Viva Pinata (Xbox360) – Hyvää makumaasta

Tuhmat lapset saivat lahjaksi Gears of Warin, kiltit Viva Piñatan.

Viva Piñata on leppoisa puutarhanhoitopeli, joka alkaa kuin Väinö Linnan kuuluisa fantasiatrilogia. Alussa on vain joutomaa, lapio ja Heikki. Näky rutikuivasta maapläntistä on karu, mutta raivaamisella, kyntämisellä ja kylvämisellä nurmikko alkaa vihertää jouluisesti ja puutarha saa ensimmäiset asukkaansa, piñatat.

Harmaanruskean nykytrendin vastaisesti Viva Piñata (suom. Eläköön Kasvi tai Kasvi jatkoon) on rohkeaa värien ilotulitusta, jolle mikään ei ole liian räikeää. Paperisuikaleista kootut piñatat ovat ilmeikkäitä otuksia, puutarhan kasvit huojuvat tuulessa kasvaen silmissä ja kiihkeässä tahdissa vaihtuvat vuorokaudenajat heittävät komeita varjoja. Pakottavia tavoitteita ei ole, sillä pelaaja saa hoivata ympäristöä oman mielensä mukaan. Luonnon äänet sekä hilpeästi kilkuttava musiikki tukevat hyvää fiilistä.

Lajien synty

Piñata-otukset ovat useimpien söpöläisten tapaan kranttuja. Puutarhan täytyy täyttää minimivaatimukset, jotta otukset suostuvat edes näyttämään nokkansa, saati asettumaan aloilleen ja lopulta perustamaan perheen. Sormukset puuttuvat, mutta muuten kuvio on tuttu arkielämästä. Sparrowmint-pikkulinnun houkuttelemiseksi puutarhaan vaaditaan riittävän suuri lierokanta ja tipu on valmis parittelemaan vasta nieltyään madon. Sen jälkeen parveen ei tarvita kuin yksi antavainen tipu ja pesäpuu. Koska kyseessä on perhepeli, pariutuminen esitetään soidintanssityylisenä romanssitanssina, ei vaakamambona.

Sanaleikeiksi nimettyjä piñatoja on kuusikymmentä eri lajia chippopotamuksesta cocoadileen, ja mitä suurempi elukka sen vaativampi se tuntuu olevan  ympäristönsä suhteen. Piñatojen elämä ei ole pelkkää myötämäkeä, sillä joidenkin lajien välille syntyy aina skismaa. Ei liene yllätys, että Kittyfloss-kissa ja Barkbark-hauva eivät viihdy samassa pallopuistossa. Välillä ilkeä punainen-piñata ilmaantuu aiheuttamaan harmia ja syömään muiden munia, mutta otuksesta pääsee kumauttamalla räyhähenkeä lapiolla. Tauditkin saattavat iskeä. Kun karhunpoika sairastaa uni ei riitä lääkkeeksi, vaan paikalle tarvitaan kylälääkäriä. Kotikäynnit ovat kuitenkin tyyriitä. Kuollut piñata räjähtää pelivaluutaksi eli suklaakolikoiksi, jotka muut piñatat käyvät ahnaasti syömässä.

Puutarhassa hellitään piñatojen lisäksi puita, pensaita, kukkia ja juureksia. Maataloustukia ei tarvita, sillä kaupasta ostettu siemen versoo hetkessä ja satoa myydessä katteet ovat kohdallaan. Tehotilallinen douppaa tuotantoaan lannoitteilla ja kerää voitot myymällä rakkaan Mörri-möykyn, Hämä-hämähäkin tai Putte Possun makkaratehtaalle. Vasemmistolainen luomuviljelijä voi toki kerätä puutarhaan vain kasveja syöviä piñatoja ja jättää teholannoitteet kauppaan. Tyyli on vapaa, kuten kunnon ohjelmalelussa kuuluukin.   

Lähikylässä riittää jos jonkinlaista kauppaa. Lähes kaikki on myynnissä, mutta valmiit lopputuotteet ovat todella tyyriitä. Varsinkin juurekset tai valmiiksi pyydystetyt piñatat ovat kovissa hinnoissa, joten siirtomaatavarakaupasta tulee ostettua pääasiassa siemeniä. Kylältä palkataan Remontti-Reiska rakentamaan piñatojen lisääntymiseen välttämättömiä pesiä. Duunari on oiva apu, sillä rakennettavaa riittää: lyhty houkuttelee yöperhosia, aita pitää riitaisat lajit erillään, ja puutarhan feng shui -tasapaino viimeistellään nätillä kiveyksellä. Puutarhurit avustavat rutiinitöissä kuten kastelussa ja sadonkorjuussa vapauttaen viherpeukalon huolehtimaan suurista linjoista. Pohdittavaa riittää, sillä kaikella on tarkoitus ja vaikutus ympäristöönsä.

