmuppien vakio-ominaisuus. Jos epäjärjestys risoo liikaa, voi nappien paikat vaihtaa avaamalla ohjaimen ja kytkemällä nappien johdot eri järjestykseen. Homma on melko helppo, edes kolvia ei tarvitse käyttää, sillä johdot on kytketty helpoilla pikaliittimillä. Tilavakoteloinen ohjain on muutenkin tuunaajalle sopiva.

Liki täydellisen ohjaimen suurin heikkous on, ettei se toimi PlayStation 2- eikä PSone-peleissä. Rajoitus piilee ilmeisesti PS3:n ohjelmistossa. Toivottavasti Sony älyää korjata asian päivityksellä, sillä VSHG olisi loistotyöväline PS2:n 2D-mätkinnöille, shmupeille ja Metal Slugeille. Ohjainta ei voi myöskään käyttää oikeassa PS2:ssa, vaikka vanhuksessa onkin USB-portti.

PC:llä VSHG iloiseksi yllätykseksi kuitenkin toimii. Aiemmin konsoliohjaimilla on joutunut käyttämään erillisiä PC-sovittimia, joista monet ovat aiheuttaneet pientä viivettä ohjaukseen tai muuten toimineet huonosti. Viiveetön VSHG toimii PC:llä kuin junan vessa, USB-johto kiinni, edes ajureita ei tarvitse asentaa. MAME-käytössä VSHG on loistokaveri.

Ohjain maksaa noin 80 dollaria. Huippukomponentteihin ja muuhun laatuun nähden hinta on kohdallaan, sillä hiukan heikompi Hori Real Arcade Pro 3 maksaa enemmän. Kuten arcade-ohjaimet yleensä, VSHG on saatavilla vain Aasiassa eli sitä joutuu etsimään import-nettikaupoista. Painavan ohjaimen lähetyskulut ovat korkeat ja lisäksi joutuu maksamaan tullimaksut.

Hinnalle saa onneksi reilusti vastinetta. Virtua Stick High Grade on tämän hetken paras arcade-ohjain. Vaikka sille ei ole PS3:lla toistaiseksi käyttöä kuin Virtua Fighter 5:ssa ja Tekken Dark Resurrectionissa, riittävät ne tappelupelaajalle aluksi hyvin. Merkittävästi parempaa ohjainta tuskin on lähiaikoina tulossa markkinoille.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…