Viva Piñata: Pocket Paradise (DS) – Puutarhaunelma

Kaipaatko hulvatonta vauhtia, tiukkaa toimintaa ja rutosti ruumiita? Jos vastaat kyllä, siirry seuraavaan arvosteluun.

Raren puutarhapuuhastelupeli kääntyy käsikonsolille liki sellaisenaan: mitä monipuolisempi puutarha, sitä enemmän erilaisia piñatoja siellä asuu.

Karkintäyteisten paperimassaeläinten elinehdot on helppo oppia, mutta ihan idioottihelppoa koko valikoiman houkuttelu omaan puistikkoon ei ole. Jokaisella piñatalla on asuinpaikan suhteen vaatimuksensa, ja ne on syytä täyttää prikulleen.

Aluksi käytettävissä olevat tykötarpeet ovat yksinkertaisia. Kaupantäti myy vain joitakin erilaisia siemeniä, lapio ja kastelukannu ovat perusmallia ja nikkarimestari suostuu rakentamaan vain muutamien piñatojen tupia. Viljelystaitojen karttuessa kaupan valikoima laajenee. Lisätyövoimaa saa ostaa kastelukannun varteen, jolloin itselle jää mukavasti aikaa muuhun puutarhatyöhön. Rahaa kertyy sekä viljelystuotteiden että itsekasvatettujen tai tiluksille harhailevien piñatojen myynnistä.

Piñatat eivät kasva puussa

Piñatat saa lisääntymään joko syöttämällä otukset romanttiselle tuulelle tai antamalla niille pinkin herkkukarkin. Namusia saa panemalla nassikat kylmästi töihin eli lähettämällä piñatat lastenjuhlien vetonaulaksi. Kekkereistä palatessaan piñatat roiskaisevat muutaman herkkukarkin ruohikkoon, josta ne on helppo poimia talteen myöhempää romanssinnostatusta varten.

Romantiikka kukkii karkinväristen sydänten, viattoman tanssahtelun ja hihkunnan säestämänä, mutta vain sen ensimmäisen ikimuistoisen lisääntymiskerran kunniaksi. Ilomielinen rallatus ilahduttaa aherruksen lomassa, vaikkei vaikutakaan pelin kulkuun millään lailla.

Osa piñatoista pystyy muuhunkin kuin heilasteluun ja lastenjuhliin. Lannoitetta syntyy näppärästi omiksi tarpeiksi, ja maitoa, villaa ja hunajaa riittää myyntiin asti. Piñatoille kannattaa yrittää syöttää kaikkea mitä puutarhassa kasvaa, sillä osalla yrteistä on yllättäviä vaikutuksia.

Piñatojen lisäksi puutarhassa kulkee muitakin hiippareita. Seedos tarpoo mistään välittämättä pitkin poikin piñatamaailmaa, toisinaan ukon saa antamaan ilmaisia siemeniä kasvatettavaksi. Pahiksiakin kurkkii välillä nurkissa, mutta ne saa talttumaan muutamalla hyvin suunnatulla lapioniskulla, ellei kiltiksi kesyttäminen onnistu.

Kukkahattukana

Aluksi puuhaa tuntuu olevan ihan liikaa ja mielessä pörrää tusina asiaa, joita pitäisi päästä tekemään saman tien. Pian tilanne kääntyy päinvastaiseksi ja puutarhatyö alkaa jopa turruttaa toistuessaan samanlaisena päivästä toiseen.

Chilipalkoja tulee väkisinkin viljeltyä tekemisen puutteessa silloinkin, kun rahaa on tienattuna enemmän kuin omiksi tarpeiksi. Puutarha-alan laajetessa tilansuunnittelu vie joksikin aikaa mennessään, mutta seuraavan laajentumisen odotteluun menee liian pitkä aika, eikä uudelta tyhjäkäynnin tunteelta voi välttyä. Uusien piñatalajien houkutteleminen puutarhan vakituisiksi asukeiksi sujuu annettujen ohjeitten ansiosta, kunhan peli suostuu uuden lajin vihdoin esittelemään.

Tikku toimii ohjaimena erinomaisesti ja sillä on hauska sutia näyttöä kuin siveltimellä ikään esimerkiksi ruohikkoa istutettaessa. Valikoita on miellyttävä käyttää ja useampi saman kasvin siemen on helppo istuttaa yhdellä ostosreissulla. Näkymä on värikäs ja erilaisista lisukkeista tulee väkisin hymynkare suupieleen. Kaupasta voi ostaa tarvekalujen ohella höpsöjä asusteita piñatojen ilahduttamiseksi, vaikkapa raidallisen evän lehmän selkään tai kukkahatun kanan päähän.

Kavereista ei tällä kertaa ole väliksi, sillä ainoa yhteistoimintamahdollisuus on piñatojen ja puutarhatuotteiden vaihtaminen muiden pelinomistajien kanssa. Ei kiinnosta, kiitos vaan.

Viva Piñatan kanssa hengenheimolaisia ovat maatilanpitosarja Harvest Moon ja kaikkien ötökänkasvattajien ykkössuosikki Pokémon. Harvest Moonissa maanviljelys on piñatalaista agraarikulttuuria tyydyttävämpää, monipuolisempaa ja koukuttavampaa. Pokémonien kasvattaminen on hauskempaa kuin piñatojen keräily ja lisäännyttäminen.

Viva Piñata puolustaa paikkaansa hyvänä lajityyppien kakkossarjalaisena. Jos toistuva junnaamisen tunne olisi saatu poistetuksi, Viva Piñata taistelisi tosissaan paikasta keräile & kasvata -pelien ykkössarjassa.

80

Lisää aiheesta