Virtua Tennis – Palloralli

Tennis on vanha valkopaitaisten herrasmiesten laji, jonka virtuaaliversiot ovat jääneet konsolipelaajien iloksi. Mutta nyt ilo irtoaa, kun Virtua Tennis paikkaa tennispallon mentävän aukon PC:n pelitarjonnassa.

Virtua Tennis taitaa olla edelleenkin pelihallien suosituimpien laitteiden joukossa, ja kolikkoversiosta tehty Dreamcast-käännös oli hämmästyttävän viihdyttävä paketti. Kauan saatiin kännösversiota odottaa PC:lle, mutta odotus palkitaan tasapainoisella ja mukaansatempaavalla kokonaisuudella, jota jaksaa yksinkin pelailla aivan liikaa.

Strangelite on uskollinen alkuperäiselle Segan versiolle ja hyvä niin. Näppäimistöllä pelaaminen onnistuu vaivatta, mutta parhaaseen pelinautintoon pääsee hyvällä arcadeohjaimella. Kahdella näppäimellä pelattavassa kiivastahtisessa pallorallissa ei varsinaiseen näpyttelyyn tarvitse kiinnittää huomiota lainkaan, sillä äärimmäisen yksinkertaistettu hallintasysteemi toimii moitteetta.

Realistisessa pelituntumassa piilee Virtua Tenniksen nerous. Pallon hallinta on helppoa ja syöttö lähtee nappia painamalla, mutta otteluiden voittaminen vaatii intensiivistä harjoittelua, pallosilmää ja vahvarakenteisen näppäimistön.

Verkolle nouseminen on vahvin valtti alkupään vastustajia vastaan, mutta pahemmissa turnauksissa etukenttä puhkaistaan kuin purukumi Jenkki-mainoksessa. Tekoäly on harvinaisen hyvin treenannut kaveri, eikä voittoja turnauksissa tipu helposti. Pitkät pallorallit eivät hahmoja hengästytä, mutta kenttää ympäri juokseminen loppuu yleensä syöksymiseen ja sitä kautta etanamaiseen myöhästymiseen.

Kenttien kuninkaaksi on pyrkimässä seitsemän universumin kovinta mailasankaria. Monet huipputähdet loistavat poissaolollaan, mutta valintaruudussa on tuttuja nimiä, kuten Jim Courier, Yevgeny Kafelnikov ja Carlos Moya. Tiukkaan karsitussa joukossa on mukana myös länsinaapurimme lahja maailmalle, Thomas Johansson. Ominaisuuksiltaan hahmot ovat käytännössä samanlaisia, mutta eleet vaihtelevat aidon esikuvan mukaisesti.

Kuin Uuno armeijassa

Virtua Tenniksen oppii sekunnissa, mutta hallitsee sitten joskus. Pelimoodeista mielekkäin on World Circuit, jossa edetään turnaus kerrallaan ja kerätään palkintorahoja.

Välillä on syytä harjoitella. Harjoituksissa treenataan syöttöjen tarkkuutta tai vaikka palautusten järkevää sijoittamista. Maailman ykköseksi on turha kuvitella pääsevänsä ilman tiukkaa harjoittelua, mutta onneksi treenaamisesta on tehty sen verran mukavaa puuhaa, että maailmanvalloitus ei käy tylsäksi.

Turnauksissa pelaillaan sekä henkilökohtaisesta mestaruudesta että parin kanssa nelinpelissä. Voitetut ottelut avaavat uusia pelikenttiä ja lisähahmoja. Kaupassa voi ostella peliasuja, jänteitä mailaan tai vaikka urheilujuomaa.

Virtua Tennis on kaunis kuin Wimbledonin vastaleikattu nurmikko. Vaikka naamavärkit on veistelty kirveellä, hahmot tunnistaa ulkonäön perusteella hyvin. Kenttien ulkonäkö vaihtelee alustan mukaan, mutta jälki on aina tyylikästä. Pallopojat seurailevat keltaista kuulaa silmä kovana ja kentällä juoksevien ammattilaisten liikemallinnus on kuin suoraan Eurosportilta. Yleisöä ei kannata läheltä tuijotella, mutta muuten vihreät kentät aidoilla pelaajilla varustettuna jättävät hyvin vähän toivottavaa visuaalisesti.

Oleellisena osana ammattilaistennikseen kuuluu myös ähinä, siis se tuskainen parahdus, mikä syntyy tennispallon saattamisesta kymmenien kilometrien tuntivauhtiin. Virtua Tennistä ei tässäkään erota aidosta. Jänteiden kalskea kalahdus ja raavaiden miesten karjaisu ei voisi kuulostaa aidommalta. Musiikkia on vain valikoissa, itse ottelun aikana kentällä eivät sirise edes linnut.

Virtua Tennikselle ei ole PC:llä pahemmin kilpailijaa, joten se saa valloittaa tenniksen ystävät aivan rauhassa. Sitä se tekisi kyllä muutenkin, sillä tolkuttomat mukaansatempaava maailmankiertue, hauskat väliharjoitukset ja moitteeton pelattavuus nostavat Virtua Tenniksen loistavien urheilupelien kapeaan joukkoon.

Moninpeli

Vain lähiverkossa

LAN, 2-4 pelaajaa

Vaikka hahmojen tekoäly on suhteellisen nokkela, tuo moninpeli pallotteluun aimo annoksen viihdyttävyyttä. Moninpelissä kentällä voi juosta 2-4 pelaajaa, mutta vastustajia on turha etsiä netistä. Moninpelipalloittelu onnistuu vain LANin välityksellä, mikä jää ihmetyttämään nettipelaamisen koko ajan kasvaessa. Kaksinpeliä voi pelata myös samalla koneella, mutta hommasta ei tule oikein mitään ilman kahta ilotikkua.

87