Warhammer 40 000: Fire Warrior (PC) – Muisto menneisyydestä

Warhammer 40k -maailma on osuva ympäristö myös tietokonepeleille, sillä kaukaisessa scifi-tulevaisuudessa ei virallisen mainoslauseenkaan mukaan ole muuta kuin sotaa. Aiheesta on luotu joitain todellisia klassikoita, kuten hämmästyttävän ahdistava Space Hulk -kaksikko.

Rahalle tunnetusti perso Games Workshop laajentaa pelejään tasaiseen tahtiin, ja viimeisimpiin lisäyksiin kuuluu uusi galaksin laidalla asustava tau-rotu. Uutuuden markkinointia vauhdittamaan on nopeasti kyhätty Fire Warrior -räiskintä PC:lle ja PS2:lle. Siinä sankarina häärii urhea tau-soturi, vanha tuttu ihmisten imperiumi saa vaihteeksi esittää tarinan pahaa poikaa.

Toimivalta kuulostavasta perusideasta huolimatta Fire Warrior on tavallistakin tavallisempi perusräiskintä. Ympäristöt tuntuvat Warhammer-harrastajien rakentamilta kulmikkaine ja rähjäisine pahvirakennuksineen ja syvine juoksuhautoineen. Sankarilla voi olla mukanaan kaksi asetta, joista ensimmäinen on aina tau-rodun oma ruma perustussari. Aseiden kutsuminen munattomiksi olisi kehumista, sillä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta energiapyssyt ovat säälittäviä alitehoisia luikkuja.

Kahdesta versiosta PS2-alkuperäinen on selvästi parempi. Konsolilla äänimaailma kuulostaa PC:n ihmeellisen hiljaista pihinää paremmalta eikä tekstuurien matala tarkkuus häiritse. Pieni automaattitähtäys auttaa osumisessa ja tekee pelikokemuksesta huomattavasti vähemmän turhauttavan, minkä lisäksi kontrollit ovat sopivan herkät.

PC-käännös on kokonaan eri maata: se näyttää 3D-alkuaikojen tuotokselta. Tarkkuudesta riippumatta peli on todella ruma ja tökkii paikoitellen pahasti. Jostain syystä PC-version sankari tuntuu lisäksi koko ajan konttaavan lattialla, sillä kaikki vaikuttaa suhteessa liian suurelta. Konsolilla vastaavaa tunnelmaa synny. Hyvänä puolena PC:n ohjaus sujuu hiirellä ja näppäimistöllä hyvin, mutta tyhmästi pelin tallentaminen tapahtuu konsolin tavoin vain ennalta määrätyissä paikoissa.

Moninpelaaminen onnistuu PC:llä lähiverkossa tai internetissä, PS2:lla vain internetissä. Mukana on lipunryöstön lisäksi tavallista deathmatchia joukkueilla ja ilman.

Fire Warrior on tähän mennessä ilmestyneistä Warhammer 40k -tietokonepeleistä ylivoimaisesti huonoin. Se yrittää härskisti rahastaa tutulla lisenssillä, ja pelin kehittämiseen on tuhlattu mahdollisimman vähän energiaa.

Kahdesta versiosta PS2-alkuperäinen on kaikkine vikoineenkin vielä kohtalaisen pelattava, mutta kammottavasta PC-käännöksestä kannattaa pysyä mahdollisimman kaukana.

PC 50

PS2 70

50