Varjoja Paratiisissa

Viva Piñatan perusteet ovat yksinkertaiset, mutta opittavaa on kuin kaksivuotisessa lukiossa. Valitettavasti opastus menee hetkittäin yliholhoavaksi jaaritteluksi. Kun uusia kasveja, piñatoja, tavaroita ja ominaisuuksia esitellään jatkuvasti, toivoo, että pääsisi joskus pelaamaankin.

Käyttöliittymä on tarpeettoman monimutkainen ja hidas. Kauppaan pääsee vain monen valinnan kautta, minkä jälkeen myyjä turisee vielä aina samat vuorosanat. Höpötysten yli saa onneksi hypättyä. Tekijöiden ajatus on ollut, että asiat kokeillaan ja keksitään itse. Alun paapomisesta huolimatta moni pelimekaaninen fakta ei paljastu mistään ennen kuin ratkaisee ongelmansa yrityksen ja erehdyksen kautta. Koska pinãtat ja kasvit ovat toisistaan riippuvaisia, olisi Civilopedian tyyliin kiva nähdä nopeasti ja näppärästi, mitä pitää tehdä päästäkseen tavoitteeseensa. Nyt asiat paljastetaan vasta kun ratkaisun jo tietää.

Tosin en tiedä, onko ongelma pelissä vai kotimaassani. Raren kunnianhimoisena pyrkimyksenä on tehdä Viva Piñatasta seuraava Pokémon, ja aiheesta pyörii Amerikan 4kids-kanavalla miljoonayleisöt kerännyt Viva Piñata -piirrossarja. Ainakin ennakkopuheiden mukaan telkkarissa nähtyjä kikkoja voi hyödyntää sellaisenaan pelimaailmassa. 

Mukana on myös kasaripelien kirous, määrärajoitukset. Piñatoja ja istutuksia voi haalia liikaa, joten jostain on luovuttava, jos haluaa yhdenkin uuden puskan puutarhaansa. Tavallaan se pakottaa tekemään valintoja ja on siten osa kokonaisuutta, mutta peruste olisi saanut olla jokin toinen. Tuntuu tyhmältä katsella puutarhassa ei ole enää tilaa -varoitusta, kun lääniä riittää muille jaettavaksi. Pikkuälyttömyys on lisääntymisalipeli, jossa pitää johdattaa elukka pommeilla reunustetun sokkelon läpi. Homma tuntuu täysin irralliselta muuten eheässä kokonaisuudessa ja vain ärsyttää, sillä sama rumba pitää hoitaa joka ikiselle kanillekin.

Pikkuvioista viis, sillä Raren lamakausi on Viva Piñatan myötä virallisesti ohi. Firma nousi maineeseen Super Nintendon Donkey Kong Country -peleistä ja jatkoi hittitykitystä Nintendo 64:n Goldeneyellä ja lukuisilla muilla laatupeleillä. Työntekijäkadon ja Microsoftin omistukseen siirtymisen jälkeen paras särmä katosi, joten toivottavasti paluu parhaaseen A-luokkaan on pysyvä.

Viva Piñatassa ei ole moninpeliä, mutta piñatoja voi lähettää Liven kaverilistalaisille. Hauskana ideana vanhemmat pääsevät pelaamaan kimpassa lasten kanssa, sillä usea pelaaja voi ohjata pelin kursoria. Koska pelimekaniikassa riittää syvyyttä ja puhetta, on perheen nuorimpia ajatellen harmi, että vaikka ruotsi löytyy, ei peliä ole suomennettu. Onpahan sitten helpompi mennä ulkomaille töihin.

Viva Piñata on hyväntuulista ja rentoa hauskanpitoa kaiken ikäisille. Upean näköinen söpöily viehättää, ja mielikuvituksellisessa maailmassa puuhataan ilman suorituspaineita, hellästi puutarhaa hoivaten. Paina lapiosi multaa vasten, kastele joka paikkaa. Avaa porttis puutarhaasi ja pistä piñata-siementä vakoon!

89